Podporu vrátiť dobrými výsledkami a šírením značky, hovorí esportová posila

Autor: HKM Zvolen Dátum: 4.11.2020

HKM Zvolen ako prvý hokejový extraligový klub v rámci Česko-Slovenska predstavil nedávno svojho esportového hráča. Je ním 24-ročný Zvolenčan Denis Mjartan, vystupujúci pod hráčskou prezývkou Maverick. Viac o zaujímavej novinke nájdete v tomto článku

Pre mnohých stále len obyčajné hranie počítačových hier, pre iných živobytie a spôsob sebarealizácie. Esport sa celosvetovo teší čoraz väčšej popularite a dosahuje profesionálnu úroveň. Takéto zápasy už nájdeme v ponukách stávkových kancelárií, či v správach športových portálov. Elektronické športy sa stali novým nástrojom marketingu a v prípade športových hier, ako napríklad tých od EA Sports, aj cestou k mladej generácii, ktorá tak môže byť inšpirovaná k návšteve skutočných štadiónov. Viac priblížila v rozhovore nová "posila" HKM Zvolen, Denis Mjartan.

 

Ako sa zrodila tvoja spolupráca s klubom?

S ponukou ma oslovilo marketingové oddelenie HKM. V tom čase som mal viacero ponúk z rôznych tímov, keďže tento rok, aj pre situáciu s koronavírusom, prial popularizácii esportu. Spomedzi ponúk som cítil najväčší záujem zo Zvolena, ktorý mi ponúkol najlepšie podmienky a, samozrejme, rozhodlo aj to, že som rodený Zvolenčan a HKM odmalička fandím. Viem, že Zvolen prišiel s myšlienkou už v lete a dlho sa zaoberal výberom hráča. Napokon sa dopracovali ku mne, za čo som veľmi rád.

Čo očakávaš od tejto spolupráce?

Funguje predovšetkým na marketingovej úrovni v rámci propagácie značky HKM Zvolen. Podporu klubu sa mu budem snažiť vrátiť úspešnou reprezentáciou na esportovej scéne a podporou marketingových aktivít, keď to aj situácia s fanúšikmi dovolí. Trend elektronických športov stúpa aj na Slovensku a myslím, že aj Zvolen chcel ísť s dobou, preto si chcel hráča zaistiť už “v predstihu“. Očakávam, že klubov vo svete esportu môže u nás postupne pribudnúť, je to len otázka času.  Svojho hráča už predstavil napríklad aj futbalový Slovan Bratislava.

Vedel by si nezainteresovaným vysvetliť princíp esportu?

Hráči sa prihlasujú na rôzne turnaje, organizované doma aj v zahraničí. Niekde je účasť osobná, niekde iba online, hlavne pri medzinárodných turnajoch. Z významných turnajov s osobnou účasťou spomeniem Majstrovstvá Slovenska či Xbox Masters v Prahe, kde sa do Grand finále kvalifikovalo osem najlepších hráčov Česko-Slovenska. Samozrejme, okrem toho sa priebežne organizujú rôzne online turnaje.

V niektorých krajinách sú už elektronické športy dotované štátom a za niektorými profesionálnymi hráčmi stoja veľkí sponzori. Aj športové veľkokluby skladajú svoje esportové tímy. Aká je situácia v hre NHL na Slovensku?

V porovnaní s niektorými inými hrami vo svete esportu nie je v NHL toľko peňazí a sponzorov. Poviem to tak, že ak ste dobrí, môžete si tým zarobiť, ale o profesionálnej úrovni a živobytí z hrania sa u nás zatiaľ hovoriť nedá. Samozrejme, záleží, kto je ako finančne náročný.

Čo ty a skutočný hokej?

Súťažne som nikdy nehral, hoci odmalička hokej sledujem. 

Aká bola tvoja cesta k súťažnému hraniu?

Samozrejme, ako chlapec som hrával staršie hry NHL. Odmalička sme s bratrancom hrali spolu alebo proti sebe, to boli začiatky. Súťažne som začal hrávať až na vysokej škole, keď som si krátil čas na internáte. Zistil som, že dokážem konkurovať aj najlepším a bavilo ma to. Postupne som sa zúčastňoval rôznych sponzorovaných turnajov, či už na Xbox alebo Playstation.

Spomínaš si na svoj prvý?

Majstrovstvá Slovenska 2017, obsadil som piate miesto.

Je esportová hokejová sezóna prepojená s tou klasickou?

Dá sa povedať, že áno. Nová verzia NHL vychádza vždy na jeseň, keď začína aj ozajstná NHL. Vtedy začínajú turnaje a končia približne v júli, potom je také hluché obdobie. Nie je to však pevne dané. Záleží, kedy sa niekomu podarí zorganizovať turnaj a získať sponzorov. Sú však pravidelné turnaje ako Majstrovstvá Slovenska, Európy či sveta.

Koľko turnajov za sezónu stihneš?

Určite cez 30.

Spomenul si turnaje s osobnou účasťou. Hradí organizátor na týchto podujatiach hráčom ich náklady, alebo musia všetko riešiť z vlastných zdrojov?

Také bolo Grand finále Xbox Masters v Prahe. Dostal som vlastnú hotelovú izbu v peknom hoteli blízko dejiska. Jedlo a pitie formou švédskych stolov a kompletná starostlivosť, navyše preplatená cesta. Všetko na vysokej úrovni. Cestovali sme so Sandrou Demitrovou ako jediní dvaja Slováci. Deň pred turnajom bol spoločný míting, fotenie hráčov a marketingové aktivity. 

So Sandrou Demitrovou si neúspešne súperil v kvalifikácii o reprezentáciu Slovenska na IIHF Majstrovstvách sveta. Ako si na to spomínaš?

Sandra patrí k špičke v rámci Česko-Slovenska. Sme dobrí kamaráti a hoci tá prehra mrzela, prial som jej to. Prehral som vo finále gólom v predĺžení, ktorý mi dala Róbertom Lantošim, na ten gól nezabudnem. Som ale veľmi rád, že Slovensko reprezentovala práve ona. Dosiahla veľmi dobré výsledky, najmä proti Lotyšsku a Kanade, s ktorou napokon vypadla v semifinále a ktorá má hráčov na top úrovni.

Kde sa slovenskí hráči nachádzajú v porovnaní so zvyškom sveta?

Aj na turnaji IIHF ukázali Slováci i Česi, že sa v porovnaní so svetovou elitou nestratia. Ťažko však porovnávať napríklad so Severnou Amerikou, keďže tamojší hráči sa s európskymi často nestretávajú. Za najlepší esportový hokejový národ môžeme momentálne považovať Fínov, ktorí napokon aj majstrovstvá IIHF vyhrali a vo finále porazili Švédov.

Profesionálni hokejisti majú svoj režim prípravy. Platí to aj v esporte?

Veľa je o psychickom nastavení, keďže hráči na takejto úrovni už majú veľa odohraté a natrénované. Záleží na rôznych detailoch, či máte vlastný ovládač, či máte vyhovujúci monitor, niekto rád sedí na zemi, niekto na stoličke...Každý má niečo svoje a komfort je dôležitý. Treba byť dobre vyspatý, oddýchnutý a správne nabudený, aby oči, vnímanie a reflexy fungovali. Každé vydanie NHL je iné, takže keď vyjde každoročne nová verzia, treba sa prispôsobiť.

Za ktorý tím v NHL najradšej hráš?

Odmalička som v NHL fanúšikom Tampy Bay, takže je to jasné. Pokiaľ je teda možnosť, na turnaji si ju vyberiem. Často však v priebehu turnaja môžete hrať za jeden tím iba raz, ďalší zápas už hráte s iným.

Čo považuješ za svoj najväčší úspech?

2. miesto na Xbox Masters v Prahe a titul majstra Slovenska.

Tvoje hráčske ciele?

Čo najviac spopularizovať hokej v esporte na Slovensku. Hokej je u nás stále šport číslo jeden.

Ktorého hráča Zvolena by si vyzval na zápas?

Allana McPhersona. Je to pre mňa jeden z najlepších hráčov v lige.