Miloš Kelemen: Za vydarené playoff vďačím trénerom

Autor: HKM Zvolen Dátum: 1.7.2018

Mladú krv bude pod Pustým hradom aj v nasledujúcej sezóne zastupovať 18-ročný útočník Miloš Kelemen. Odchovanec HKM a mládežnícky reprezentant Slovenska zaujal nielen zvolenskú hokejovú verejnosť najmä výkonmi v poslednom playoff, kde si vyslúžil miesto v druhom útoku a zaznamenal svoje prvé góly v tejto fáze sezóny.

 

Aké možnosti ďalšieho pôsobenia sa ti naskytli po uplynulej sezóne? Bolo zotrvanie vo Zvolene jednoznačné?

„Áno, v podstate nebolo nad čím nejak premýšľať, keďže moja zmluva bola dvojročná. Záujem bol jednoznačný a obojstranný. Ja som rád, že tu môžem zostať a hrať za jeden z top klubov na Slovensku, ktorý má iba tie najvyššie ciele."

Cítiš, že sa v novej sezóne môžeš naplno etablovať v seniorskom hokeji?

„Ťažko povedať, či to bude v tomto smere prelomová sezóna. Ja sa predovšetkým snažím v každom zápase a v každom tréningu urobiť maximum, aby som sa postupne zlepšoval a posúval ďalej. Samozrejme, určite chcem na ligovej úrovni hrať už len seniorský hokej."

Vo Zvolene sa zatiaľ tvorí pomerne nabitý útok. Vnímaš to ako ďalšiu motiváciu zabojovať o pevné miesto v ňom?

„Ako som povedal, Zvolen má momentálne najvyššie ciele a podľa toho sa tvorí káder. Pre mňa je určite výborné, že mám možnosť hrať po boku takých kvalitných a skúsených hráčov a zlepšovať sa popri nich. Kde bude moje v miesto v útoku, tým sa príliš netrápim, budem hrať tam, kde to tréner určí a pracovať na sto percent pre tím."

Väčšinu fanúšikov zaujíma najmä to, či ťa od začiatku sezóny uvidia v drese HKM alebo v projekte „dviadsiatky“.

„S klubom sme priebežne v kontakte o možnostiach, ktoré by mohli byť prospešné pre môj ďalší hráčsky rozvoj a vedenie sa mi snaží vo všetkom vyhovieť. Momentálne je niečo v štádiu riešenia resp. je to už dotiahnuté, zatiaľ to však bližšie komentovať nemôžem. Jedná sa o striedavé pôsobenie vo vyššej súťaži. Určite ale môžem teraz povedať, že vo Zvolene ostávam. V projekte by som nastupovať nemal."  

Premýšľal si nad tým, že pôjdeš po stopách Michala Ivana skúsiť šťastie v Severnej Amerike?

„Nie, o severoamerických juniorkách som nerozmýšľal. Určite chcem hrať seniorský hokej."

V áčku si nastupoval už posledné dve sezóny, popri tom si vypomáhal aj juniorke. Tá prvýkrát v histórii zažila nešťastné vypadnutie z najvyššej súťaže. V čom vidíš príčinu?

„Ťažko povedať, tých problémov bolo viac. Zo začiatku sezóny  sa prehralo veľa zápasov, vznikla veľká strata na chvoste tabuľky. Veľmi chýbal Paťo Marcinek, ktorý bol v juniorke kľúčovým hráčom a nastupoval v projekte. Keď sa vrátil, prišli aj body, no už to nestačilo. Je to veľká škoda, klub ako Zvolen by mal hrať najvyššiu súťaž vo všetkých kategóriách. Mňa osobne veľmi mrzí, že k tomu došlo."

Uplynulá sezóna bola pre teba pestrá, nastupoval si vo zvolenskom A-čku aj v juniorke, v projekte U20, zažil si svetový juniorský šampionát. Za samostatnú kapitolu môžeme  považovať aj semifinále playoff. Aký to bol pre teba ročník?

„Začiatok bol z mojej strany pomalší. Našťastie sa mi vyhýbali vážnejšie zranenia, čo nemôžem povedať o sezóne predtým. Po bodovej stránke to nebola žiadna sláva, no za vydarené playoff musím poďakovať trénerom. Dali mi šancu a ja som sa jej chytil, robil som, čo som mal a veci mi vychádzali. Určite ma veľmi teší aj skúsenosť zahrať si majstrovstvá sveta, ktoré sú veľmi kvalitné a môžete sa vďaka nim porovnať s rovesníkmi z iných krajín. Ukážu vám, že musíte na sebe ešte veľa pracovať a že vždy je čo zlepšovať, tým sa snažím aj riadiť."  

Ideš do novej sezóny s osobnými cieľmi?

„Je dobré stanoviť si svoje ciele, no ja osobne si za ne nekladiem nejaké bodové hranice. V prvom rade chcem hrať čo najlepší hokej. Chcem sa ním baviť a byť pre tím platným hráčom. Tímový úspech je prvoradý, všetci chceme ísť čo najďalej a mať dlhú sezónu."

A čo dlhodobé ciele? Kde sa v budúcnosti vidí Miloš Kelemen?

„Samozrejme, asi každý hokejista túži zahrať si v NHL, ja nie som výnimka. Veľmi túžim sa tam prebojovať a určite na tom chcem pracovať."

V hľadáčiku skautov pre draft si teoreticky mohol byť už druhú sezónu a môžeš byť aj v nasledujúcej. Kontaktoval ťa počas sezóny niektorí z klubov NHL?

„Nie, s nikým som v kontakte nebol. Draft som sledoval, ale len kvôli kamarátom, ktorých výber sa očakával. Ja som v podstate ani nedúfal, no nehovorím, že je snom o NHL koniec."

Kde ti uplynulá sezóna odkryla najväčší priestor na zlepšenie?

„Ukázala mi najmä rezervy v streľbe a v palicovej technike. Na tom teda celé leto pracujem a verím, že výsledok sa dostaví. Dúfam, že keď potom budem mieriť doľava, tak tam aj trafím." (smiech) 

Kto je tvoj hokejový vzor?

„Mám rád Alexa Ovečkina. Za svoj vzor však považujem aj Rada Puliša. Jeho príbeh je podľa mňa inšpiratívny. Prešiel si naozaj mnohými ťažkosťami, hrozil mu koniec kariéry, no napriek tomu na sebe neustále pracoval a išiel za svojim cieľom. Po tom, čím si prešiel, je úžasné, že stále hrá hokej na takejto úrovni, má moje veľké uznanie."