Adam Húska pomôže Zvolenu!

Autor: HKM Zvolen Dátum: 9.9.2020

Adam Húska sa dohodol s HKM Zvolen na dočasnej zmluve. 23-ročný gólman, ktorý vlani podpísal trojročný nováčikovský kontrakt s New York Rangers v NHL sa tak po šiestich rokoch vracia do materského klubu.

Zvolenského rodáka draftovali Rangers v roku 2015 v 7. kole zo 184. miesta. Posledné dva roky sa v letných kempoch snažil prebojovať do ich prvého tímu, čo sa mu zatiaľ nepodarilo

Uplynulú sezónu strávil Húska na farme v tíme AHL Hartford Wolf Pack. Predtým pôsobil po drafe v juniorskej USHL a najlepšej severoamerickej univerzitnej súťaži NCAA. Výborne mu vyšla prvá podraftová sezóna 2015/16, v ktorej zaznamenal medzi brankármi USHL najlepšiu percentuálnu úspešnosť zákrokov, najnižší priemer inkasovaných gólov, dostal sa do prvého All Star tímu a bol vyhlásený najlepším brankárom ligy. Slovensko reprezentoval na dvoch svetových šampionátoch U20 aj U18. 

V stredu dopoludnia absolvoval Húska s tímom prvý tréning. Aký je návrat domov po šiestich rokoch? „Je to zaujímavý pocit. Nečakal som, že sa celá situácia takto vyvinie, ale som vďačný za to, že tu môžem byť," hovorí talentovaný gólman, ktorý priblížil aj okolnosti svojho príchodu do Zvolena: „Rangers vypadli z playoff a následne veci nabrali spád. Klub chce, aby som bol na začiatok sezóny čo najlepšie pripravený a pokiaľ bude možnosť, aby som bol v zápasovej záťaži. Vieme, aká je situácia vo svete, rozhodol som sa teda, že chcem ísť na Slovensko. Tým pádom bol Zvolen voľba číslo jeden. Mám tu rodinu, priateľov a som tu doma. Dohodli sme sa na výpomoc do konca novembra." 

Nastala tak zaujímavá situácia, keď k zatiaľ vyrovnanému tandemu Trenčan-Rahm pribudol brankár so zmluvou v NHL. Húska si uvedomuje svoju pozíciu v tíme. „Ide to mimo mňa. Prišiel som do rozbehnutého vlaku a sú tu dvaja brankári, ktorí tu majú svoje miesto. Ja som tu len dočasne. Všetko nechám na rozhodnutí trénerov. Verím, že sa čo najskôr podarí všetko doriešiť tak, aby som mohol nastúpiť do zápasu. Najbližší zápas to ale určite nebude, zatiaľ sa na to necítim." Hneď po príchode sa Húska hlásil u trénera Oremusa: „Iba ma privítal a povedali sme si predstavu našej spolupráce. Obaja sme radi za túto možnosť a nechávame veci otvorené." 

Bývalý mládežnícky reprezentant rozšíri enklávu mladých zvolenských odchovancov. „Skoro všetkých mladých poznám. Vo Zvolene som bol aj po prerušení sezóny v NHL a chodili sme spolu na ľad." Na prvom tréningu ešte Húska pôsobil "zahrievacím" dojmom, dlhý tréningový výpadok sa podpísal. Ťažkú hlavu si však nerobil. „Keďže som bol v karanténe, veľa som neodtrénoval. Dnes to bola skôr len skúška, musím sa do toho pomaly dostať."  

K príchodu mladého odchovanca sa vyjadril aj generálny manažér HKM Ladislav Ćierny: „Keďže začiatok sezóny v zámorských súťažiach je posunutý, intenzívne sme komunikovali s vedením Rangers o možnosti dočasného kontraktu Adama Húsku v materskom klube. Sme veľmi radi, že sa nám to podarilo a veríme, že v rámci jeho prípravy na nový ročník pomôže aj on nášmu klubu."