Po týždňovej skúške týždňové čakanie na zmluvu

Autor: HKM Zvolen Dátum: 1.10.2020

Len dva prípravné zápasy, následne zmluva na celú sezónu. Juraj Mikúš naskočil do rozbehnutého zvolenského vlaku, ktorý, ako sa ukázalo zatiaľ nezastavia ani najnovšie obmedzenia. 

33-ročný útočník prišiel vo chvíli, keď Peter Oremus po odchode Mikea Hammonda a dlhodobom zranení Marca Halamu potreboval akútne zaplátať post centra. Návrat bývalého zverenca zo Skalice či reprezentácie, prichádzajúceho na žiadosť samotného trénera, bol spečatený štvrtkovým podpisom. K nemu však za iných okolností vôbec nemuselo dôjsť. „Je to tak. Pokiaľ by sa sezóna v pôvodnom termíne nezačala, zrejme by nebola ani moja zmluva. Aj preto sme s hráčmi z iných tímov zorganizovali akciu v Bratislave, kde sme ukázali, že hokej chceme hrať. V prvom rade nás živí, no zároveň je našou záľubou. Nie sú za tým len hokejisti, ale aj ich rodiny a všetci ľudia, ktorí pracujú okolo hokeja. Verejnosť to možno berie tak, že sa tu nejak hrajkáme, no pre nás je to zamestnanie ako pre väčšinu ľudí," ozrejmuje Mikúš. 

Neistota. Tak by sa dali jedným slovom zhrnúť udalosti posledných dní, či dokonca mesiacov. Vládne obmedzenia napojili slovenský profesionálny šport na umelú pľúcnu ventiláciu. Stále však dýcha. „Ak by napríklad zamestnancovi v IT sektore zrušili jeho segment, ťažko si hneď na trhu práce nájde niečo iné. Hokej je špecifický šport, no stále aj práca. Okrem iného prináša ľudom emócie. Samozrejme, teraz na nejaký čas nebude, teda nie na tribúny. Chceli by sme, aby bolo aspoň čo najviac televíznych prenosov," vyjadril sa na úkor ohrozenia svojho živobytia vicemajster sveta. Mimochodom, držiteľ magisterského titulu práva.

Opatrenia sú premenlivejšie, než aprílové počasie, na radosť športovej verejnosti i samotných hráčov však zatiaľ dovoľujú Tipos Extralige štart v pôvodnom termíne. „Je to chaos. Netýka sa len nás, ale aj podnikov, stále platí niečo iné. Situácia je aká je, boli sme však na to upozorňovaní dopredu. Pôvodne sme mali mať v piatok a sobotu voľno, zrazu v piatok už hráme...Momentálne asi nič neobvyklé." 

Mikúš sa k tímu pripojil v pondelok 21. septembra. Další deň už bol členom víťaznej zostavy v domácom zápase s Liptovským Mikulášom. Po jednoznačnom triumfe 7:2 dala Zvolenčanom o tri dni neskôr poriadne zabrať Detva, ktorú na jej ľade zlomili až v tretej tretine. „Musím povedať, že Detva ma svojou hrou prekvapila. Na svojom ľade hrala veľmi dobre. Upozorňovali sme na to, že sa hrá na jej malom klzisku, aj tak ale prvé dve tretiny neboli z našej strany ideálne. Našťastie bol po nich stav 0.0. V tretej tretine sme rozhodli z brejkov. Stále sa určite máme kam posúvať, ale výhry sa vždy počítajú." hodnotí skúsený center, ktorý obidva doterajšie zápasy odohral v treťom útoku s krídlami Stupkom a Kelemenom.

Prvý ostrý štart ho čaká v piatok na zvolenskom ľade. Neberúc do úvahy 87-sekundovú dohrávku úvodného ligového kola v sezóne 2014/15, prestížne pohronské derby nepamätá prázdne tribúny. „Musíme si zvyknúť, nejaký čas to zrejme bude takto. Veľa ľudí nemohlo prísť ani na prípravné zápasy. Banskú Bystricu som zatiaľ videl hrať len v jednom zápase proti Michalovciam a veľmi sa mi páčila. Určite bude nebezpečná a musíme si dávať pozor na jej rýchlych hráčov."