Memorandum o spolupráci

Autor: HKM Zvolen Dátum: 10.2.2022

Člen predstavenstva HKM a.s. Ing. Miroslav Brumerčík a MUDr. Pavel Bician, predseda OZ Svetielko nádeje podpísali Memorandum o vzájomnej spolupráci týchto subjektov, s platnosťou do 30. júna 2023. Deklarovali takto spoločnú vôľu angažovať sa v dlhodobom a prínosnom procese spolupráce a prispievať tým k prehlbovaniu kontaktov medzi oboma organizáciami.

Zvolenský hokejový klub chce byť nápomocný a podporovať činnosť OZ, ktorá spočíva v snahe o zlepšovanie a skvalitňovanie života detí a mladistvých s onkologickým alebo iným vážnym ochorením. Koordinátorom za HKM je šéf marketingu Miroslav Brumerčík, ktorý vysvetlil, prečo sa majstrovský klub spod Pustého hradu plánuje spolupodieľať na aktivitách Svetielka nádeje: „Uvedomujeme si, že svet sa netočí len okolo hokeja a zároveň sme si vedomí aj svojej spoločenskej zodpovednosti. Po určitom útlme charitatívnych činností zavinenom pandémiou, chceme nadviazať na naše predchádzajúce aktivity v tejto oblasti a pomôcť svojím dielom združeniu, ktoré vykonáva mimoriadne záslužnú prácu v prospech ťažko skúšaných detí a ich rodín. Preto sa plánujeme výraznejšie podieľať na aktivitách a podujatiach nášho partnera.“

Symbolické je, že Memorandum o spolupráci bolo podpísané v roku, keď si oba subjekty pripomínajú významné medzníky svojej histórie – zvolenský hokej zavŕši vo februári 90-ku a Svetielko nádeje oslávi 20. výročie svojej pôsobnosti. Predseda občianskeho združenia Pavel Bician komentoval spoluprácu so zvolenskými „rytiermi“ týmito slovami: „Pre nás, ktorí pôsobíme v medicíne, je inšpirujúce vidieť športovcov, ako svojim nesmiernym úsilím posúvajú hranice ľudských možností a dosahujú výnimočné výkony. O niečo podobné sa pokúšame aj my pri liečbe. Vďaka kontaktu s najmodernejšími postupmi, sa nám v spolupráci s detskou onkológiou v Banskej Bystrici darí vyliečiť vyše 80 % detských onkologických pacientov. Ale za rovnako dôležitú považujem aj pomoc, ktorú poskytujeme rodinám, kde sa nepodarí poraziť chorobu, ale aspoň zásadne zmierniť jej dopad. Veľmi si vážim, že HKM Zvolen sa rozhodol s nami spolupracovať a želám hokejistom úspešnú sezónu.”

 

Svetielko nádeje vzniklo v roku 2002 z iniciatívy malej skupiny ľudí, s cieľom humanizovať nemocničné prostredie a liečebné podmienky v detskej nemocnici v Banskej Bystrici. Spočiatku sa jeho činnosť zameriavala na plnenie želaní ťažko chorých detí. Neskôr sa k tejto misii pridružila celá škála ďalších činností zameraných na poskytovanie nadstavby liečebného procesu detských onkologických pacientov.

Od svojho vzniku v roku 2002 poskytlo Svetielko nádeje pomoc viac ako 774 deťom s onkologickým a iným vážnym ochorením a ich rodinám. Ale aj v situáciách, keď už nie je v ľudských silách dieťa vyliečiť, má obrovský význam byť nablízku a pomáhať. To si uvedomujú aj zvolenskí „rytieri“, ktorí svoju podporu  potvrdili podpisom Memoranda.