Návrat k bronzovému úspechu

Autor: HKM Zvolen Dátum: 15.4.2024

Braňo, skús celkovo zhodnotiť uplynulú sezónu...

 

“Náš prvotný cieľ bol dostať sa do top desať. Dá sa povedať, že tento cieľ sme splnili už v predstihu a bolo potrebné nastaviť si nové ciele. Zamerali sme sa na finálnu štvorku, boj o majstrovstvá Slovenska. Musím povedať, že v tomto prípade to bolo veľmi ťažké a vyrovnané, ale aj tento cieľ sa nám podarilo splniť. Samotné Majstrovstvá Slovenska boli veľmi kvalitne obsadené, turnaj sa hral na vysokej úrovni. Náš tajný cieľ bol získať medailu, čo sa nám napokon aj podarilo.”

 

Vládne tak celková spokojnosť s uplynulou sezónou?

 

“Ale áno, získali sme bronzovú medailu, je to pekný úspech. Vieme, že sme boli veľmi blízko zlata a to nás všetkých trošku mrzelo. Zlomilo sa to v jednom zápase, v podstate v dvadsiatich minútach, ale v konečnom dôsledku prevládla spokojnosť.”

 

Keď sa ešte vrátime k samotnej sezóne, boj o postup medzi finálnu štvoricu bol do posledných zápasov veľmi vyrovnaný. Ako sa Vám trénerom podarilo hráčov motivovať a udržať ich koncentráciu až do samotného záveru ?

 

“Myslím si, že tam chalani chceli sami od seba. Ich vnútorné nastavenie ako tímu bolo veľmi dobré. Hráči tvrdo pracovali a naozaj chceli dosiahnuť úspech. Za seba poviem, že som ich nemusel veľmi nadstavovať alebo motivovať, vychádzalo to z nich. V závere boli ťažké zápasy, rozhodovali maličkosti, ale dokázali sme to ako tím.”

 

V tíme máte osobnosti, ktoré sa výrazne bodovo pričinili o úspech, avšak počas celej sezóny bolo vidieť, že nikto výrazne nezaostával...Ako si vnímal zloženie tímu?

 

“Snažili sme sa dávať do popredia tím, ako celok. Nedávali sme do popredia jednotlivcov,ktorí samozrejme boli súčasťou tohto mužstva. Teší ma, že ich nastavenie bolo rovnaké, a uvedomovali si,že základom každého veľkého úspechu je tím.  Na tom sme vybudovali našu koncepciu, ktorá nám napokon aj vyšla.”

 

V dorasteneckom tíme Zvolena sú hokejisti, ktorí boli počas sezóny aj súčasťou reprezentácie. Mal si pocit, že priniesli so sebou aj určité líderstvo do tímu?

 

“V tíme sa našlo viacero lídrov. Niektorí ťahali viac bodovo na ľade, iní zas ukázali svoje lídestvo v šatni. Vytvorili jeden celok a vyzeralo to vždy veľmi dobre, či už na ľade alebo v kabíne. Tá tímovosť nás dotiahla až k úspechu.”

 

Keď prejdem k samotnému záveru, k turnaju finálovej štvorice o majstra Slovenska, úvod Vám vyšiel. Čo sa napokon stalo v zápase s Trenčínom, kde Vám ušiel titul pomedzi prsty?

 

“Vstup do turnaja bol veľmi dobrý. Zápas so Slovanom nám vyšiel. Odohrali sme relatívne dobrý zápas s Nitrou, aj keď vstup do zápasu bol veľmi zlý. Záverečný zápas s Trenčínom sme mali rozohraný veľmi dobre, potom prišla pasáž, ktorú sme nezvládli z hľadiska vylúčení. Niektoré vylúčenia boli zbytočné, niektoré zas vyplynuli z hry. No faktom je, že pri toľkých vylúčeniach sme dostali tri góly, čo nás stálo veľa energie a napokon aj oveľa lepší výsledok.”

 

Dôležitá súčasť úspechu je určite aj brankár. Počas sezóny ste mali k dispozícii troch brankárov, všetci mali úspešnosť zákrokov viac ako 90%, ako veľmi zavážil aj tento fakt ?

 

“Brankár je dôležitá súčasť tímu. Naši brankári nás podržali v mnohých zápasoch. Všetci traja majú veľkú kvalitu a vedeli sme sa na nich spoľahnúť. Majú výrazný podiel na úspechu tímu.”

 

Vieš si do budúcnosti predstaviť, že by niektorí hráči zamiešali karty v A-tíme Zvolena ?

 

“Áno viem si ich predstaviť, verím tomu a budem veľmi rád, keď sa viacerí hráči z tohto tímu dokážu presadiť.”

 

Na brankársky post v A-tíme v posledných dvoch sezónach neprišla výrazná osobnosť na aké bol Zvolen zvyknutý. Samozrejme, je to ešte veľmi predčasné, ale vieš si predstaviť, že by sa na tomto poste objavil niekto z tvojich hráčov ?

 

“Verím, že sa chalani o miesta v Áčku pobijú a že sa dokážu presadiť. Možno to nebude hneď budúcu sezónu, ale verím, že v najbližších rokoch sa predstavia aj v mužskom hokeji.”

 

Všetkých určite zaujíma, ako ste oslávili bronzový úspech ?

 

“Po našom poslednom zápase s Trenčínom zavládlo sklamanie. Chlapcov to veľmi zabolelo, aj si poplakali. Keď opadlo prvotné sklamanie, uvedomili si, že dosiahli krásny úspech a užili si aj cestu domov z Martina. Tešili sa z medailí, ktoré mali na krku a my, ako trénerský a realizačný tím samozrejme tiež.”

 

Táto sezóna bola veľmi špecifická pre HKM Zvolen. A-tím dosiahol tri roky po sebe na tri medaily. Paradoxne, v mládežníckych kategóriách, či už v doraste alebo juniorke sa veľmi nedarilo. Tento rok si to však vymenili, čo myslíš čím to je, že práve v tejto sezóne, kedy chlapci nemali ten správny vzor v podobe úspechov Áčka, dosiali až na medailu?

 

“Neviem povedať presne, čím to je. Myslím si, že či dorast, či juniorka odviedli naozaj kus kvalitnej práce. Tréningová morálka bola na veľmi vysokej úrovni a to sa odzrkadlilo aj na ich hre.  Pomohlo im to k správnemu nastaveniu a nasadeniu počas celej sezóny. Celková koncepcia, ktorá sa tu začala budovať prináša prvé ovocie a ja som za to rád.”

 

Načrtol si koncepciu, ktorú sme spomínali aj začiatkom sezóny. Aktuálna sezóna je úspešne ukončená, je to podľa teba odrazový mostík pre ďalšie úspešné roky mládežníckeho hokeja vo Zvolene?

 

“Je to dlhodobý proces. Dosiahli sme úspech, o ktorý sa pričinili nie len hráči, ale aj klub ako celok. Výrazne pomohlo aj budovanie novej telocvične pre suchý tréning. Celkovo areál a podmienky sa stále zlepšujú. Verím a chcem veriť, že všetko toto nás nasmeruje tým správnym smerom a postupne prídu aj ďalšie úspechy. Cieľom je dosahovať kvalitné výsledky a vychovávať kvalitných hráčov, či už pre reprezentáciu, alebo pre náš mužský hokej.”

 

Pár slov na záver...

 

“Chcem poďakovať celému tímu, samozrejme kolegom, trénerom Tomášovi Turňovi, Edovi Giblákovi, trénerovi brankárov Dušanovi Vlkovi, skills koučovi Janisovi Andersonsovi a kondičnému trénerovi Rišovi Pinkovi. Všetkým, ktorí s nami spolupracovali a v neposlednom rade samotnému vedeniu klubu, ktoré nám umožnilo taký kvalitný tréningový proces. Títo všetci dosiahli bronzový úspech spoločne s nami.”

 

 

 

Lukáš Hukel útočník dorastu HKM Zvolen a zároveň najproduktívnejší hráč tímu

 

Luky ako si vnímal záver sezóny?

“Posledné dva zápasy základnej časti sme to už mali vo svojich rukách. Hrali sme našu hru a užili sme si to. Rozhodli sme v zápase s Popradom, čo bol si myslím skvelý zápas. Celkovo k záveru sezóny  naša forma vygradovala a z každej strany sme počúvali, že sa zlepšujeme, čo nám dodávalo sebavedomie. Aj keď nám zápas nevyšiel, vždy sme bojovali a hrali srdcom.”

 

Ako si vnímal nešťastný zápas s Trenčínom ?

“Po zápase s Trenčínom zavládlo obrovské sklamanie, slzy, hnev, smútok, všetko dokopy. Pred dvoma rokmi sme podobný zápas zažili v Bystrici. Bojovali sme o Majstrovstvá Slovenska a tam sme to nezvládli, hneď mi v hlave naskočil tento moment . Taký je hokej, taký je šport a aj takéto situácie nás posúvajú vpred.”

Neviem, čo sa presne stalo. Myslím si, že som už podobný zápas zažil, takže nejakú skúsenosť som mal, no emócie v tomto zápase boli asi nad naše sily a nechali sme sa nimi uniesť. Po druhej tretine sme si v šatni hovorili, že nebudeme nič vymýšľať, len sa sústredíme na našu hru a budeme hrať to čo vieme. Veľmi sme sa snažili sústrediť, no v podvedomí sme videli zlaté medaile a nechali sme sa uniesť a zápas sme nakoniec nezvládli... Bolo to obrovské sklamanie, no teraz je to už cenná skúsenosť .

 

Viem, že pravidelne chodíte na zápasy zvolenského A-tímu, že ich sledujete..Ako si vnímal túto sezónu?

“Tento rok sa A-tímu veľmi nedarilo, mne osobne je to veľmi ľúto. Bolo by skvelé zažiť úspech, nie len v mládeži, ale tešiť sa spoločne s Áčkom. Taký je hokej a nedá sa stále len vyhrávať, prídu aj sklamania, z ktorých sa treba poučiť a verím, že aj my sme sa poučili.”

 

Ako vnímaš novú koncepciu v mládeži HKM Zvolen ?

Keď sa ma v reprezentácii pýtali na podmienky v klube, vždy som Zvolen veľmi chválil. Túto sezónu sme mali k dispozícii, či už skvelých trénerov na ľade, ale aj kondičného trénera Riša Pinku. Veľmi nám útočníkom pomohol aj Dušan Vlk, ktorý s nami rozoberal brankárov súpera, úlohu zohral aj Janis Andersons, ako skills kouč, tiež nová telocvičňa na suchý tréning v závere sezóny, ale aj dostatok ľadov. Podmienky pre tréning sú tu skvelé a ja si to veľmi užívam. S Janisom Andersonsom som mal aj osobnú skúsenosť, čo sa týka mentálneho koučingu. V úvode sa mi darilo viac, ako po minulé roky a trošku mi to začalo liezť do hlavy, strácal som motiváciu na sebe pracovať. Som vďačný, že to Janis so mnou rozobral. Celé sa to upratalo a ja som to zvládol. Musím spomenúť trénera Javorčíka, pretože ten mi tiež veľmi pomohol.

 

Aká bola nálada v autobuse na ceste z Martina ?

“Po zápase s Trenčínom sme sklamaní nastúpili do autobusu. Napriek tomu, že na krku sme mali medailu, pozostatky sklamania bolo cítiť. V autobuse bolo ticho, ale potom to Maroš Krajči prevzal a celú cestu až do Zvolena sme skandovali naše mená spolu s trénermi. Uvedomili sme si, čo sa nám podarilo a začali sme oslavovať, bol to skvelý zážitok.”

 

Juraj Rausa útočník a najlepší strelec dorastu HKM Zvolen

 

Juraj zhodnoť sezónu...

“Celú sezónu sme spolupracovali ako jeden tím, čo nás doviedlo až na Majstrovstvá Slovenska, to bol základ nášho úspechu.”

 

V tomto roku si sa pravidelne objavoval aj v reprezentácii, aká to bola skúsenosť

“Po návrate z reprezentácie som sa snažil priniesť nejaké nové skúsenosti aj povzbudiť chalanov na striedačke. Na Olympiáde mládeže som zažil veľmi rýchly hokej, čo som potom vedel ďalej použiť v našich zápasoch a snažil som sa byť, čo najužitočnejší pre náš tím.”

 

Ako vnímaš podmienky a novú koncepciu tréningov?

“Starostlivosť tu v HKM Zvolen je veľmi dobrá. Podmienky pre rozvoj sú na vysokej úrovni. Letná príprava bola v porovnaní s minulými sezónami kvalitnejšia a ťažili sme z nej počas celého roka.  Musím súhlasiť s Lukášom , že novú koncepciu je veľmi cítiť. Sme radi, že tu môžme hrať. Po ťažkej sezóne máme v pláne si poriadne oddýchnuť. Pôjdem na dovolenku a potom sa opäť vrhnem do kvalitnej letnej prípravy. Chcem tvrdo makať a pokúsiť sa o ďalší úspech.”

 

Maroš Krajčí kapitán a obranca dorastu HKM Zvolen líder štatistiky +/-   +44

 

Maroš, skús opísať svoje pocity z uplynulej sezóny...

“Z tejto sezóny mám výborný pocit. S odstupom času už opadlo sklamanie a užívame si tretie miesto. Myslím si, že štart do sezóny bol z našej strany dobrý, stred nás trošku pribrzdil a pokazili sme pár zápasov. Naša forma sa začala stupňovať v pravý čas k záveru sezóny a to nás doviedlo až na záverečný turnaj finálovej štvorky do Martina, kde sme získali bronz.

 

 

V tíme ste mali troch veľmi dobrých brankárov, ako sa ti pred nimi hralo ?

“Majú veľkú zásluhu na našom úspechu, v mnohých momentoch nás podržali a mne, ako obrancovi sa tak hralo veľmi dobre. Tobias Ondavský predvádzal skvelé výkony, v zápase proti Slovanu nás podržal, rovnako aj v zápase s Nitrou. Kiko Krnáč mal tiež skvelé zápasy, spomeniem zápas v Martine zo záveru, ale bolo ich počas sezóny veľa. V úvode sezóny nám z juniorky prišiel pomôcť aj Patrik Brezáni a vďaka nemu sme mali veľmi dobrý úvod. Všetci traja brankári majú na tomto úspechu svoj podiel, boli výborným základom na ktorom sme vedeli stavať.”

 

 Ako si spomínaš na osudový zápas s Trenčínom ?

“Dva dni som nevedel kvôli nemu zaspať. Premietal som si, ak to po druhej tretine v kabíne žilo, akí sme boli motivovaní. Zrazu som rozmýšľal, čo som v tom momente mohol urobiť viac, lepšie. Doteraz si neviem vysvetliť, čo sa vlastne stalo. Trenčín nastupoval do zápasu bez života, my sme si ho užívali. Zrazu sa niečo zlomilo a my sme padli na dno od ktorého, nech sme akokoľvek chceli, nevedeli sme sa odraziť.”

 

Nechajme už zápas s Trenčínom odísť do zabudnutia a skús nám povedať ako prebiehali oslavy?

“Cesta z Martina bola zaujímavá. Po prvú pumpu som mal pocit, že sedím v autobuse do Nitry, ktorá skončila na nepopulárnom štvrtom mieste. (smiech). Potom som to ako kapitán zobral do vlastných rúk, chopil som sa mikrofónu a spoločne sme si zaspievali. Teraz je čas na odych a potom príde tvrdá práca a uvidíme, čo prinesie ďalšia sezóna.”

 

 

Uplynulú sezónu v doraste HKM Zvolen zhodnotil aj vedúci mužstva Eduard Giblák...

 

“Som milo prekvapený a teším sa, že sme získali po dlhších rokoch výraznejšie umiestnenie, pekné tretie miesto. Ak si dobre spomínam, to vo Zvolene už dlhšiu dobu nebolo. Naposledy dorast získal titul, keď sme spoločne Petrom Hričinom a Jarom Torokom trénovali a to bolo už dosť dávno. Čo sa týka záverečného turnaja v Martine, bol veľmi pekne zorganizovaný. Chlapci boli počas celej sezóny veľmi disciplinovaní a motivovaní. Všetci pravidelne chodili na tréningy, čo je veľké pozitívum. Vytvorili skvelú partiu, ktorá sa prebojovala až do samotného záveru a získala medailu. Trošku nás mrzí, že sme boli veľmi blízko zlatej medaile. Chlapcom chýbalo trošku skúseností, ale na druhej strane  im patrí ocenenie a veľké poďakovanie v mene trénerov. Veľkú zásluhu na dosiahnutom výsledku majú aj rodičia, ktorí nás podporovali a povzbudzovali. Pravidelne chodili na zápasy a medzi trénermi a rodičmi bol veľmi dobrý a úprimný vzťah. Úspech sme oslávili a musím povedať, že v uvoľnenej atmosfére po ceste z Martina som spozoroval skryté talenty. Vyzdvihnem kapitána Maroša Krajčího, ktorý naozaj vedel o každom hráčovi v tíme , veľmi milý a seriózny chlapec, ktorý sa veľmi dobre zhostil svojej úlohy. Každý jeden hráč výrazným spôsobom prispel k tímovému úspechu a vytvorili jednu skvelú partiu. Odtrénoval som už 42 sezón a myslím si, že máme v tíme hráčov s obrovským potenciálom a zaslúžili by si trénovať s A tímom. Veľmi im to prajem a budem sa úprimne tešiť, keď sa im to podarí. Za posledné tri roky sa nám podarilo prilákať dostatok hráčov do mládežníckych kategórií, čo nebolo pravidlom a ja sa z toho úprimne teším. Je to dôležitý aspekt na ceste k úspechom. Chcem vyzdvihnú prácu pána Lukáša Juríka, aj celého vedenia HKM Zvolen, že za posledné roky dokážu motivovať aj trénerov, aj hráčov a to prináša prvé ovocie.”

 

Dorastu HKM Zvolen ešte raz gratulujeme k bronzovému úspechu. Hráčom, trénerom aj celému realizačnému tímu želáme veľa odhodlania a úspechov do ďalších sezón...

 

 

Autor: Ivana Viedensky