Očami trénerov mládeže: Peter Ševela

Autor: HKM Zvolen Dátum: 23.11.2020

Sériu rozhovorov s mládežníckymi trénermi završujeme špecifickou, no o to dôležitejšou kategóriou, a tou sú brankári. Na ich výchovu a progres v našom klube dohliada osvedčená dvojica v kombinácii mladej trénerskej krvi Petra Ševelu a skúseností Daniela Makóniho. Prvý menovaný priblížil tréningový proces a ciele v aktuálnej sezóne.  

37-ročný rodák z Martina a odchovanec HKM ešte v minulej sezóne stál v bráne druholigového Žiaru nad Hronom. Pod Pustým hradom pôsobil od roku 1999 a zachytal si aj v majstrovskej sezóne 2000 – 2001. V najvyššej slovenskej súťaži obliekal aj dres Nitry, Martina, Žiliny a Skalice. Medzi rokmi 2009 až 2019 zbieral skúsenosti maďarskej Erste lige v tímoch Dunaújvárosi a Ferencvárosi, vďaka čomu nadobudol aj maďarské občianstvo a odohral tri zápasy za tamojšiu reprezentáciu. V roku 2003 doviedol slovenskú juniorskú reprezentáciu do štvrťfinále MS. Do funkcie trénera zvolenských brankárov nastúpil v januári 2019. 

 

Ako hodnotíte doterajšiu prípravu?

Vzhľadom na sťažené podmienky v čase koronakrízy hodnotím doterajšiu prípravu celkom pozitívne. Aj keď boli na istý čas zatvorené telocvične, posilňovne, štadióny a boli pozastavené tréningy, vždy sme sa vedeli vynájsť, aby sme mohli trénovať, keď nám to podmienky dovolili. Momentálne trénujeme na brankárskych tréningoch v malých skupinách, čo nám vyhovuje. Máme tak viac priestoru venovať sa každému jednotlivo. Sme rozdelení do troch vekových skupín. Prvou sú triedy 3., 4. a 5., teda najmladší, kde sa zameriavame na základný postoj brankára, korčuľovanie a zvykanie si na pohyb v brankárskom výstroji. Ďalšou skupinou sú 6., 7. a 8. ročník, kde už dbáme na dobrý pohyb v bránkovisku, správne postavenie, vykrývanie uhlov a chytanie pukov. Najstaršou skupinou sú kadeti, dorastenci a juniori. U nich sú tréningy už zložitejšie, zamerané na techniku chytania, koordináciu pohybu a riešenie herných situácií. V každej z týchto skupín je päť-šesť brankárov, ktorým sa naplno venujeme. Počas tréningov sledujeme výkonnostný posun, na ktorý sme sa zamerali a snažíme sa neustále zlepšovať, pretože napredovať môžete počas celého života. Zo zanietenia a spolupráce brankárov v tréningu som veľmi pozitívne prekvapený, navzájom si pomáhajú a sú súdržní.

Využívate v tréningovom procese oproti predošlým sezónam nové prvky?

Začali sme u brankárov používať go-pro kamery, ktoré sú výbornou pomôckou. Poskytujú nám veľmi dobrý pohľad spoza brány na pohyb brankára, dráhu puku a postavenie brankára voči nemu. Následne si vieme tieto aspekty dôkladne rozobrať. Počas tréningu využívame aj iPad, na ktorý nahrávame videá brankárov a poukazujeme na nedostatky a pozitíva. Pomáhame si teda modernými technológiami.

Aké ciele ste si stanovili pre túto sezónu?

V momentálnej situácii je naším cieľom hlavne trénovať. Chceme chlapcom ukázať, ako teraz môžu trénovať a čo môžu robiť pre to, aby sa zlepšovali, na ľade aj mimo neho. Dôležité je, aby nás to hlavne bavilo. Dúfam, že táto koronakríza čo najskôr pominie a budeme môcť znova hrať zápasy, aby nás to ešte viac bavilo a aby sme iba netrénovali. Zápas je pre nás niečo iné, všetci sa naň tešíme a je takým hokejovým sviatkom. Prajem si teda, aby sa v mládežníckych kategóriách čoskoro opäť rozbehli.