Po Viedenskom aj strata Puliša, v zostave Chlepčok s Gubančokom

Autor: HKM Zvolen Dátum: 4.12.2020

Posledný z prebiehajúcej série siedmich zápasov v domácom prostredí odohrajú Zvolenčania proti Michalovciam. S najvýchodnejším extraligovým mužstvom sa "rytieri" popasujú prvýkrát v sezóne.

V tej minulej ho doma v oboch prípadoch zdolali a body s ním stratili až v štvrtom vzájomnom zápase, keď prehrali po predĺžení. Aktuálne siedmy tím tabuľky predstavil 18. 11. nového trénera. Séria piatich ligových prehier a neúspech v semifinále Kaufland Cupu sa stali osudným Miroslavovi Chudému. Vystriedal ho fínsky kormidelník Tomek Valtonen. 40-ročný rodák z Poľska je bývalým hlavným trénerom tamojšej reprezentácie, fínskej juniorskej reprezentácie, Jokeritu Helsinki či Sport Vaasa. Z piatich zápasov pod jeho doterajším vedením Michalovce tri vyhrali. Po výhrach nad Trenčínom a Detvou naposledy neuspeli s Košicami po nájazdoch 0:1.

Zvolen má v porovnaní s Michalovcami o štyri body viac a zároveň o tri odohraté zápasy menej. Tím Petra Oremusa ťahá šesťzápasovú bodovú šnúru, naposledy sa tešil po nájazdoch proti Nitre. Trikrát pritom Zvolenčania dotiahli jednogólové manko, predĺženie si vynútili až 58 sekúnd pred koncom pri powerplay. „Znova sme na konci zabojovali, ukázali silu tímu a že to nikdy nevzdáme a hráme do poslednej minúty. Podarilo sa nám to už niekoľkokrát a sme za to vďační. Samozrejme, musíme sa poučiť a hrať tak, aby sme nemuseli výsledok dobiehať v posledných minútach,“ hodnotil cenný triumf útočník Peter Zuzin, autor rozhodujúceho nájazdu. 

Silnou zbraňou oboch dnešných súperov sú presilové hry. Tie v podaní HKM sú stále najlepšie v lige (25,8%), to isté platí o hre v oslabení (90,6%). Početná výhoda však naposledy bola pre "rytierov" skôr nevýhodou, z desiatich využili len jednu. Čo treba zlepšiť, naznačil asistent trénera Andrej Podkonický: „Založenie a presnosť prihrávok. Keď sme vošli do pásma, hráči boli tam, kde nemali byť a prišli zbytočné prihrávky, odhodenia puku, nepomáhali sme si. Strely boli, ale dorážky sme nemali.“

Zápas s Nitrou priniesol zvolenskej zostave dve ofenzívne straty. Na listinu dlhodobo zranených sa po dvoch zápasoch vrátil Marek Viedenský so zlomeninou prsta. Skúsený center by mal absentovať približne tri týždne. Smolný stret s protihráčom vyradil pre dnešok z hry Radovana Puliša. Rozsah jeho zranenia v spodnej časti tela zatiaľ známy nie je, nemalo by však ísť o dlhodobú komplikáciu.

Zatiaľ čo obrana ostáva v rovnakom zložení, v útočných radoch museli tréneri pochopiteľne vykonať zmeny. Na krídlo prvého útoku sa posúva Miloš Kelemen, na krídlo tretieho Jozef Tibenský. Post druhého centra obsadí Adam Helewka a do hry ide ako štvrtý center Ján Chlepčok. Trinástym útočníkom je junior Nikolas Gubančok, ktorý môže nazbierať prvé seniorské minúty v extralige. V bráne pokračuje Robin Rahm s dvojkou Adamom Trenčanom. Naďalej prebieha komunikácia s organizáciou New York Rangers o ďalšom zotrvaní brankára Adama Húsku. 

Zostava na dopoludňajšom tréningu:

OBRANA:

Betker - Hatala

Ivan - Melancon

Hraško - Kubka

Meliško

ÚTOK:

Bondra - Mikúš - Kelemen

McPherson - Helewka - Nuutinen

Stupka - Zuzin - Tibenský

Ďuriš - Chlepčok - Marcinek

Gubančok