Áno,na junioroch nám záleží!

Autor: HKM Zvolen Dátum: 5.2.2020

Blíži sa posledné dvojkolo nadstavbovej časti top šestky juniorskej extraligy, po ktorej nás čaká playoff. V súvislosti s našim juniorským tímom by sme týmto radi vniesli trochu svetla do situácie, ktorá môže navonok pôsobiť úplne inak, aká naozaj je.

Naša juniorka urobila od predvlaňajšieho vypadnutia z najvyššej súťaže a následného postupu z 1. ligy behom jedného roka obrovský kus práce. Umiestnila sa ihneď  v prvej šestke, ktorá jej v tejto sezóne umožňuje boj o titul a v tej nasledujúcej zaručuje extraligovú príslušnosť. Po postupe do nej sa paradoxne mohlo navonok zdať, že juniorský tím bol odsunutý na druhú koľaj. Nie je to však vôbec tak, my v klube myslíme na roky dopredu a najmä systémovo. Práve preto sme sa rozhodli “obetovať“  naše najväčšie opory tímu na výpomoc do druholigového Žiaru nad Hronom, s ktorým má HKM farmársku zmluvu a spoločné plány do budúcna. Aby však táto zmluva nadobudla plnú funkčnosť, musí žiarsky klub pôsobiť o súťaž vyššie v SHL, a tým je jeho postup logicky momentálne našou prioritou.

Uvedomujeme si, že juniorka týmto rozhodnutím kvalitatívne i kvantitatívne utrpela. Zápasy v top šestke odohrali hráči, ktorí by za normálnych okolností toľko priestoru na ľade zrejme nedostali. Týmto však tú možnosť ukázať a vyhrať sa majú, navyše sme mohli poskytnúť veľký priestor našim talentovaným dorastencom. Hoci zápasy odohrali v oklieštenej zostave, všetky až doteraz ich poctivo odpracovali naplno a my ako klub si nesmierne vážime ich prístup.

Zdôrazňujeme však, že my pozeráme na systém a rozvoj do budúcna. Klub v Žiari nad Hronom, do ktorého teraz vkladáme naše tromfy a nádeje, bude slúžiť práve našim mladým hráčom. Chceme tak vytvoriť medzistupeň, ktorý kedysi fungoval a napomáhal prechodu medzi juniorskou ligou a extraligovým áčkom. Tento prechod je náročný a práve 1. liga (SHL), by mala hráčom pri tomto veľkom skoku pomôcť. Veríme, že práve tento benefit im uľahčí prechod do posledné roky nabitého A-tímu,  prípadne im pomôže minimálne predĺžiť hokejovú kariéru.

V mene klubu môžeme úprimne povedať, že tento krok nebol jednoduchý aj preto, že juniorský tím by mal túto sezónu v plnej sile s ťahúňmi ako Kelemen, Kolenič, P. Halama, Dubina či Magdolen na zisk jednej z medailí. To však predstavuje iba krátkodobý cieľ, ktorý pre klub ani pre budúcnosť samotných hráčov nemá väčší význam. Vidina úspechu je nepochybne pekná, v klube sa však pozeráme ďalej a plánujeme dôležité systémové kroky v rámci napredovania z dlhodobého hľadiska. Z tohto pohľadu je pre nás fungovanie farmárskeho tímu v nižšej súťaži oveľa dôležitejšie.

Umiestnenie v prvej šestke juniorskej extraligy malo, samozrejme, pozitívny vplyv na spomenutých šikovných dorastencov, ktorí sa týmto spôsobom mohli ďalej rozvíjať, aj vďaka čomu sa niektorí prepracovali do reprezentačných výberov U16, U17, U18 aj U20. Dorastenecký tím HKM navyše práve teraz začal nadstavbovú časti o postup späť medzi elitu, ktorá je našou ďalšou prioritou, a my veríme, že chlapci nadobudnuté skúsenosti z juniorky zužitkujú.

Návrat dorastu do najvyššej súťaže je teda momentálne náš tohtosezónny posledný cieľ, ktorý chceme naplniť. Všetky ostatné mládežnícke kategórie už postúpili do najlepších skupín vo svojich súťažiaci. Postupom dorastu tak budeme môcť vytvoriť pomyselný rozvojový rebrík, ktorý funguje pre rozvoj hráčov v TOP  kluboch aj vo svete, a to systém kadeti, dorast, juniorka, farmársky tím a áčko, pričom každý z týchto tímov má svoj význam.

Juniorský tím sa momentálne snažíme, i keď to nie je jednoduché, niekoľkými hráčmi doplniť. Chceme, aby v playoff hral dôstojnú úlohu a dokázal niekoho prekvapiť, a nie vyraďovaciu časť iba odohral. S týmto zámerom môžu byť do juniorky povolaní niektorí hráči z áčka “rytierov“. Samozrejme, nie všetky plány musia v športe vyjsť podľa predstáv, na to však nemyslíme. Chceme si na konci sezóny povedať, že sme urobili všetko pre splnenie nášho cieľa. Vieme, že hlavne  rodičia, ale aj fanúšikovia môžu mať rozdielny pohľad, my však chceme ukázať vlastný smer ako pomôcť našim mladým hráčom a vytvoriť im čo najlepší systém rozvoja a podmienky pre ich hokejový rast. Veríme preto, že všetci spoločne nájdeme  pre tento krok pochopenie a časom ho oceníme.

Držíme palce spomenutým mládežníckym tímom, samozrejme, aj  “indiánom“ zo Žiaru nad Hronom, aby sa nám podarilo spoločné ciele naplniť.

SPOLU SME HKM!