Ďalšie pohronské derby pre Zvolen

Autor: HKM Zvolen Dátum: 6.1.2021

Premenené trestné strieľanie v 22. min. bolo pre útočníka HKM Allana McPhersona poslednou akciou v zápase. S narazeným chrbtom hneď nato putoval na vyšetrenie do nemocnice * Víťazný gól stretnutia padol z hokejky Marca Halamu v presilovke 5 proti 3 * Strely na bránu 34:29.

HC'05 Banská Bystrica – HKM Zvolen 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)

Góly: 43. Mistele (Faško-Rudáš, Tamáši) - 22. McPherson (z trest. strieľania), 47. M. Halama (Nuutinen, Zuzin), 59. Zuzin (Puliš, R. Bondra). Rozhodovali: J. Tvrdoň, M. Valach – Kacej, Vyšný, vylúčení: 3:4, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, zmeny: 50. bez Mareka Slobodu - 25. Kolenič za McPhersona, bez divákov.

B. Bystrica: Belányi – Breton, Crevier-Morin, Cardwell, Žiak, Ďatelinka, Demo, Petrinec, Ganz – Faško-Rudáš, Tamáši, Mistele – Marek Sloboda, D'Aoust, J. Sukeľ – Kriška, Výhonský, Kabáč – Vybíral, Melcher

Zvolen: Trenčan – Kotvan, Betker, Melancon, Ivan, Kubka, Hraško, Meliško – Puliš, Mikúš, Bondra – Nuutinen, Zuzin, McPherson – Kelemen, M. Halama, Stupka – Marcinek, Tibenský, Chlepčok

Banskobystričania posilnení o obrancu Cardwella nastúpili vo Zvolene oficiálne v pozícii domáceho tímu, no iba s necelými štyrmi formáciami sa pomaly rozbiehali. V štvrtej minúte čelili šanci McPhersona po rýchlej útočnej akcii, zaskvel a Belányi. Potom sa viac bojovalo, oba tímy málo strieľali, chýbali šance. Až v trinástej minúte Mistele dobre preveril z ľavého kruhu gólmana HKM Trenčana. Hokejisti spod Urpína nevyužili ani presilovku, v nej bol veľmi nebezpečný teč Tamášiho i strela Vybírala spomedzi kruhov. Stav sa však nemenil.

Úvod stredného dejstva vyšiel Zvolenčanom, pretože McPherson prešiel veľmi rýchlo po strane za obranu súpera, Demo zatiahol záchrannú brzdu a nasledovalo trestné strieľanie. Sám faulovaný hráč, hoci nepríjemne narazil do mantinelu, sa po malom ošetrení postavil na exekúciu tejto situácie a využil ju, na Belányiho platil bekhendový blafák – 0:1. Po tomto góle zdravotne indisponovaný McPherson už do hry nezasiahol a nahradil ho Kolenič. Bystričania sa snažili v ďalších minútach vyrovnať, ale mali iba jednu výraznú možnosť z prečíslenia po strele Faška-Rudáša z pravej strany a dorýžke Misteleho, proti bol Trenčan. Viac šancí mali 'rytieri' spod Pustého hradu. Konkrétne M. Halama z medzikružia, voľný Jedlička z dvoch metrov, Stupka v nájazde a Tibenský v oslabení sám pred Belányim, ten fantasticky podržal tím, hoci mu pomohla i horná žŕdka. Banskobystrickí hokejisti nevyužili počas dvoch tretín až tri presilovky, nezahrali ich dobre.

Prvú početnú výhodu v stretnutí na rozhraní druhej a tretej tretiny nevyužil ani Zvolen a pykal za to, pretože na papieri domácemu tímu vyšla rýchla akcia s pohotovou koncovkou Misteleho, keď Trenčanovi napokon prepadol puk do bránky – 1:1. HKM potom hralo 80 sekúnd v pätici proti trom a sprvu sa hráči spod Urpína dobre bránili, no po oddychovom čase svojho trénera Chudého kapitulovali. Puk sa od žŕdky dostal k Halamovi a ten zblízka nezaváhal – 1:2. Vyrovnávajúci zásah mal následne na hokejke J. Sukeľ, ocitol sa znenazdajky zoči – voči brankárovi po chybe súpera, no touto príležitosťou pohrdol. V závere Banskobystričania prehrali súboj za vlastnou bránkou na zadnom mantineli a v 59. minúte sa presadil ešte úplne voľný Zuzin pred odkrytou bránkou Belányiho.