Očami trénerov mládeže: Dávid Primus

Autor: HKM Zvolen Dátum: 31.10.2020

V seriáli rozhovorov s mládežníckymi trénermi sa posutpne dostávame k najnižším kategóriám. Tento víkend nahliadneme s Dávidom Primusom do prípravy a cieľov 3. a 4. HT. 

25-ročný zvolenský odchovanec Dávid Primus je najmladším prírastkom do trénerskej rodiny HKM. Po pôsobení v juniorke Zvolena bol počas celého štúdia na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici súčasťou tamojšieho univerzitného tímu v EUHL, kde získal dva majstrovské tituly. Ako začínajúci mladý tréner sa postupne vzdeláva a naberá nové skúsenosti, aktuálne je držiteľom 5. kvalifikačného stupňa v špecializácii kondičný tréner. 

 

Ako hodnotíte doterajšiu prípravu?

Počas letnej prípravy sme sa zameriavali prevažne na všeobecný rozvoj pohybových schopností detí. Na prvých tréningoch som ako nový tréner sledoval ich aktuálnu pripravenosť. Momentálna situácia nám, žiaľ, nedovoľuje tréningy v telocvični, čo je veľká škoda, lebo chlapci práve v tejto kategórií by sa mali všestranne rozvíjať v atletických a gymnastických prvkoch. Čo sa týka prípravy na ľade, klub spravil všetko pre to, aby proces prebiehal na sto percent aj za sťažených podmienok. Do tréningového procesu navyše už v minulom období zaradil aj pomoc rodičov - bývalých hokejistov, čím zlepšujeme kvalitu tréningu. Vďaka tomu má počas celého tréningu jeden tréner na starosť 5-8 hráčov a vie sa im dostatočne venovať, upozorňovať na chyby a motivovať ich. 

Pracujete s hráčmi v tejto situácii aj na ďiaľku?

Vplyvom aktuálnej situácie, kedy nemáme možnosť trénovať, pripravujem prezentácie, kde majú hráči vysvetlené pravidlá hry, základy životosprávy, stravovania a regenerácie. Súčasťou prezentácií je aj malý tréningový proces na domáce cvičenie, aby sa chlapci udržali v kondícii. Počas prvej vlny sme pripravili krátke inštruktážne video s vysvetlenou technikou prevedenia cvikov.

Aké ciele ste si stanovili pre túto sezónu?

Mojím hlavným cieľom je vybudovať u chlapcov trvalý vzťah k hokeju. Docieliť, aby chodili na každý tréning s radosťou a brali to ako svoju hráčsku povinnosť. Spolu s kolegami vedemie chlapcov od prvého tréningu k zodpovednosti, samostatnosti a koncentrácii. Na začiatku každej tréningovej jednotky máme zaradený určitý čas tzv. "open ice", kde si hráči na ľade môžu robiť v podstate čo chcú, a tým sa sami zdokonaľujú v korčuľovaní alebo iných herných činnostiach. Ďalej sa snažíme o neustály rozvoj a zlepšenie nadobudnutých zručností a o všestranný rozvoj pohybových schopností, kde rešpektujeme senzitívne obdobia vývoja organizmu.