Návrat McPhersona možno už dnes, do brány Rahm

Autor: HKM Zvolen Dátum: 30.12.2020

Tretí vzájomný zápas v decembri čaká Zvolenčanov proti Detve. Tá si pod Pustý hrad prináša úctyhodnú deväťzápasovú bodovú sériu. 

Piate mužstvo tabuľky zaostáva za tretím Zvolenom len o bod. Na konte má o dva odohraté zápasy viac (24), rovnaký počet strelených gólov (79) a len o jeden viac inkasovaný (62). V predošlých dvoch decembrových  meraniach síl ukoristili "medvede" štyri zo šiestich bodov a naposledy vyhrali doma pred Vianocami 3:1. V oboch zápasoch skórovali útočník HKM Miloš Kelemen a kanonier Detvy Ján Sýkora. Detvania bodovali vo všetkých deviatich zápasoch v uplynulom mesiaci, z toho sedem vyhrali a počas doterajšieho pôsobenia v najvyššej súťaži sa ešte v závere roka nikdy netešili z tak vysokého tabuľkového postavenia. Jedným zo základných kameňov hernej pohody mužstva Ernesta Bokroša je najlepší ligový brankár v percentuálnej úspešnosti Tomas Sholl. 26-ročný Američan naposledy "rytierov" poriadne vytrápil a pri predvianočnej výhre 3:1 si pripísal 48 úspešných zákrokov.

„Už v Detve som prezentoval, že by som si prial prvé miesto v tabuľke, podľa hesla: Ako na Nový rok, tak po celý rok. Chceme ale urobiť všetko pre to, aby sme tento zápas v stredu odčinili a získali tri body. Nech je to teda: Ako na starý rok, tak po celý ďalší rok," zaželal si v predzápasovom rozhovore zvolenský kapitán Radovan Puliš. Po prehre v Detve si jeho tím napravil chuť dvojbodovou výhrou v pohronskom derby, avšak poznačenou nevydarenou druhou tretinou. „Musíme urobiť všetko pre to, aby sme to do playoff odstránili a nastavili hlavy na celých šesťdesiat minút. Chyba sa vždy stane, ale musíme ju vedieť napraviť. Nemôže sa stať, že vedieme 3:0, inkasujeme na 3:2, rýchlo odpovieme na 4:2 a vzápätí súper vyrovná. Keď hráme to, čo máme a sústredíme sa, sme jedno z najlepších mužstiev ligy," hovorí Puliš, ktorý si proti Banskej Bystrici pripísal dve asistencie.

Ešte v príprave rozhodol Allan McPherson dvomi gólmi v tretej tretine o výhre Zvolena v Detve 0:2. Z ďalšieho, už ligového zápasu pod Poľanou si odniesol ľahký otras mozgu, ktorý ho vyradil od 13. decembra až doteraz. Dobrou správou však je, že kanadská ofenzívna opora HKM už trénuje s mužstvom v plnej záťaži a zápasový návrat môžeme očakávať čoskoro. Samotný útočník sa vyjadril, že pokiaľ by sa cítil byť v poriadku, trúfol by si naň už dnes, o všetkom sa ale rozhodne až pred zápasom. Pokiaľ by sa Allan McPherson objavil v zostave, mal by byť súčasťou druhého útoku so Zuzinom a Nuutinenom, Adam Helewka by sa tak posunul na post tretieho centra. Predzápasovým rozhodnutím bude aj zloženie obrany, kde visí otáznik nad počtom obrancov v zostave a štartom Andreja Hatalu. V bráne pokračuje Robin Rahm na striedačke s Adamom Trenčanom.