Jubilejný 600. zápas pre Hraška, prvý pre dorastenca Babeliaka

Autor: HKM Zvolen Dátum: 21.2.2021

Tretíkrát po sebe si "rytieri" zahrajú doma, v 41. kole privítajú Nové Zámky. 
 

Súper z juhu Slovenska prichádza víťazne naladený, keď v piatok nadelil sedmičku Banskej Bystrici (7:3) a predtým bral tri body z Košíc (1:3). S Banskou Bystricou pritom Novozámčania hrali po dvoch tretinách nerozhodne 2:2, využitými presilovkami a tromi gólmi za necelých päť minút ale strhli misky váh na svoju stranu. Práve za "baranmi" zaostávajú na 10. mieste s jednobodovou stratou. Zlepšiť presilovkovú bilanciu potrebovali Novozámčania ako soľ, v početnej výhode sú totiž najhorším tímom ligy s úspešnosťou len 10,50 %. To platí aj o štatistike vhadzovaní (42,36 %). Držia však aspoň disciplínu, na trestnej lavici si odsedeli najmenej dvojminútových trestov (163). Do mužstva maďarského trénera Gergelya Majorossa pribudol pred uzávierkou prestupov 27-ročný kanadský útočník Steven Iacobellis. Opačným smerom putovali útočníci Tomi Iso-Musajärvi a Filip Bajtek, ktorý sa vrátil do Nitry. O čelo tímovej produktivity sa s 26 bodmi delia Petr Obdržálek (11+15) a Janne Seppänen (10+16). Pozornosť fanúšikov i skautov si stále hlasnejšie pýta potenciálna jednotka draftu NHL, 18-ročný kanadský obranca Brandt Clarke.
 

Zvolenčania v piatok nezdvihli hodenú rukavicu Popradu a nevyužili šancu osamostatniť sa na čele tabuľky. Dva góly Juraja Mikúša na body proti Košiciam nestačili, kontaktný gól na 2:3 už prišiel neskoro. „Neboli sme dostatočne agresívni, aktívni v útočnej tretine, v predbránkovom priestore a nedohrávali sme súboje. Musíme sa rýchlo vrátiť k veciam, ktoré sme robili a posúvali nás dopredu,“ vyzýva tréner Peter Oremus. Hodnotenie pridal aj dvojgólový Mikúš: „Z môjho pohľadu sme mali veľa presiloviek a rozhodlo naše nevyužívanie. Nehrali sme ich dobre, málo sme strieľali.“ Ruka v ruke tak "rytieri" s "kamzíkmi" naďalej vedú ligový pelotón, pri zhodnom počte bodov (81) sú však Popradčania o pomyselný schodík vyššie zásluhou skóre. To sa môže dnešným kolom zmeniť, zvolenský konkurent bude vonku čeliť bratislavskému Slovanu. 
 

600. zápas v najvyššej slovenskej súťaži čaká obrancu Petra Hraška. z toho 543. v drese HKM. Z tohto pohľadu mu v historickej klubovej tabuľke odohratých zápasov patrí tretie miesto za Rastislavom Štorkom (591) a Lukášom Juríkom (589). 
 

Na svoj prvý seniorský zápas nastúpi 17-ročný útočník Boris Babeliak. Talentovaný dorastenec si od 8. HT vyskúšal pôsobenie v českom Vsetíne, kde sa dočkal aj reprezentačných štartov vo výberoch U16 a U17. Aktuálnu sezónu začal v juniorke Vsetína, neskôr sa presunul do Zlína, odkiaľ ho stiahol materský Zvolen. Na súpiske HKM tak dostáva priestor ďalší talentovaný dorastenec.
 

Zloženie obranných formácií by sa meniť nemalo a výrazné posuny sa neočakávajú ani v útoku. Do brány pôjde Robin Rahm. Oldrich Kotvan bude pre zranenie v spodnej časti tela pauzovať minimálne tri až štyri týždne. Maroš Jedlička by mal ešte najbližšie dva týždne pokračovať v korčuliarskych tréningoch bez puku. Pre problémy s členkom dnes nenastúpi Marco Halama. Dĺžka ďalšej absencie Radovana Puliša a Jozefa Tibenského nateraz známa nie je. 
 

Trénovali:

BRANKÁRI: Rahm, Trenčan, Nemec, Heiskanen
 

OBRANCOVIA: Betker, Meliško, Ivan, Melancon, Hraško, Kubka, Hatala, Gajdoš
 

ÚTOČNÍCI: Bondra, Mikúš, Kelemen, McPherson, Viedenský, Nuutinen, Zuzin, Stupka, Marcinek, Kolenič, Chlepčok, Ďuriš, Gubančok, Babeliak
 

ZRANENÍ: Puliš, Kotvan, Jedlička, Tibenský, Halama