Podporte pamiatku Prameň Štefánik v Kúpeľoch Sliač

Autor: HKM Zvolen Dátum: 19.3.2024

Aj keď naplno riešime play-off, nezabúdame ani na spoločenský život v našom regióne.

Aktuálne prebieha hlasovanie o najkrajšie obnovenú pamiatku a do finále sa dostal Prameň Štefánik v Kúpeľoch Sliač. Prerobená pamiatka tak naozaj stojí za návštevu a budeme veľmi radi, ak ju podporíte svojím hlasom.
Hlasovať môžete TU.

 

Čo presne je Prameň Štefánik?
Sliačske termálne pramene boli známe od pradávna. V minulosti však vzbudzovali skôr strach kvôli veľkému úhynu vtáctva otráveného uvoľneným oxidom uhličitým. Po stáročia tradovaná legenda tvrdí, že žena trpiaca vodnatielkou si namočila opuchnuté nohy do prameňa a opuch zázračne zmizol. Medzi najpozoruhodnejšie komplexné architektonicko-výtvarné riešenia nepochybne patrí úprava prameňa Štefánik. Autorom architektúry je významný architekt Anton Cimerman. Stĺpy zastrešenia zdobí mozaika navrhnutá akademickým maliarom Milanom Laluhom, ktorú realizovala slávna pražská mozaikárska dielňa Ústředí uměleckých remesel (pôsobila v r. 1947 – 1993). 

Ako prebiehala obnova pamiatky?
Pod zlý stav pamiatky pred obnovou sa podpísal faktor času, zanedbaná údržba a žiaľ, aj ľudský faktor v podobe devastácie zo strany vandalov. Preto bolo potrebné pristúpiť k rozsiahlej a komplexnej obnove všetkých súčastí: obnove zastrešenia, vyčisteniu travertínových obkladov atík zastrešenia, reštaurovaniu mozaikovej výzdoby na podporných stĺpoch a reštaurovaniu plastického podhľadu stropu. Degradáciám mozaiky do budúcnosti predchádzala sanácia vlhkosti podkladových vrstiev. Zároveň bolo upravené okolie prameňa.