Je tu repríza semifinále!

Autor: HKM Zvolen Dátum: 17.10.2019

V závere týždňa sa môžu zvolenskí priaznivci tešiť na reprízu semifinále z minulej sezóny, "Rytierov" prídu vyzvať "Corgoni" z Nitry.

Tí sa momentálne nepohybujú v želaných tabuľkových vodách, 12 bodov po 11 zápasoch znamená 11. priečku. Ani jeden z týchto bodov Nitra nezískala vonku a u súperov strelila len štyri góly. Potrebnú pohodu zrejme nenavráti ani utorkový postup cez poľský MMKS Podhale vo štvrťfinále Vyšehradského pohára (4:1). Predtým Nitra v lige dvakrát po sebe neuspela a z posledných siedmich zápasov vyhrala jediný. Nelichotivá forma vicemajstra si vyžiadala svoju daň, v závere septembra sa domáci debakel 0:9 s Košicami stal osudným trénerovi Andrejovi Kmečovi, ktorý odstúpil zo svojej funkcie. Nahradila ho nová trénerská tvár v našich končinách, 44-ročný Marián Bažány. Bratislavský rodák od roku 2000 takmer nepretržite pôsobil v Nemecku, kde odišiel ešte ako hráč a od roku 2014 je trénerom. Ako asistent viedol tri sezóny Eisbären Berlín v DEL, jednu sezónu aj Krefeld a minulú sezónu Rapperswil vo švajčiarskej NLA. 

Zvyčajne obávaná nitrianska ofenzíva sa zatiaľ márne hľadá. 27 strelených gólov predstavuje druhé najhoršie číslo v lige, menej už má na konte len posledný Liptovský Mikuláš. Dvakrát dokonca vyšli bielo-modrí strelecky naprázdno. Nitranov navyše trápia zlé vstupy do zápasov, iba dvakrát dokázali vyhrať prvú tretinu. Čo sa týka hry v nerovnovážnom stave, patrí Nitre 11. miesto v presilovkách (13, 56 %) a 9. v oslabeniach (80, 65 %). Na jej bránu smerovalo zatiaľ najmenej striel zo všetkých tímov (248). Najproduktívnejším "Corgońom" je s 9 bodmi (5+4) Kanaďan Kale Kerbashian, ktorý je v tíme druhú sezónu. Pozitívom môže byť iba 19-ročný juniorský reprezentant Andrej Kollár, nastupujúci na poste prvého centra (5+2). Druhú sezónu je v Nitre aj ďalší kanadský útočník Lane Scheidl (4+3) a stálicou je Judd Blackwater (3+2), ktorý pod Zoborom ťahá už piaty rok. V drese hostí nastúpi aj zvolenským fanúšikom dobre známy Patrik Lušňák. V obrane púta pozornosť najmladší hráč celej Tipsport ligy, 15-ročný Šimon Nemec. Ten sa v tejto sezóne stal druhým najmladším hráčom, ktorý nastúpil v histórii slovenskej samostatnej súťaže. Zaujímavosťou je, že prvenstvo drží práve zvolenský tréner Andrej Podkonický zo sezóny 1993/94, ktorý Šimona predstihol o dva mesiace. V defenzíve sa Nitrania tradične spoliehajú aj na kapitána Branislava Mezeia či nedávneho navrátilca, kanadského zadáka Kennyho Morrisona

Zvolenčania vstúpia do stretnutia v podstatne lepšie naladení. Trojzápasová vítazná séria priniesla 16 strelených gólov a 9 získaných bodov. V tabuľke ich majú aktuálne 21, čo znamená tretiu priečku. A to aj zásluhou skóre, keďže "Rytieri" sú už prví v počte strelených gólov (42) a zároveň najviac strieľajúcim tímom (407 striel). Trénera Podkonického navyše môže tešiť fakt, že sa gólová produktivita postupne rozložila medzi všetky útoky a tak sa zdá, že sa zvolenský stroj rozbieha požadovaným spôsobom. „Som rád, že sa začalo dariť Brunovi Mrázovi a celý prvý útok začal hrať veľmi dobre. Samozrejme, druhý je stále ofenzívne kvalitný, vytvára si šance, musí ale ešte viac strieľať a určite výrazne zlepšiť defenzívu. Som rád, že sa presadzuje aj Marco Halama v trojke a musím určite pochváliť štvrtý útok, Marcinek s Koleničom odohrali veľmi dobré zápasy. Celkovo som spokojný, no stále je na čom pracovať. V zápase s Budapešťou sa mi nepáčila predvedená hra, ale dôležitá bola výhra. Boli sme vtedy laxní vo vlastnom pásme, čo sa nám mohlo vypomstiť. Dokázali sme to zlepšiť a v Michalovciach sme odohrali dobrý zápas, hoci ho poznačili časté vylúčenia a poriadne sa nehralo v rovnovážnom stave. Súper bol nepríjemný, ale zvládli sme to. Začíname sa rozbiehať a dávať góly, čo ma teší," komentoval posledné zápasy zvolenský kormidelník.     

Vzájomné zápasy základnej časti minulej sezóny vyzneli lepšie pre HKM v pomere 3:2. Zvolenčania uspeli výsledkami 3:2pp, 6:4 a 1:0, po výhrach 5:2 a 4:2 sa tešila Nitra. Nasledovalo pre Zvolen nešťastné semifinále a bolestivé vypadnutie na vlastnom ľade v siedmom zápase. Aj preto majú domáci súperovi čo vracať! Veria, že im k tomu pomôže mohutná podpora z tribún, na ktorých už po krátkodobom vyriešenom spore budú opäť stáť aj Ultras Zvolen. Tak poďme spoločne do toho!

Vstupenky nájdete TU