Líder defenzívy s červeným diplomom

Autor: HKM Zvolen Dátum: 28.8.2023

26-ročný obranca doteraz odohral pod Pustým hradom 108 zápasov a pripísal si v nich 33 bodov (12+21). Vedenie klubu si je vedomé Samových kvalít a pred touto sezónou s ním podpísalo viacročnú zmluvu. Okrem Samových nesporných kvalít na ľade sa v rozhovore dozviete aj o jeho netradičnej ceste v detstve, ale aj o tom, ako dokázal zvládať náročné štúdium popri hokeji.  

Aké boli tvoje hokejové začiatky a ako hodnotíš 3 roky, ktoré si strávil v Holandsku?
Môj ocino hrával dlhé roky hokej a chodieval som sa na neho často pozerať na zimný štadión v Topoľčanoch a od 4 rokov som už stál na korčuliach. V mládežníckych kategóriách som pôsobil v Topoľčanoch, avšak 6. až 9. ročník som strávil v Holandsku, kde sme sa presťahovali celá rodina kvôli ocinovej robote. Samozrejme, hokej tam bol na dosť slabej úrovni a v 11 rokoch som tam hrával so 17-ročnými. Na druhej strane mi tie tri roky dali veľa v osobnostnom rozvoji, pretože som sa tam naučil dobre po anglicky, ale aj po holandsky, a chodil som na medzinárodnú školu.

 

Minulý rok sa ti podarilo popri hokeji dokončiť vysokú školu. Ako si zvládol skĺbiť hokej a učenie sa na skúšky?
Prvé dva roky vysokej školy boli dosť náročné, pretože som napriek individuálnemu plánu musel dochádzať do Bratislavy dvakrát do týždňa, keďže som mal prednášky od 13. do 18. hod. Ďalšie dva roky boli prevažne vedené online výučbou vzhľadom na pandémiu, čo mi uľahčilo najmä cestovanie. Posledný rok bol už skôr o 6-týždňovej praxi a diplomovej práci, čiže s tým nebol problém, navyše sa mi podarilo ukončiť štúdium s červeným diplomom, čo ma veľmi potešilo a bol to obraz toho, že som štúdium neodflákol na „éčka“.

 

Aký odbor si študoval a čo ťa najviac motivovalo k dokončeniu vysokej školy?
Študoval som na fakulte manažmentu, odbor manažment, magisterský stupeň som robil v odbore strategický manažment. Plánoval som si ešte dorobiť aj nadstavbový titul MBA v angličtine, ale po narodení syna sa moje priority zmenili. Možno v budúcnosti, keď malý vyrastie, sa k tomu ešte vrátim. K dokončeniu školy ma motivovali nielen moje časté zranenia, ale najmä moji rodičia, ktorí mi prízvukovali dôležitosť uplatnenia v živote po hokejovej kariére.

 

Je tvojím cieľom po hokejovej kariére pracovať v odbore, ktorý si vyštudoval, alebo čo by si chcel robiť po ukončení kariéry?
Verím, že túto otázku si nebudem musieť položiť najbližších 10 rokov, ale áno, rád by som spojil vyštudovaný odbor spolu so športom v podobe napríklad pozície športového alebo marketingového manažéra. V prípade, že by to nevyšlo, tak by som sa chcel upriamiť na investičné bankovníctvo, dátovú analýzu alebo projektový manažment.

 

Aká bola tvoja letná príprava, ktorú si strávil mimo Zvolena?
Mal som prípravu v Nových Zámkoch, pretože sme chceli väčší komfort aj s celou rodinkou, keďže sa nám počas posledného play-off narodil synček. Počas voľných chvíľ som si tak mohol užívať spoločne strávený čas s nimi. Inak som tam trénoval spolu s Patrikom Rogoňom a celkovo moja letná príprava trvala 8 týždňov, takže to bolo naozaj náročné, ale verím, že sa mi to vráti počas dlhej sezóny.

 

Kvôli zraneniam si vynechal značnú časť zápasov v posledných dvoch rokoch. Aktuálne ťa už nič neobmedzuje?   
Play-off 2022 som nedohral kvôli zraneniu ramena a následne v lete som absolvoval aj operáciu brušnej hernie. V minulej sezóne som musel absolvovať aj operáciu hernie na druhej strane brucha, čo ma trochu pribrzdilo, keď som nehral viac ako mesiac a pol, ale počas tohtoročnej letnej prípravy som to už neriešil. Ale áno, mám pocit, že každú sezónu sa mi niečo stane. Podstatné ale je, že teraz som stopercentne pripravený a verím, že ďalšia sezóna bude už bez zranení. 

 

Ako hodnotíš svoje doterajšie pôsobenie pod Pustým hradom a aké sú tvoje osobné ciele v novej sezóne?
Ja som tu naozaj veľmi spokojný, preto som aj podpísal viacročnú zmluvu. Fungovanie celého klubu je na vysokej úrovni, rovnako som bol spokojný s mojou pozíciou v klube a časom na ľade. Po sezóne som dostal nejaké zaujímavé ponuky, ale prioritne som riešil zotrvanie vo Zvolene, pretože je to naozaj top tím na Slovensku. Čo sa týka cieľov, tak, samozrejme, byť čo najviac prospešný pre tím, viem, čo sa odo mňa očakáva, a veľmi by ma opäť potešila pozvánka do reprezentácie. V prvom rade je u mňa podstatná defenzíva, o to viac, keď som v obrannej dvojici s ofenzívne ladeným obrancom, ale chcel by som byť aj aktívny v útočnom pásme a pomôcť chalanom pri strieľaní gólov.

 

V minulej sezóne si si pripísal prvé štarty v seniorskej reprezentácii. Ako hodnotíš túto skúsenosť?
Skúsenosť to bola pre mňa fantastická. Nemecký pohár mal naozaj kvalitné obsadenie a veľmi som si to užil. Celý chod reprezentácie bol na najvyššej úrovni a hrať pod trénerom Ramsaym bola skvelá skúsenosť a motivácia ďalej na sebe pracovať, aby som sa tam opäť dostal. Bolo pekné byť opäť po dlhšom čase v reprezentácii, keďže naposledy som sa zúčastnil majstrovstiev sveta juniorov v sezóne 2016/17. 

 

V kabíne si hlavný tlmočník pre zahraničných hráčov. Ako si sa dostal k tejto pozícii?
Začalo to ešte počas môjho pôsobenia v Nových Zámkoch a prischlo mi to aj tu, keďže ovládam dobre jazyk. So zahraničnými trávim asi najviac času a vždy vytvoríme menšiu skupinku, ktorej prekladám buď jednotlivé meetingy, tréningy, alebo ak treba, niečo s realizačným tímom. Snažím sa o to, aby sa tu legionári cítili čo najlepšie a aby čím skôr zapadli medzi nás a boli sme všetci na jednej vlne.