Ladislav Čierny novým generálnym manažérom HKM

Autor: HKM Zvolen Dátum: 7.4.2020

Doterajší člen predstavenstva HKM, bývalý obranca Ladislav Čierny je novým generálnym manažérom zvolenského klubu. 

Legenda zvolenského hokeja, ktorej dres s číslom 74 visí pod strechou štadióna, sa tak bude zaoberať skladbou kádra A-tímu pre nasledujúcu sezónu. Jeho práca však začína už teraz, krátko po skončení tej poslednej. Vedenie HKM má veľkú radosť, že na dôležitú manažérsku stoličku zasadne osobnosť s úspešnou hokejovou minulosťou, výbornou znalosťou prostredia a vzťahom ku klubu. 

K angažovaniu majstra sveta do funkcie generálneho manažéra sa vyjadril aj prezident klubu Dušan Mráz: „Už vlani som si veľmi prial obsadiť post generálneho manažéra. Aj som vedel kým, ale nepresvedčil som ho. Som rodený Zvolenčan. A takého som chcel aj do funkcie generálneho manažéra. Preto mojím typom bol od začiatku Ladislav Čierny. Laco bude v novej sezóne, len čo bude možné otvoriť štadión, na svojej pozícii pracovať na dennej báze." 

Ladislav Čierny priznáva, že nebolo jednoduché ho "zlomiť" pre novú pozíciu: „Niekoľko posledných rokov som už klubu pomáhal pri skladbe kádra, hoci možno v menšej miere. Teraz to bude iné, bude toho viac a čaká ma nová skúsenosť. Nebol som predtým úplne rozhodnutý, venoval som sa aj iným veciam, najmä podnikaniu. Napokon ma prehovorili a povedal som, že do toho pôjdem."

Nového generálneho manažéra čaká veľká výzva: „Vstupujem do funkcie v ťažkom období. Je veľa otáznikov ohľadom začiatku ďalšej sezóny, financií a sponzorov..." Aktuálna pandémia komplikuje aj rokovania s hráčmi: „Komunikujeme s nimi, no teraz je veľmi zložité niekoho podpísať. Nevieme, ako sa situácia ďalej vyvinie. Je to niečo nové, s čím sa ešte nikto doteraz nestretol."

45-ročný zvolenský rodák, majster sveta z roku 2002, ktorý navyše s materským klubom získal v roku 2013 majstrovský titul v domácej súťaži , načrtol aj ďalšie smerovanie pri skladbe kádra. V prípade, že sa všetko vráti do starých koľají a nová sezóna sa začne včas, Zvolen od najvyšších ambícií upustiť nehodlá: „Určite nie. Samozrejme, každú sezónu si samostatne vyhodnotíme, jej pozitíva a negatíva. Ambícia hrať o najvyššie priečky sa ale nemení, a tomu všetko podriadime." Na druhú stranu si Čierny uvedomuje, že o niektorých veciach je ešte predčasné hovoriť: „Určitú víziu sme si už stanovili a začali sme komunikovať s hráčmi. Zvolen bude mať vždy najvyššie ciele. Momentálne je to o tom, či sa sezóna vôbec začne. Aj akcionári sú zatiaľ zdržanliví a nikto nechce bezhlavo podpisovať hráčov, pokiaľ nevieme, čo sa ďalej bude diať. Je to náročné."

Podľa nového generálneho manažéra môžeme v kádri zvolenského áčka očakávať ďalšie turbulentné medzisezónne obdobie. Zároveň aj pozmenenú filozofiu jeho skladby: „Máme záujem len o veľmi malú časť tímu z poslednej sezóny. Momentálne neviem povedať presné číslo, je to však maximálne 5-6 hráčov. Čo sa týka nového tímu, máme záujem primárne o zvolenských a slovenských hráčov. Treba však povedať aj to, že trh s kvalitnými slovenskými hráčmi je obmedzený. Určite sa teda budeme obzerať aj po legionároch, no chceli by sme, aby to už bolo v menšej miere. Vylúčiť však nemôžem ani to, že legionársky limit naplníme. Mužstvo ale chceme zložiť prevažne zo Slovákov, a neupustíme ani od filozofie zapracovávania našich perspektívnych mladíkov. "