Do Detvy pre pohár, ale aj pre body

Autor: HKM Zvolen Dátum: 21.3.2021

Len dva zápasy z nedeľného programu posledného 50. kola základnej časti už s istotou nezamiešajú tabuľkovým postavením ich účastníkov. Okrem súboja posledných dvoch tímov na Liptove, kam pricestuje Miškovec, je to malé derby v Detve.

Ani to však nemuselo platiť, pokiaľ by Ligová rada v sobotu rozhodla o osude zápasu 49. kola medzi Trenčínom a Michalovcami inak. Výsledok 0:2 v prospech východniarov ale zostáva napriek námietke trenčianskeho klubu v platnosti, čo pre Detvu znamená definitívu prvej šestky, a teda priamy postup do playoff. Poslednú priamu miestenku do vyraďovacích bojov získali Detvania vďaka trojbodovému úlovku z Košíc, kde o výhre 3:2 rozhodli v 59. minúte gólom Tomáša Klímu. Pod Poľanou tak môžu oslavovať splnenie predsezónneho cieľa a doposiaľ najlepší výsledok počas štvorročnej extraligovej éry, no "medveďom" s jedlom určite porastie chuť. Výhra v Košiciach si však vyžiadala daň v podobe zranení kľúčových hráčov, obrancu Frederika Fekiača a útočníka Graysona Downinga. Účasť oboch v playoff je otázna, rovnako tak útočníka Petra Valenta so zlomeninou nohy. 

Bez ohľadu na výsledok zápasu možno povedať, že hostia neodídu z Detvy naprázdno. Pred televíznymi kamerami Sport 1 si hráči HKM prevezmú na ľade trofej Dušana Pašeka pre víťaza základnej časti. Zvolenčania sa ním stali piatykrát v extraligovej histórii, prvýkrát od majstrovskej sezóny 2012/13, pričom ako jediný tím v tejto sezóne dosiahli hranicu 100 získaných bodov. Presvedčivý finiš základnej časti a prvenstvo v nej potvrdili piatkovým domácim debaklom DVTK 8:3, ktorý bol pre "rytierov" piatou výhrou po sebe a počas tejto série nastrieľala druhá najlepšia ligová ofenzíva súperom 26 gólov. Štyri z doterajších piatich vzájomných stretnutí s Detvou skončili rozdielom gólu, dva dospeli až do nájazdov. Zvolenčania môžu vyrovnať bilanciu, ktorá hovorí 3:2 v prospech súpera.

Napriek trénermi avizovanému zámeru odohrať aj posledný zápas pred dlhou prestávkou v plnej sile napokon Peter Oremus s kolegami dnes nepočítajú s niekoľkými oporami, ktoré si doliečujú drobné zranenia a boľačky z posledných zápasov. Šancu vychutnať si seniorskú extraligovú atmosféru a najmä nadobudnúť chýbajúcu zápasovú prax tak dostane niekoľko mladých "rytierov". Nič to však nemení na cieli, s ktorým do Detvy vycestujú a pri slávnostnej príležitosti prebratia pohára chcú odísť zo súperovho ľadu víťazne. V bráne dostane príležitosť Adam Trenčan, na súpiske sa prvýkrát objaví Aleksanteri Heiskanen v pozícii náhradníka. Do hry sa vracia uzdravený Maroš Jedlička.

Trénovali:

BRANKÁRI: Rahm, Trenčan, Heiskanen
 

OBRANCOVIA: Betker, Meliško, Kotvan, Ivan, Melancon, Hraško, Kubka, Hatala, Gajdoš, Debnár, Čulík, Gaško
 

ÚTOČNÍCI: Bondra, Mikúš, Kelemen, McPherson, Nuutinen, Puliš, Zuzin, Stupka, Viedenský, Marcinek, Kolenič, Chlepčok, Ďuriš, Gubančok, Jedlička, Tibenský, Daniš, Čunderlík, Brumerčík, Molnár, Balciar, Šimkovič