Človek vzácneho typu

Autor: HKM Zvolen Dátum: 31.5.2021

Písal sa 18. december 2007, keď sa dve stredné školy z novozámockého okresu (SOŠ HSaO Nové Zámky a Gymnázium Šurany) rozhodli zorganizovať športovú exkurziu. Cieľovou destináciou bolo mesto Skalica na Záhorí, preslávené hlavne kvalitným vínom, chutnými trdelníkmi, či jarmokom a remeslami. Nie, našim cieľom neboli miestne špeciality ale predvianočný zápas slovenskej hokejovej extraligy medzi domácim HK 36 Skalica a HKM Zvolen v hlavnej úlohe s „hokejovým grófom“  Žigmundom Pálffym. Pomocnú ruku pri príprave a realizácii projektu nám poskytol vtedajší tréner Skalice a rodák z obce Bánov v novozámockom okrese Peter Oremus. Po zápase niektorých študentov pozval na neformálne stretnutie s hráčmi, kde pôsobil mimoriadne prirodzene. Kto by si vtedy pomyslel, že o štrnásť rokov bude hlavným trénerom práve HKM Zvolen a hneď pri prvej sezóne bude s „rytiermi“ spod Pustého hradu oslavovať majstrovský titul.

Ako malý chlapec spolu s väčšinou jeho vrstovníkov z Bánova naberal prvé skúsenosti s najrýchlejšou a najúžasnejšou športovou hrou na zamrznutej rieke Nitra. Neskôr zarezával na hokejových tréningoch pod vedením Ivana Halmeša a Ondreja Mazúcha v Lokomotíve Nové Zámky. Počas aktívnej seniorskej kariéry zbieral extraligové skúsenosti, zápasy a body v kluboch HK Nitra, MHC Martin a HK 36 Skalica. Prvoligový ľad okúsil v Topoľčanoch. Vrcholom jeho hráčskej kariéry zostávajú štyri štarty v najcennejšom drese s dvojkrížom. S odstupom času sa dnes tréner Oremus pozerá na hráča Oremusa takouto optikou: „Z hľadiska prípravy som nikdy nič nepodcenil. Nebol som vyhlásený strelec, ale vždy som bol pre mančaft ochotný odviesť na ľade aj mimo neho maximum“. Svoju aktívnu hokejovú kariéru ukončil pomerne skoro, v „kristových“ rokoch. V závere svojho pôsobenia v Skalici začal aj na impulz od trénera Dušana Žišku so štúdiom trénerskej „B“ licencie a stihol si ju urobiť ešte ako aktívny hráč. Postupne začal pracovať so skalickou mládežou.

Počas sezóny 2006/07 sa posunul k trénerovi Pavlovi Pazourkovi k „áčku“ a zažil doslova katastrofálny úvod sezóny, na ktorý si po rokoch zaspomínal takto: „Bolo to mimoriadne náročné, prehrali sme prvých 8 zápasov. Potom sa však karta začala obracať a dostali sme sa do play-off. Nakoniec to bola celkom vydarená sezóna“. Na začiatku sezóny 2007/08 spustil nielen v Skalici ale aj na celom Slovensku hokejovú eufóriu nevídaným „prestupom“ z NHL do slovenskej extraligy Žigmund Pálffy. Tréner Oremus počas celej sezóny bravúrne zvládol koučing jedného z klenotov nášho hokeja v kombinácii s takmer neznámymi mladíkmi. Vtedy k Žigovi vytiahol do útoku mladého Juraja Mikúša, ktorý sa takpovediac z večera do rána stal kométou extraligy. Po bronzovej a striebornej sezóne sa zo Skalice, kde už dávnejšie našiel svoj domov, prichádza Peter Oremus pod Zobor a v edícii 2009/10 s Nitrou senzačne postupuje do semifinále. Po úspešnej sezóne nasledoval opäť návrat k skalickému HK 36.

Špecifickou anabázou v jeho trénerskej kariére bolo pôsobenie na poste asistenta trénera slovenskej seniorskej reprezentácie. V krajine, kde je počas MS či ZOH  5 miliónov hokejových expertov, to bola veľmi náročná úloha a pri reprezentácii zažil vzostupy aj pády. Po boku Júliusa Šuplera bol pri záchranárskych prácach. Ale bol aj jedným zo strojcov strieborného helsinského prekvapenia. A práve s Vladimírom Vůjtkom si sadli názorovo aj ľudsky. Začínali takmer od nuly, po fiasku našej reprezentácie na domácich MS v roku 2011. „Na prvú reprezentačnú akciu - Nemecký pohár - nám odrieklo účasť 17 hráčov. Dali sme šancu mladým a turnaj sme vyhrali. Odvtedy sa to ťahalo správnym smerom až k striebru z MS 2012,“ zaspomínal si súčasný hlavný tréner zvolenského HKM. Na šampionáte sa bohužiaľ kvôli závažným rodinným problémom nemohol zúčastniť osobne a na striedačke ho nahradil Jerguš Bača. Po návrate mu hráči odovzdali dres Paľa Demitru aj s podpismi a SZĽH aj striebornú medailu.

Jeho trénerské výsledky ho predurčovali aj na legionársky chlebíček. Počas sezóny 2012/13 bánovský rodák prikývol na ponuku HC Vítkovice a svoje dojmy opísal takto: „Keď dostanete ponuku z českej ligy je to veľká pocta. Veľa cudzincov sa sem nedostane. Pre mňa úplne iný rozmer“. Zo severnej Moravy putoval v ďalšej sezóne priamo až na východ Slovenska - do Steel arény. Bol to skok do nie príliš ideálne rozbehnutého vlaku, „rušňovodič“ Oremus ho však dotiahol do majstrovskej stanice. S HC Košice získal v sezóne 2014/2015 prvý trénerský majstrovský titul. Medzičasom sa z metropoly východu cez Karlovy Vary dostal pod hrad Matúša Čáka. Hneď v prvej sezóne siahal s trenčianskou Duklou k zisku domáceho titulu. Finálovú sériu sezóny 2017/18 s Banskou Bystricou vyrovnali „vojaci“ z 0:3 na 3:3, avšak posledný krok im nevyšiel. To čo sa nepodarilo v Trenčíne si skúsený tréner vynahradil vo Zvolene, kde sa po spanilej jazde „rytierov“ naprieč playoff tešil z druhého a veríme že nie posledného majstrovského titulu.

P.S.:  V roku 2014 bol Peter Oremus ako asistent trénera pri reprezentačnom výbere na ZOH v Soči. Napriek skvelým úspechom zostáva veľmi skromným človekom, ktorý sa hlási k svojej rodnej obci a k svojim rodákom má veľmi pekný vzťah, čoho som bol sám niekoľkokrát svedkom (pozn. autora).

 

Mgr. Pavol Sáraz, pedagóg SOŠ hotelových služieb a obchodu Nové Zámky