Po sezóne – o sezóne

Autor: HKM Zvolen Dátum: 28.5.2022

O zhrnutí uplynulej sezóny a zároveň plánoch do tej začínajúcej sme sa ako obvykle porozprávali so športovým manažérom našej mládeže Lukášom Juríkom.

 

Skončila sa pre vás v pozícii manažéra mládeže 4. sezóna, aká bola z vášho pohľadu?
Sezóna, musím povedať, ubehla naozaj rýchlo, bola opäť ovplyvnená covidom, aj keď treba povedať, že oveľa menej ako tá pred ňou. Z globálneho pohľadu sme ju spoločne na koncosezónnej trénerskej porade zhodnotili pozitívne, ale z pohľadu čiastkových cieľov to mohlo byť lepšie.

 

Čo to bližšie znamená?
Tréningový proces, nastavenie detailov či napredovanie jednotlivých tímov je evidentné a s prácou trénerov a aj ich chlapcov sme ja aj šéftréner Norbert Javorčík spokojní, a veríme, že sme na dobrej ceste.
Čo sa týka čiastkových cieľov, dali sme si pred sezónou viac konkrétnejších, juniori nám ostali extraligoví, ale pre kategórie 8. HT, kadetov aj dorast sme dúfali v postup na majstrovstvá Slovenska. Vyzeralo to u všetkých troch dlho veľmi nádejne, ale, nanešťastie, v posledných kolách nám to vo všetkých troch prípadoch ušlo pomedzi prsty naozaj tesne. Musím však uznať, že tréneri urobili kus práce a mali sme naozaj aj kus smoly, všetkých nás to tesne po sezóne mrzelo, ale s odstupom času zopakujem, že v globále bol progres hráčov jednoznačný a so sezónou celkovo bola spokojnosť.

 

Kedy začala príprava na novú sezónu a ako zatiaľ prebieha?
Keďže v starej sezóne sa súťaže natiahli až hlboko do apríla, dali sme chlapcom 2 týždne mentálny aj fyzický oddych a od 2., resp. 9. mája už šlapeme až do konca júna v prípravnej fáze naplno. Suchá príprava je kombinovaná ako obvykle aj s tréningami na ľade, aj keď tento rok využívame ľad v ICE ARENE, keďže u nás prebiehajú nevyhnutné opravy a údržba a s chladením chceme začať až začiatkom júla. S tréningovým procesom sme zatiaľ spokojní, prístup chlapcov je vzorný a na celý priebeh dohliada náš šéftréner a hlavný metodik Norbert Javorčík. Má teraz oveľa viac času ako počas sezóny, takže postupne si s jednotlivými trénermi rozoberá postrehy a detaily pre vylepšenie ich práce.

 

Čiže so začiatkom sezóny ste spokojný a aké sú v nej plány a ciele?
Plány sú opäť rovnaké, nastavili sme si cestu a tej sa chceme držať, neustále tréningový proces a vývoj našich chlapcov posúvať vpred. Dokúpili sme za pomoci akcionárov nášho seniorského tímu komplet inlinovú plochu, ktorá by mala byť položená v priebehu júna. Okrem nej máme prísľub na dokončenie pieskového ihriska, ktoré by malo slúžiť na rozvoj dynamiky a výbušnosti pre našich mladých rytierov.
Čo sa týka cieľov, rysuje sa nám slušná konkurencia v doraste aj juniorke, kde nám momentálne trénuje vyše 35 chlapcov, doplnení sú priebežne aj kvalitnými chlapcami z iných klubov, ktorí sa prišli ukázať a zabojovať o miesto. „Zvýšená konkurencia“ je v týchto kategóriách nevyhnutnosť a do konca júla z nich tréneri vyberú základné kádre pre sezónu. V oboch kategóriách budeme mať aj združenia, čiže akési farmy, a to v Žiari nad Hronom, resp. v Detve, čo opäť pomôže k vývoju a lepšiemu uplatneniu pre širší okruh našich hráčov. Ciele pre obe kategórie si stanovíme pred súťažou, ale určite pre oba budú minimálne účasť v play-off. U mladších kategórií sú ciele, samozrejme, nábor najmenších rytierikov, ktorý posledné roky funguje, a u starších napredovanie a rozvoj hráča po hokejovej aj osobnostnej stránke.

 

Nastali aj nejaké trénerské zmeny?
Áno, aj v tejto oblasti nastali jemné úpravy, v juniorke od nás odišiel Jozef Budaj, ktorý sa stal manažérom našej farmy HK MŠK Žiar nad Hronom, čiže úzko spolupracujeme naďalej.

Norbert Javorčík ostáva naďalej šéftrénerom a hlavným metodikom mládeže a súčasne bude aj hlavným trénerom našej farmy, kde si od neho sľubujeme development našich najlepších juniorov a prípadne dorastencov.

Trénerský štáb našej juniorky prevezme osvedčená dvojica z dorastu Dušan Pohorelec a Pavel Igríni.

Do dorastu sa posunula ďalšia dvojička Branislav Štímel a Ivan Szilvási, keďže zanikla kategória kadetov.

Novým šéftrénerom pre žiacke tímy je Kamil Mahdalík, hokejové triedy ostali so svojimi trénermi, akurát 6. HT sme doplnili o ďalšieho trénera, keďže tam máme dokonca dva tímy a chceli sme tým zlepšiť ich tréningový proces.

Keďže dlhodobým cieľom v klube je výchova a zapracovanie nových mladých trénerov z nášho regiónu, máme v klube aj tri nové tváre. Hráčsku kariéru ukončil Janis Andersons a my sme radi, že bude u nás v klube pôsobiť ako tréner zručností a techniky korčuľovania, čo ho ako hráča zdobilo. V prípravke a hokejových triedach naše trénerské štáby doplnili Marek Lupták (absolvent UMB) a Marek Raniak (žiak UMB). Obaja sú odchovancami HKM a ako nová mladá krv, ktorá v našej organizácii bude rásť a napredovať.

 

A čo nedávna aktivita „aj rozhodcovia sú HKM“, čo to je?
Vždy sme v klube boli nastavení, že chceme vychovávať mladých vzdelaných slušných ľudí, že chceme našim rytierom do života okrem profi hokeja dať možnosť uplatnenia v trénerskej oblasti, čiže vychovať vlastných trénerov, a okrem týchto možností by sme im chceli pomôcť ostať pri hokeji formou kariéry rozhodcov. Začali sme preto po nápade Lea Turčana a pomoci Petra Rojíka (nášho odchovanca a prvého extraligového rozhodcu) proces náboru a výchovy aj vlastných rozhodcov. Ostali sme pozitívne šokovaní, aký záujem naši chlapci prejavili, a uvidíme, koľkí z nich sa v budúcnosti stanú možno aj profi rozhodcovia.

 

Na záver nejaké osobné želanie do sezóny?
Prajem si hlavne konečne sezónu bez nejakého prerušenia či lockdownu, aby sme sa aj s pomocou mesta Zvolen a vedenia HKM, a.s. všetci mohli sústrediť len na našu prácu, ktorou je výchova úspešných mladých ľudí a dobrých hokejistov. Verím, že sa nám opäť podarí do mládežníckych reprezentácií dostať čo najviac zvolenských chlapcov a, samozrejme, prajem všetkým rytierom úspešnú sezónu bez zranení, nech si na jej konci opäť môžeme povedať, že sme urobili kus dobrej kvalitnej práce a posunuli sme náš klub vpred.

SPOLU SME HKM