Cesta z krízy je jednoduchosť

Autor: HKM Zvolen Dátum: 3.1.2020

Záver roka 2019 priniesol rytierom tri šesťgólové výhry a prelomenie sedemzápasovej negatívnej série. Strelecké prebudenie si odniesli Nové Zámky, Liptovský Mikuláš a následne v dôležitom súboji tabuľkových susedov aj Miškovec. Dvojica hlavných trénerov sa pritom musela vyrovnať s výpadkom piatich útočníkov. Na druhú stranu ich môže tešiť dobrá adaptácia Michaela Parksa, bezproblémový návrat Marca Halamu či dvojgólová premiéra obrancu Jakuba Meliška na poste útočníka. Zvolenčania chcú nový rok začať tak, ako ukončili ten starý, k tomu potrebujú odplatiť Detve nepríjemnú domácu prehru. O tomto zápase, ale aj tých uplynulých bola reč s Andrejom Podkonickým.

 

Séria prehier je už minulosťou. Čo sa zmenilo a kde nastal zlom?

Samozrejme, začali sme dávať góly. Strieľali sme na bránu, agresívne sme sa do nej tlačili a hrali sme to, čo sme chceli. Vo všetkých zápasoch sme mali slabšiu prvú tretinu, v ktorej nás podržal brankár. Od druhej tretiny sme sa zlepšili a dali sme góly. Nebyť toho, že nás Tomáš Tomek podrží dôležitými zákrokmi, mohli sme napríklad v Nových Zámkoch po prvej tretine prehrávať, v Miškovci tomu aj tak bolo. Potom sme ale zlepšili pohyb, boli sme silnejší na puku a konečne sme ho dávali na bránu.

Výhry nad poslednými dvomi tímami tabuľky brali ešte mnohí fanúšikovia s rezervou, no obrat v Miškovci už zrejme potvrdil návrat na správnu cestu.

Hráči musia hlavne veriť sami sebe, hrať správne a veriť tomu, že máme dobrý tím. Chceme z nich dostať to, čo v nich je, aby sa nebáli hrať hokej. Keď sa bojíte, začnete robiť chyby a potom to tak vyzerá. Chalani musia hrať to, čo vedia, veľa korčuľovať a dodržiavať veci, ktoré od nich chceme a ktoré prinášajú úspech. Keď vidia, ako dávajú góly, to je cesta. Nie je to skúšanie rôznych kombinácií a utápanie sa v rohoch a kľučkách. Góly, ktoré sme teraz dali, boli často po strele a dorážke, alebo teči. Je teda dôležité, aby hráči verili veciam, ktoré tieto góly prinášajú.

Čo môže tréner robiť počas krízy a ako dosiahne, aby hráči nestrácali vieru v seba a neprestávali pracovať?

Nikdy to nie je ľahké. Podobnú situáciu sme zažili aj v minulej sezóne. Je vtedy ťažké sem denne prísť a pracovať. Keď prehrávate, všade hľadáte dôvody a príčiny. Ja sám som nespal poriadne dlho. Stále vám to vŕta v hlave a premýšľate, čo môžete zlepšiť a ako ešte hráčov motivovať. V takýchto krízach majú hráči tendenciu sa upínať na veci, ktoré im neprinášajú to dobré a začnú hrať komplikovanejšie, stále sa v tom dookola ubíjajú. Najlepšie je dostať sa z toho jednoduchosťou, začať od malých vecí, sústrediť sa na detaily a stanoviť si napríklad na začiatku zápasu nejakú vec, ktorú budete plniť, ostatné už príde. My sme stále hľadali zložitejšie riešenia. Musíme zlepšiť hlavne naše obranné pásmo, predtým sme dostávali veľa gólov, pritom Tomáš chytal výborne a držal nás. Jemu musíme pomôcť, pretože aj v posledných vyhratých zápasoch mali súperi veľa vyložených šancí.

Čo hovoríte na to, že od začiatku októbra sa vaša sezóna odvíja v duchu striedania dlhých sérií výhier a prehier?

My hlavne potrebujeme vyhrať s jedným z najsilnejších súperov. Potrebujeme poraziť tím ako Slovan, Košice či Banská Bystrica. To nás nabudí a dodá nám vieru, že sme na správnej ceste a máme silný tím, začneme si viac veriť. Oproti týmto mužstvám dostávame veľa gólov, v minulej sezóne sme ich pritom v základnej časti dostali najmenej. Bránenie začína už od útočnej tretiny. Niekedy vôbec nedohrávame súperových obrancov a je ľahké proti nám hrať.

Venovali ste pozornosť aj poslednej domácej prehre s Detvou, alebo ste ju už hodili za hlavu?

Určite sa sústredíme najmä na seba. My musíme hrať našu hru a vnútiť ju súperovi. Začína to už našim forčekom, ktorý budeme musieť zlepšiť a vytvárať väčší tlak na súpera uňho v pásme. Samozrejme, musíme byť pozorní, Detva naposledy ukázala svoju kvalitu, dobrú obranu, korčuľovanie a nebezpečné protiútoky. Chceme im odplatiť prehru, ktorou pre nás zrejme začala tá kríza.

Posledné zápasy poznačili početné absencie v útoku. Kedy by sa hráči mohli vrátiť?

Thompson mal po zápase v Trenčíne menšie zranenie v strede tela, proti Detve by už mal nastúpiť. Rovnako tak Špirko, ktorý mal krátku virózu. Kelemen mal angínu, jeho návrat ešte potrvá, ale v sobotu začne trénovať. Andreja Šťastného stále trápi natiahnutý sval, ešte to nie je v poriadku a jeho návrat je otázny. Vrátil sa Marco Halama, ktorý to zatiaľ zvláda dobre. Menší kondičný výpadok je uňho cítiť, ale v posledných dvoch zápasoch sa ukázal výborne.

S blížiacim sa termínom prestupovej uzávierky konkurencia ukazuje, že nespí. Môžeme očakávať posily aj vo zvolenskej kabíne?

Áno, určite sa chceme posilniť na každom poste a hľadáme vhodných hráčov. Viac momentálne povedať nemôžem.