Jarida Slovensko prekvapilo

Autor: HKM Zvolen Dátum: 7.3.2024

Jarid, aké boli tvoje hokejové začiatky ?

“Vyrastal som v hokejovom prostredí a trénovať som začal, keď som mal štyri roky. Už vtedy som vedel, že je to niečo, čo milujem. Hokej ma veľmi bavil a užíval som si čas strávený so spoluhráčmi. Chcel som neustále súťažiť a vyhrávať a zo všetkého najradšej som dával góly, je to tak dodnes.”

 

Je to tvoje prvé pôsobenie v Európe, ako sa ti tu páči?

“Európu som si hneď zamiloval. Je to moja prvá skúsenosť a stále cítim, že je to všetko pre mňa úplné nové, napríklad nakupovanie v potravinách (smiech). Veľmi sa mi tu páči a mám z toho dobrý pocit.”

 

Keď porovnáš zámorský štýl hokeja s tým európskym, v čom vidíš najväčší rozdiel?

“V Európe mám na ľade podstatne viac miesta pre svoju hru, čo mi vyhovuje. Európsky hokej je určite menej kontaktný a hráči sa viac venujú hre ako bitkám, to zatiaľ vnímam ako najväčší rozdiel (smiech).”

 

Čo sa ti na Slovensku páči najviac ? Vedel si do čoho ideš, mal si nejaké informácie?

“Na Slovensku mám určite najradšej fanúšikov. Sú veľmi zapálení pre hokej. Milujem atmosféru na zápasoch, vždy ma to motivuje podať čo najlepší výkon. Pred tým, ako som prišiel, som o Slovensku nemal žiadne informácie a som veľmi milo prekvapený.”

 

Čo hovoríš na Slovenské jedlo, už si nejaké vyskúšal?

“Hneď ako som pricestoval som vyskúšal cesnakovú polievku so syrom a pravdepodobne by som si ju už druhý krát neobjednal (smiech), ale všetko ostatné chutilo veľmi dobre. Jedlo je podobné ako u nás, ale musím uznať, že ovocie na Slovensku je neporovnateľne chutnejšie.”

 

Ako tráviš voľné dni?

“Rád čítam, meditujem a prechádzam sa. Obľubujem turistiku a keby som si priniesol gitaru, určite by som voľný čas trávil aj hraním. Rád si pozriem dobrý film alebo počúvam hudbu. Pricestovala so mnou aj moja snúbenica Olívia a veľa času trávime spoločne.”

 

Máš v tíme obľúbeného spoluhráča, s ktorým si si sadol od prvej chvíle?

“Mám rád všetkých chalanov v kabíne, s nikým nemám problém, ale ak mám spomenúť jedného, tak od prvého dňa sme si veľmi sadli s Jakeom Kupskym.”

 

Stihol si sa už naučiť niečo po Slovensky ?

“Ani veľmi nie. Každý deň sa v kabíne naučím nové slová, ale do druhého dňa ich vždy zabudnem (smiech). Jediné čo si pamätám je “čau” a to používam dosť často (smiech).”

 

Tvoje priezvisko je pre mnohých ľudí zo Slovenska len ťažko vysloviteľné, stávalo sa ti aj v zámorí, že nepovedali tvoje priezvisko správne? Máš aj nejakú kratšiu verziu ?

“Väčšina ľudí ma zvykne volať jednoducho “LUKO”. Moje priezvisko je litovského pôvodu (LUKO-Savages) chápem, že je pre mnohých ľudí zložité, vysloviť ho správne.”

 

Len nedávno si zažil derby zápas proti Banskej Bystrici, čo hovoríš na atmosféru? Zažíval si niečo podobné aj v zámorí?

“Do Banskej Bystrice pricestovalo veľa fanúšikov zo Zvolena a atmosféra bola priam neuveriteľná. Nikdy v živote som nič také nezažil. Ako som už spomínal, to mám na Slovensku najradšej.”

 

Fanúšikovia si ťa veľmi obľúbili aj vďaka tvojim legendárnym tancom. Si najväčším zabávačom aj v kabíne?

“Neviem či najväčší, ale rád zabávam ostatných v kabíne . (smiech)Vždy keď hrá nejaká dobrá pesnička, využijem príležitosť a zatancujem si. Iné je to počas tréningu, to vždy beriem veľmi seriózne a sranda ide bokom.”

 

Po prvom mesiaci strávenom v drese HKM Zvolen si bol veľmi blízko k zisku ocenenia “Najlepší hráč mesiaca”. V hlasovaní získal viac hlasov len Marek Hecl. Aký je to pocit?

“Je to pre mňa veľká pocta, ale Marek Hecl si ho právom zaslúžil a ja sa teším s ním.”

 

Vieš si predstaviť, že by si tu zostal aj ďalšiu sezónu ?

“HKM Zvolen je skvelá organizácia. Máme super trénerov a aj všetkých ľudí okolo, ktorí sa o nás starajú. Spomeniem ešte raz, že fanúšikovia sú tu neskutoční, uvidíme čo príde, ale určite si to viem predstaviť.”

 

Čaká Vás najdôležitejšia časť sezóny...ako to vnímaš?

“Play off je moja najobľúbenejšia časť sezóny. Presne tento formát mi sedí najviac a  veľmi sa teším, keď to celé začne.”

 

Pár slov na záver...

“Som vďačný,že môžem byť súčasťou tejto organizácie a komunity. A som zvedavý, čo nám táto sezóna ešte prinesie.”

 

 

Autor Ivana Viedensky