Osobnosti: Ján Lašák

Autor: HKM Zvolen Dátum: 21.10.2017

Pripravili sme pre vás rubriku, v ktorej v priebehu sezóny postupne pripomenieme osobnosti výrazne späté s našim klubom a zvolenským hokejom, ktorý reprezentovali doma i vo svete. Retrospektívne vám priblížime bohaté kariéry bývalých hráčov, no nezabudneme ani na tých, ktorí svoj život spojili s hokejom vo Zvolene mimo ľadu.

Úvodnú časť sme sa rozhodli venovať slovenskej brankárskej legende, ktorá prednedávnom ukončila svoju, mimoriadne úspešnú, hráčsku kariéru. Ján Lašák patrí bezpochyby nielen k najznámejším rodákom spod Pustého hradu, je taktiež jedným z najúspešnejších odchovancov nášho klubu. Sme preto radi, že mu touto cestou môžeme vzdať poctu a zaspomínať na najdôležitejšie míľniky jeho hokejovej cesty.

Usmievavý gólman s typickou 25-kou sa už v dorasteneckom veku stal jednotkou zvolenskej juniorky, za ktorú v sezóne 1996/97 odchytal 49 zápasov. Tá istá sezóna mu priniesla prvú reprezentačnú skúsenosť, keď sa predstavil s výberom do 18 rokov na európskych majstrovstvách. V ďalšom ročníku prišlo prvé nahliadnutie do seniorského hokeja, keď Janko odchytal 4 zápasy v drese, vtedy prvoligovej, Žiliny. Debut v najvyššej súťaži prišiel o rok neskôr. V sezóne 1998/99 nastúpil Lašák ako 19-ročný na 8 zápasov za HKM. V tomto ročníku zaznamenal mladý gólman ešte jeden výrazný úspech, keď veľkou mierou prispel k zisku bronzovej medaily na juniorskom svetovom šampionáte. Išlo vôbec o prvý medailový úspech slovenského hokeja v ére samostatnosti.

Jánovi Lašákovi sa tak otvorili dvere do Severnej Ameriky, v druhom kole draftu roku 1999 si ho zo 65. miesta vybral Nashville Predators. Mimochodom, v tom istom roku bol draftovaný aj ďalší zvolenský odchovanec- Tomáša Škvaridla si v 5. kole vybral Pittsburgh. Cesta do NHL nebola pre Lašáka jednoduchá, väčšinu zámorskej kariéry strávil zvolenský rodák na farme v Milwaukee, prvý rok dokonca v ECHL v tíme Hampton Roads. Napriek tomu sa Lašák stal prvým slovenským brankárom v NHL. V najlepšej lige sveta nastúpil počas rokov 2001-2003 celkovo osemkrát, ani raz však s víťazným koncom.

Samotný Janko, aj slovenskí fanúšikovia nepochybne najradšej spomínajú na tieto roky v spojitosti s medailovými úspechmi slovenskej reprezentácie. Pamätné sú najmä zákroky z majstrovského roku 2002, keď v semifinále proti Švédsku podržal Slovákov famóznym zákrokom v predĺžení a následne súpera vynuloval v nájazdoch. Pri zisku bronzu o rok nato zaznamenal najlepšiu percentuálnu úspešnosť zákrokov spomedzi všetkých brankárov (93,5%). Rovnako tak v roku 2004 (95,4%). Len pripomeňme, že v čase skompletizovania medailovej zbierky mal Lašák stále iba 23 rokov.

V roku 2003 sa slovenský gólman rozhodol pre návrat do Európy, zamieril do ruskej Superligy, kde sa stal jednotkou SKA Petrohrad. Oveľa vydarenejší bola nasledujúca sezóna, ktorá pre Lašáka znamenala začiatok významnej päťročnej etapy v Pardubiciach. Písal sa ročník 2004/2005 a vďaka výluke v NHL posilnili „pernikárov“ hráči ako Hemský, Hejduk, Bulis a Rozsíval. Tímu vôbec nevyšiel úvod, v prvých šiestich zápasoch získal jediný bod. Františka Výborného na poste trénera nahradil Vladimír Martinec a Pardubice vyhrali päť zápasov v rade. Tento moment predznamenal úspešnú sezónu, ktorú po treťom mieste v základnej časti zavŕšila partia okolo kapitána Dopitu prvým českým titulom. Ján Lašák zaznamenal v play-off najlepšiu percentuálnu úspešnosť zo všetkých brankárov (94.9%), za čo si vyslúžil ocenenie Zlatá prilba. O dva roky neskôr doviedol Pardubice opäť do finále, tentoraz ale jeho mužstvo nestačilo na pražskú Spartu. Zvolenský rodák získal v tejto sezóne ligové prvenstvo v čistých kontách.

V roku 2009 sa Lašák vrátil na Slovensko, hoci nie na dlho. Po 17-tich odchytaných dueloch v drese Košíc zamieril opäť do Ruska, kde Atlant Mytšči doviedol do play-off, rovnako tak o rok neskôr Jokerit Helsinki vo vtedajšej fínskej SM-Liige. Ďalšou Lašákovou zastávkou v KHL bol ďaleký Chabarovsk, kde strávil jeden a pol sezóny, v priebehu druhej sa presunul do Spartaku Moskva. Ani s jedným z týchto tímov sa však do play-off nedostal.

Sezónu 2013/2014 začal Jano v trenčianskej Dukle, pričom sa s vedením klubu dohodol, že nebude poberať žiaden plat. Za Trenčín odchytal 34 zápasov a v januári roku 2014 začal písať svoju druhú úspešnú českú kapitolu, keď zamieril do Liberca. Po prvej kompletnej sezóne v severočeskom tíme, kedy sa s Bielymi tygrami zachraňoval v baráži, zakončil ročník 2015/2016 na opačnom póle tabuľky. Po triumfe v základnej časti zavŕšil Liberec veľký úspech v play-off. Lašák získal vďaka najnižšiemu priemeru inkasovaných gólov ocenenie pre najlepšieho brankára. Hoci prvenstvo v základnej časti Liberec o rok obhájil, titul už nie. Vo finále podľahol Komete Brno, v ktorého bránke stál ďalší zvolenský rodák- Marek Čiliak.

Počas bohatej kariéry nastúpil Ján Lašák na 83 reprezentačných zápasov. Absolvoval desať seniorských majstrovstiev sveta, jedny juniorské a olympiádu v Turíne v roku 2006. Na reprezentačnej i klubovej úrovni predstavoval vždy spoľahlivú brankársku voľbu. S výnimkou krátkej anabázy v NHL mu na klubovej úrovni v základnej časti nikdy neklesla úspešnosť zákrokov pod 90%. Za zmienku stojí aj prvá sezóna v Severnej Amerike, kedy sa dostal do prvého All-Star tímu ECHL a získal cenu pre najlepšieho nováčika aj najlepšieho brankára. A zabudnúť, samozrejme, nemôžeme ani na dva české tituly.

Zvolenčania však už legendárnu 25-ku v drese jeho materského klubu neuvidia, i keď sa k tomu spočiatku schyľovalo. Aj zdravotný stav napokon rozhodol o tom, že sa Ján Lašák vydal na cestu, kde budú jeho bohaté skúsenosti nepochybne prínosom. My všetci mu na nej želáme mnoho úspechov a ďakujeme za radostné chvíle, ktoré nám počas kariéry priniesol. Janko, nech sa ti darí!