Memoriál P. Zábojníka štartuje vo štvrtok

Autor: HKM Zvolen Dátum: 15.8.2017

Pod Pustým hradom sa v dňoch 17. – 19. augusta uskutoční už 19. ročník medzinárodného turnaja Memoriál Pavla Zábojníka. Vo Zvolene sa tentoraz zíde šesť mužstiev z troch krajín a ku konfrontácii rôznych hokejových štýlov okrem domáceho HKM prispejú aj český prvoligista HC Frýdek–Místek, poľské tímy GKS Tychy a Tauron KH GKS Katowice a dvojica HC 07 ORIN Detva a reprezentačný výber Slovensko 20. Mladíci z „dvadsiatky“ nahradia na turnaji rumunskú Coronu Brašov, ktorá svoju účasť zrušila týždeň pred začiatkom podujatia a usporiadateľom tak narobila nemálo starostí. „Zabezpečiť za pár dní ďalšieho účastníka v dobe, keď všetky mužstvá majú svoj program a prípravné zápasy sú v plnom prúde, je nesmierne náročné. Aby sme nemuseli piate mužstvo z turnaja vyradiť, robili sme všetko pre to, aby sme toho šiesteho účastníka našli. Sme preto radi, že sa nám podarilo na „Memoriál“ pritiahnuť reprezentačný tím Slovenska do 20 rokov, ktorý má určite svoju kvalitu. Vďaka tomu sa turnaj bude môcť odohrať v plánovanom formáte,“ prezradil Miroslav Brumerčík z marketingového oddelenia zvolenského HKM. Zverenci trénera Ernesta Bokroša preveria súperov svojou dravosťou, priamočiarosťou, hokejovou drzosťou a bojovnosťou, ktoré sú mladej krvi vlastné a diváci sa tak pri zápasoch „dvadsiatky“ určite nebudú nudiť.

Osobitným lákadlom turnaja bude nepochybne mužstvo z Podpoľania. To malo pred rokom na MPZ svoju úspešnú premiéru a takpovediac už len posledná pečiatka chýba k tomu, že tentoraz budú „medvedi“ na turnaji štartovať už ako nový účastník Tipsport ligy. Tréner Dušan Kapusta s asistentom Miroslavom Chudým stále pracujú na budovaní kádra Detvy, preto si Zvolenčania budú môcť odsledovať svojho nového ligového súpera v plnej kráse a tešiť sa na prvé ostré derby, ktoré pod Pustým hradom príde na rad 15. septembra v treťom ligovom kole novej sezóny.

Fanúšikovia hokeja uvidia na zvolenskom ľade prvýkrát v histórii Memoriálu Pavla Zábojníka ekipy severomoravského Frýdku-Místku a poľských Katovíc, naopak starými známymi je poľský tím GKS Tychy.

Účastník českej WSM ligy z Frýdku-Místku má na aktuálnej súpiske iba dvoch korčuliarov starších ako 30 rokov. Mladé mužstvo trénera Jiřího Juříka má za sebou zatiaľ dva prípravné stretnutia – v Prostějove zvíťazilo 5:2 a na vlastnom ľade podľahlo poľskému Krakovu 2:4.

Ďalší nováčik na turnaji, GKS Katovice je 6-násobným majstrom Poľska. Všetky tituly sú však staršieho dáta, rovnako aj ostatný väčší úspech tohto poľského klubu – strieborné ligové medaily - je z roku 2003. Až na zvolenskom ľade teda uvidíme, akú silu má súčasný tím GKS, ktorý vedie kanadský tréner Tom Coolen.

GKS Tychy sú pre Zvolenčanov „starým známym“, hoci pred rokom si s HKM hokejky neskrížili. Poľského vicemajstra z poslednej sezóny privedie bieloruský tréner Andrej Gusov, ktorý na lavičke nahradil Čecha Jiřího Šejbu. Gusov má v kádri okrem domácich hráčov aj svojho krajana, ale tiež jedného Čecha, Kanaďana a dvoch Američanov.

HKM Zvolen obsadil v roku 2016 na domácom turnaji posledné, šieste miesto, keď získal len dva body po remízach v riadnom hracom čase. Preto si tentoraz „rytieri“ dali za cieľ „postaviť tabuľku na hlavu“ a po poslednom zápase sa dívať na všetkých z najvyššej priečky. Nie je to samozrejme prioritou a hlavným ich cieľom trojdňového zápolenia, ale každý úspech, aj ten v príprave poteší. Najpodstatnejšie však bude, ako sa hráči ukážu Petrovi Mikulovi. Kormidelníkovi HKM sa už rysuje ideálne zloženie formácií, no v troch dueloch turnaja bude takmer s istotou skúšať rôzne variácie. Fanúšikovia tak počas troch dní uvidia domáce mužstvo nastúpiť trikrát v odlišnej zostave a každá z nich bude chcieť zvíťaziť.

Od 17. do 19. augusta uvidia diváci na zvolenskom zimnom štadióne deväť zápasov, vlaňajší víťaz Šachťor Soligorsk z Bieloruska nebude svoje prvenstvo obhajovať. Vstupné na každý deň je 3 eurá, držitelia permanentiek na sezónu 2017/2018 majú samozrejme vstup voľný.

 

Rozpis zápasov MPZ 2017:

štvrtok 17. 8.

12:00 Detva – SR 20

15:30 Frýdek-Místek - Katovice

19:00 Zvolen – Tychy

piatok 18. 8.

12:00 SR 20 – Katovice

15:30 Detva – Tychy

19:00 Zvolen – Frýdek-Místek

sobota 19. 8.

12:00 Detva – Katovice

15:30 Tychy – Frýdek-Místek

19:00 Zvolen – SR 20