Maródka sa rozrástla, reprezentačný debut dvojice obrancov sa nekoná

Autor: HKM Zvolen Dátum: 9.12.2018

Výhra s Liptovským Mikulášom želaný impulz nepriniesla, v piatok si rytieri z Trenčína odniesli tesnú prehru 1:2. V poslednom zápase pred deväťdňovou ligovou prestávkou doma privítajú Budapešť. Tréner Andrej Podkonický v ňom musí zaplátať ďalšie diery v zostave. Seniorský reprezentačný debut dvojice zvolenských obrancov sa napokon nekoná.

 

Počet absencii v zostave pred dnešným zápasom opäť stúpol. Viete ozrejmiť zdravotnú situáciu v tíme?

 „K Drgoňovi, Ulrychovi a Špirkovi, ktorí majú problémy s trieslom, sa pridal Zeleňák s rovnakým zranením. Drgoň a Zeleňák tým pádom do reprezentácie nepôjdu. Prvý týždeň prestávky nebudú ani trénovať, zrejme ani Špirko. Vandas má už spomenuté zranenie medzirebrového svalu. Výsledky vyšetrení Marca Halamu budú známe do dvoch týždňov. Podľa nich si správne nastaví stravu a začne opäť trénovať. Miloš Kelemen sa dnes pripojí k reprezentácii do 20 rokov na kempe v Piešťanoch."

Budú všetci po prestávke k dispozícii?

 „Ja dúfam, že áno. Ulrych to má vážnejšie, zranenie prišlo náhle v Poprade. Ostatných trápili triesla už dlhšie. Nechceli sme riskovať zhoršenie a prípadný dlhší výpadok, je dôležité, aby sa chalani doliečili."

Kto dnes nahradí chýbajúcich hráčov?

 „V útoku nastúpia Patrik Halama a Patrik Marcinek. Pôjdeme na šesť obrancov a s Tomekom v bráne. Aj vďaka absenciám musíme skúšať nové kombinácie, no verím, že nám to pomôže sa konečne chytiť."

Vráťme sa k zápasu v Trenčíne. Z výhry s Liptovským Mikulášom ste akoby nedokázali pozitívne vyťažiť a v prvých dvoch tretinách nadviazať na tento výsledok. Nedá sa už hovoriť len o streleckej smole, dobrý nebol ani herný prejav.

 „V prvej tretine sme si nevytvárali šance. Príliš sme kombinovali a obrancovia nestrieľali na bránu. V druhej bol súper lepší na puku, my sme sa hlavne sami dostávali pod tlak vracaním pukov a nepresnými prihrávkami. Trenčín dobre prehusťuje priestor pred brankárom, sú silní v rohoch, kde je ťažké niekoho nájsť do kombinácie. Cieľom bolo teda čo najrýchlejšie po prechode do pásma zakončiť, čo sa nám nedarilo. Dostali sme dva góly spred brány. Upozorňovali sme obrancov na to, že Trenčín má v tom priestore často dvoch hráčov, no nedokázali sme to eliminovať. Máme dosť veľkých obrancov, aby sme boli pred vlastnou bránou agresívnejší."

Príkladom zrejme môže byť Mark Fraser, ktorý túto úlohu zatiaľ plní na výbornú.

 „Áno, vo všetkých zápasoch ukázal veľkú spoľahlivosť, hoci v prvom boli vidieť mierne kondičné resty, keďže dlho nehral zápas. Hrá to, čo od neho požadujeme, je zodpovedný, silný na puku, dohráva súboje. Sme veľmi spokojní."

Hoci jediný strelený gól v Trenčíne pramenil z presilovky, tá mala opäť ďaleko od ideálu. V čom vidíte hlavný problém?

 „Hlavne tú musíme zlepšiť, v posledných zápasoch bola katastrofálna. Veľký problém bol prechod do pásma. Neviem prečo, keď máme niečo nacvičené, si chalani robia svoje. Potom to tak vyzerá a prídu zbytočné fauly. Radšej prijmem faul na Hecla pred našou bránou, ktorý by zabránil gólu, než tri alebo štyri fauly v útočnom pásme, ktoré sme spravili. V tretej tretine sme sa tak dvakrát pripravili o tlak. Presilovky treba zjednodušiť, chýba streľba, dookola si prihrávame. Nie je to o tom, že by nás súper prečítal, všetky tímy hrajú svoje presilovky v podstate rovnako. Treba nám hlavne častejšiu streľbu. Prechod stredným pásmom je príliš zložitý a statický. Musíme si štyria ísť v rýchlosti pre puk, pomôcť si v pásme a prečísliť súpera, je nás predsa o jedného viac. Nemôže ísť v presilovke náš hráč do súboja proti dvom."

Dnes vás čaká jeden z maďarských tímov, ktoré sa už, zdá sa, naplno adaptovali v našej súťaži, čo sa čoraz viac prejavuje aj výsledkovo. Čo bude na Budapešť platiť?

 „Očakávam, že príde s rovnakou hrou, ako predtým. Zabezpečená obrana a veľmi nepríjemné protiútoky, na ktoré má kvalitných hráčov. Treba rýchlo a často zakončovať, pretože pokiaľ budeme zase dlho rotovať v pásme a mať len optický tlak, súper nám môže rýchlo ujsť. Treba hrať pozorne v defenzíve a naozaj urobiť všetko pre to, aby sme tento zápas zvládli. Budapešť má aj nepríjemné presilovky, treba sa vyvarovať faulov a naopak, my si ich svojím pohybom musíme vypýtať."

Cesta k úspechu môže viesť aj cez prvý strelený gól. Ten v posledných troch zápasoch opäť neprišiel.

 „Je určite dôležitý, hlavne v našej situácii. S prvým gólom môže prísť uvoľnenie a ľahkosť. Takéto zápasy ale môžu byť aj o jednom či dvoch góloch, podobne ako v play off. Aj preto v nich musíme hrať čo najjednoduchšie a týmto spôsobom sa pripraviť."

Náročnejšie obdobie prinieslo v radoch verejnosti aj niekoľko špekulácii o zhoršenej situácii a nálade v šatni. Môžete ich vyvrátiť?

 „Jednoznačne. Nikto nemohol čakať, že prejdeme celú sezónu bez prehry, to nie je možné azda so žiadnym tímom. Všetci chceme vyhrávať. Aj takéto fázy v dlhej sezóne jednoducho prídu a len sami sa z toho musíme dostať. Je to pre nás skúška a radšej si ňou prejsť teraz ako v rozhodujúcich momentoch sezóny. V tíme je ale stále dobrá nálada a kolektív. Chalanov prehry určite mrzia, no žiadne spory nie sú a robíme všetko pre to, aby sme súčasný stav prekonali."