Očami trénerov mládeže: Peter Hričina

Autor: HKM Zvolen Dátum: 19.10.2020

V rubrike venovanej trénerom mladých "rytierov" dostal tentokrát slovo Peter Hričina, ktorý v tejto sezóne vedie 6. HT.

Bývalý obranca Peter Hričina bol kapitánom zvolenského mužstva, ktoré vybojovalo postup medzi slovenskú hokejovú elitu a odohralo v nej svoj premiérový ročník. Ako hráč - legionár získal majstrovské tituly v Chorvátsku a Srbsku. V trénerskej kariére nazbieral skúsenosti pri všetkých kategóriách a ako sám s úsmevom dodáva, trénoval už všetkých okrem žien. V roku 2012 získal so zvolenským dorastom majstrovský titul, za čo si od mesta Zvolen vyslúžil aj ocenenie pre najlepšieho trénera. Rok predtým vybojoval s dorastom bronz a triumf na Memoriáli Ladislava Trojáka. Je držiteľom trénerskej A-licencie.

 

Ako hodnotíte doterajšiu prípravu?

Začali sme na ľade v kombinácii so suchom už po jarnom uvoľnení korona opatrení, keďže na našom ľad nebol, klub vyriešil možnosť trénovania v Ice Arene. Následne sme absolvovali kemp už v domovskom stánku. Ideme podľa stanoveného režimu a tréningového cyklu. S týmito chlapcami pracujem druhý rok, takže už majú dané „noty“ a fungujú veľmi dobre, išli výkonnostne hore. Samozrejme, v tejto kategórii ťažko hovoriť o veľkých progresoch, ideme skôr krok po kroku. Hodnotím to však maximálne pozitívne. Čo sa týka počtov, nemáme k dispozícii až toľko hráčov, preto sme prispôsobili aj školský rozvrh tomu, aby šiestaci mohli trénovať spolu s piatakmi.

Je pre vás momentálne tréningový proces náročnejší, keď pred sebou nemáte vidinu súťažných zápasov?

Máme jednu veľkú výhodu. V kategórii 5. a 6. HT máme utorky a štvrtky dvojfázové tréningy. Takú možnosť nemá nikto. V priebehu týždňa sme teda šesťkrát na ľade, plus zápasy. Teraz, keď zápasy vypadli, stále šesťkrát týždenne trénujeme na ľade, samozrejme v zmysle nariadení hygienika, čo je výborné. Samozrejme, do toho vkladáme tréningy na suchu. Momentálne sme rozdelení na tri skupiny. Jedna je na ľade, druhá v posilňovni, kde je to najmä o cvičení s vlastným telom a tretia sa venuje napríklad odrazovej sile. Takto sa rotujeme a tento systém si veľmi pochvaľujem.

Aké ciele ste si stanovili pre túto sezónu?

V týchto kategóriách sa ešte nezameriavame na výsledky. Cieľom by mal byť výkonnostný vzostu jednotlivca. Nepozeráme na zápasové výsledky a tabuľku, našim hlavným záujmom je, aby všetci čo najviac hrali.