Pokoj či krik? Treba vyhodnotiť situáciu. Puliš si praje zdravie a fanúšikov

Autor: HKM Zvolen Dátum: 29.12.2020

Sviatočnú pohodu nezobrala zvolenskému kapitánovi ani predvianočná prehra v Detve, ktorá sa zrodila napriek veľkej streleckej prevahe jeho tímu a prerušila "rytierom" dovtedy päťzápasovú bodovú sériu. Odpoveďou bol po sviatkoch triumf v pohronskom derby. Cestu za ním si však domáci poriadne skomplikovali a dvojbodový zisk takmer zatienili štyri inkasované góly v druhej tretine. 

 

Ako si trávil vianočné sviatky?

Vzhľadom na situáciu takmer len doma. Na Štedrý večer boli u nás moji rodičia. Po návštevách sme veľmi nechodili, mali sme však pekné Vianoce.

Boli nejak poznačené zakopnutím v Detve?

Už som zažil aj horšie prehry. Samozrejme, že prehra s Detvou nie je nikdy príjemná. Treba však uznať, že má inú kvalitu ako po minulé sezóny, čomu zodpovedá aj tabuľkové postavenie a nie je hanba s ňou prehrať. Šport prináša aj také zápasy, keď sa vám napriek veľkému chceniu nedarí vyhrať. Mali sme 60 striel, no nedali sme góly. Detva vyťažila zo šancí maximum a zaslúžene vyhrala. Ten zápas sa dá v stredu odčiniť, ale Vianoce sú až o rok a nevynahradíte si ich. Hoci teda prehra mrzela, z tohto pohľadu som ju ďalej príliš neriešil.

Ako ste prijali rozhodnutie, že napriek plánovanému voľnu ste deň po zápase v Detve ešte absolvovali tréning?

Je to naša práca a rozhodnutie sme rešpektovali. Ja a myslím, že aj celé mužstvo sme si boli vedomí toho, že sme v Detve mali vyhrať, čo sme bohužiaľ nezvládli a mali sme teda tréning. Sme za to platení, všetci sme teda odrobili to, čo sme mali a išli sme domov za rodinami.

Hokejové klišé káže hrať naplno 60 minút, čo sa nie vždy podarí. Inkasovať štyrikrát za tretinu však určite nie je dobrá vizitka, navyše keď to nie je prvýkrát. Čím si vysvetľuješ niekoľkominútové či celotretinové výpadky v posledných zápasoch?

Určite by sa to nemalo stávať takým mužstvám ako sme my, ktoré chcú sezónu ukončiť úspešne. Na začiatku sezóny sme ukázali, že dokážeme aj v tretej tretine otočiť ťažké zápasy, keď sme bojovali a korčuľovali. V posledných zápasoch ale prišlo niekoľko spomenutých výpadkov, pričom dovtedy predvádzame dobrý výkon. Dokážeme hrať so Slovanom, Popradom, Košicami a všetkými kvalitnými súpermi. Aj keď sme však vyhrávali, zápas sme jednoducho stratili. Stalo sa to predtým v Detve, keď sme vyhrali po predĺžení, či naposledy s Bystricou, akoby sme prestali hrať. Musíme urobiť všetko pre to, aby sme to do playoff odstránili a nastavili hlavy na celých šesťdesiat minút. Chyba sa vždy stane, ale musíme ju vedieť napraviť. Nemôže sa stať, že vedieme 3:0, inkasujeme na 3:2, rýchlo odpovieme na 4:2 a vzápätí súper vyrovná. Keď hráme to, čo máme a sústredíme sa, sme jedno z najlepších mužstiev ligy.

Z pozície kapitána, ako riešiš podobné situácie, aká nastala aj po druhej tretine zápasu s Banskou Bystricou. Volíš skôr pokojný prístup či zvýšený hlas?

Treba vyhodnotiť, kedy hrá mužstvo zle a je nutné zvýšiť hlas a kedy hrá dobre, no nedarí sa mu. To sú dve rozdielne veci. Vždy sa pozerám na situáciu a vývoj zápasu. Napríklad  v domácom zápase so Slovanom, v ktorom sme prehrávali 0:2 sme to v prvej tretine skrátka neboli a vedeli sme, že ten hokej vieme hrať. Nakoniec som bol veľmi rád aj za bod. Iná situácia je posledný zápas s Bystricou. Nie som typ, ktorý by spoluhráčov dehonestoval, skôr sa ich snažím motivovať. Počítajú sa výhry a je jedno, či vyhráte o jeden alebo päť gólov. Vždy sú to tri alebo dva dôležité body do tabuľky. Mužstvo si musí stále veriť, aj za nepriaznivého stavu či po strate vedenia. Keď spoluhráčovi vykričíte chyby, určite nie je dobré pre jeho psychiku ísť do ďalšej tretiny s tým, že je naňho niekto nahnevaný a vynadal mu v šatni. Samozrejme, aj ja si určite zanadávam, je to ale skôr s dobrým úmyslom, než mierené ako výčitka či urážka.

Po poslednom zranení a dlhšej absencii je už všetko v poriadku?

Áno, aj keď z posledného zápasu som odišiel mierne poznačený a vynechal som utorkový tréning. Verím ale, že proti Detve nastúpim.

Ihneď si sa vrátil do prvého útoku k Jurovi Mikúšovi a Radovi Bondrovi. Podarilo sa vám obnoviť chémiu, ktorá fungovala aj predtým?

Či už som tam ja, alebo ma tam nahradil Kelo, ten útok stále fungoval, predtým aj s Vieďom. Chémia teda určite je. Som rád, že sa Kelo aj po presune do tretieho útoku stále drží svojej hry, ktorú predvádzal aj v prvom. My s Radom a Jurajom si stále rozumieme, čoho ukážkou boli aj góly proti Bystrici či množstvo ďalších šancí.

Máte za sebou takmer polovicu základnej časti. Ako ju hodnotíš?

Aktuálne máme po 22 zápasoch 44 bodov, teda v priemere dva získané body na zápas, čo je celkom dobré. Nevyhli sme sa aj výpadkom a stratám bodov, ktoré nás mrzia, no na druhú stranu, získali sme aj veľmi vydreté body, ktoré nám dodali sebavedomie. Sezóna je ešte dlhá a my máme jasný cieľ, za ktorým si ideme a nič iné si nepripúšťame. Snažíme sa stále hrať to, čo máme. Niekedy to ide, niekedy nie, no dôležité je načasovať správnu formu na správne obdobie.

Čo praje kapitán svojmu tímu do nového roku?

Už v Detve som prezentoval, že by som si prial prvé miesto v tabuľke, podľa hesla: Ako na Nový rok, tak po celý rok. Chceme ale urobiť všetko pre to, aby sme tento zápas v stredu odčinili a získali tri body. Nech je to teda: Ako na starý rok, tak po celý ďalší rok. Hlavne, aby nás obchádzali zranenia. Dúfam, že sa už čoskoro stretneme s fanúšikmi, pretože v rozhodujúcich momentoch určite chýbajú. Týmto ich pozdravujem a prajem veľa zdravia a všetko dobré v novom roku.