Očami trénerov mládeže: Ivan Szilvási

Autor: HKM Zvolen Dátum: 7.11.2020

V našom seriáli rozhovorov sa postupne dostávame k úplne najmenším, ale pre klub a jeho budúcnosť zrejme najdôležitejším kategóriám, a to sú naši najmenší rytierikovia, ktorí s hokejom len začínajú - predprípravka, čiže 2. HT a mladší. O tréningovom procese tejto kategórie hovoril jej šéftréner Ivan Szilvási. 

36-ročný bývalý obranca je stabilnou súčasťou tímu mládežníckych trénerov HKM a vo svojej funkcii má momentálne 13-ročnú prax. Predtým viedol aj vyššie ročníky, ako kadetov či 7. a 8. HT. Posledné roky bol šéftrénerom prípravky, z toho uplynulé dva so zameraním špeciálne na predprípravku, kde naplno zúročuje svoje skúsenosti s najmenšími a zároveň tvorí kvalitne vyvážený trénerský tandem s Andrejom Výbohom pri kadetoch.

 

Ako hodnotíte doterajšiu prípravu?

Odpoveď by som rozdelil na dve časti. Doterajšia príprava prípraviek, škola korčuľovania, čiže škôlkari, prváci a druháci je podstatne ovplynená, už od predčasného konca minulej sezóny, momentálnou pandemickou situáciou. Začali sme tým, že sme v kruhu trénerov prípraviek vypracovali tréningový plán pre najmenších, ktorý sme poskytli rodičom. Ďalej sme v spolupráci s kondičnými trénermi natočili inštruktážne videá zamerané na rozcvičku a strečing, za čo patrí vďaka Rišovi Pinkovi a Dávidovi Primusovi, ako aj ďalším ľudom z klubu. Po uvoľnení prvotných opatrení sme začali trénovať na druhej ploche, ktorá bola prerobená na veľkú telocvičňu a vybavená potrebnými pomôckami, za čo treba poďakovať športovému riaditeľovi mládeže Lukášovi Juríkovi, ktorý sa o to zaslúžil v spolupráci s pánom Miroslavom Brumerčíkom. V tejto časti prípravy sme obsah tréningov zamerali hlavne na rozvoj pohybových schopností a zručností hravou zábavnou formou pre deti. Taktiež sme rozvíjali technické zručnosti v práci s hokejkou, tzv. skills tréning. Po prechode na ľad sme nadviazali na našu minuloročnú prácu, kde sa tréningy snažíme viesť hravou formou, aby sa deti bavili a mali chuť prísť znova. Chceme u nich vybudovať tréningové návyky, aby sme ich udržali pri hokeji. Tréningy delíme na stanovištia, na ľade sme štyria tréneri plus dve trénerky krasokorčuľovania pre úplných začiatočníkov. 

Takto sme trénovali, kým nás nestopli prísnejšie opatrenia, ktorým sme sa museli prispôsobiť. Rozdelili sme deti na skupiny a každý tréner momentálne pracuje s maximálne šiestimi hráčmi. Po nútenej karanténe pokračujeme týmto modelom aj teraz. Výhodu tejto práce v skupinách vidím v tom, že sa môžeme hráčom venovať individuálnejšie. 

Aké ciele ste si stanovili pre túto sezónu?

Ciele pre túto sezónu sú v podstate rovnaké, a to neustále sa posúvať vpred v rámci tréningového procesu. Snažíme sa deti zaujať, aby mali chuť pokračovať s hokejom. Taktiež chceme naplniť v nábore školu korčuľovania nováčikmi, aby sme sa v budúcnosti vyhli nízkym počtom detí v hokejových triedach. Základné školy v okrese mali možnosť chodiť na ľad v rámci ich vyučovania, čo bola skvelá myšlienka a vedeli sme si z tade stiahnuť chlapcov na hokejové tréningy, čo nám však momentálna situácia nedovolila.