Očami trénerov mládeže: Viktor Kubenko

Autor: HKM Zvolen Dátum: 24.10.2020

Seriál "Očami trénerov mládeže" venovaný pohľadu príprave a cieľom jednotlivých kategórií pokračuje 5. HT, za ktorú dostal slovo Viktor Kubenko.

43-ročný rodený Zvolenčan a bývalý útočník ukončil hráčsku kariéru v roku 2016. V drese HKM odohral 162 z celkovo 335 extraligových zápasov a v najvyššej slovenskej súťaži spolu nazbieral 91 bodov za 41 gólov a 50 asistencií. Okrem Zvolena v nej nastupoval aj za Skalicu, Martin a Poprad. Ako legionár si vyskúšal pôsobenie vo Švédsku, Poľsku, Anglicku a severoamerickej ECHL. Momentálne už šiesty rok odovzdáva svoje skúsenosti mladým rytierom.

o

 

Ako hodnotíte doterajšiu prípravu, aj vzhľadom na okolnosti, ktoré do nej vstupujú?

Povedal by som, že v tejto kategórii ešte nejde o špecifickú hokejovú prípravu, skôr o všeobecnú s hokejovými prvkami. Je výborné, že v ročníku máme veľa hráčov a že tí chcú pracovať a nie sú tlačení rodičmi. Príprava je teda produktívna. Deti sa snažia a rozumejú tomu, že čím viac sa hýbu a pohybovo vzdelávajú, tým budú na ľade lepší. Ako tréner to iba chválim. Sú totiž aj deti, ktoré nechápu, prečo niektoré cvičenia robia a tým pádom ani výsledný efekt nie je dobrý. Myslím, že príprava tohto ročníka prebehla veľmi dobre a chlapci sa niekam posunuli. 

Pracujete s hráčmi v tejto situácii aj na diaľku? 

Ako som povedal, v tejto kategórii ide skôr o všeobecnú prípravu s prvkami hokeja. Nie sú to teda špecifické tréningy, ako napríklad v juniorke či doraste. To znamená, že keď sa chlapec doma hrá s hokejkou a loptičkou, vie ten cit preniesť aj do hokeja. Väčšinu vecí môžu hráči robiť aj doma v izbe, napríklad aj základné cviky ako drepy, kliky, brušáky, ktorými posilňujú svalové partie. Z môjho pohľadu ide o najľahšiu kategóriu, čo sa týka prípravy a domácich tréningov. 

Čo očakávate od sezóny?

Tento piatacky ročník je veľmi silný. Keďže šiestakov máme menej, piataci z toho profitujú. Majú ťažké šiestacke zápasy, ktoré ich posúvajú a ľahšie piatacke. V šiestackých zbierajú skúsenosti a rastú, v piatackych si takpovediac zvyšujú sebavedomie. Keď sa aj nedokážu presadiť v zápase šiestakov, vedia potom opäť získať chuť do hokeja, môžu skórovať a znova sa nadchnúť. To hodnotím pozitívne, takáto kombinácia zápasov chlapcov udržuje v psychickej a fyzickej rovnováhe. Práve preto by to, podľa mňa, mohol tento ročník dotiahnuť medzi najlepšie na Slovensku. 

Ako zatiaľ znášate absenciu súťažných zápasov? 

Samozrejme, žiadny športovec netrénuje len pre samotný tréning. Pripravuje sa hlavne na zápasy a súperenie. Aj keď budeme trénovať v povolenom režime, herná zápasová forma bude chýbať, čo je veľká škoda. Dúfam, že sa to čoskoro budeme opäť hrať a chlapci to dobehnú. Na druhú stranu, teraz si môžu zdokonaľovať korčuliarsku techniku či zručnosti s hokejkou. Všetko zlé je na niečo dobré a uvidíme, čo bude ďalej.