Žiar bude štartovať v SHL

Autor: HKM Zvolen Dátum: 27.8.2021

V stredu 25.8. 2021 prišli zo SZĽH skvelé správy. Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja sa na svojom zasadnutí zaoberal schvaľovaním licencií pre štart klubov v jednotlivých súťažiach. Extraliga bude mať 12 účastníkov, rovnako ako Slovenská hokejová liga, ktorá sa v porovnaní s minulou sezónou rozrastie o troch nových členov. Jedným z nováčikov SHL bude aj HK MŠK Žiar nad Hronom, ktorý je farmárskym tímom zvolenského HKM.

HKM Zvolen ako aktuálny majster SR v ľadovom hokeji nastúpil pred pár rokmi na novú cestu rozvoja mládežníckych kategórií zavádzaním moderných, vo svete používaných tréningových metód, omladzovaním a kontinuálnym vzdelávaním trénerského obsadenia, ako aj samotných hráčov a ich rodičov. Táto cesta je dlhá, no už teraz začína ukazovať prvé výsledky. Dôležitý je aj fakt, že v ostatných sezónach bolo v drese seniorského tímu HKM nasadzovaných množstvo hráčov juniorského, či dorasteneckého veku, ktorí boli takto pripravovaní na medzinárodné konfrontácie v reprezentačnom drese. „Rytieri“ získali titul majstra SR v sezóne 2020/2021 so 14 odchovancami, z ktorých 10 bolo vo veku do 23 rokov.

Pre pokračovanie nastolenej vízie a koncepcie sme sa rozhodli pre spoluprácu s HK MŠK Žiar nad Hronom. Cieľom je vytvorenie potrebného priestoru pre rozvoj a rýchlejšiu adaptáciu talentovaných mladých hráčov nielen HKM Zvolen, ale aj celého regiónu na seniorský hokej a ich prípravu pre reprezentačný level. Dohodou o vytvorení farmárskeho družstva s „indiánmi“, rozširujeme možnosť pozdvihnúť úroveň hokeja v žiarskom regióne. V konfrontácii s kvalitnými súpermi tak talentovaní mladí hráči dostanú šancu o poznanie rýchlejšie napredovať, rásť a vytvárať tak nové športové vzory, ktoré nám pomôžu prilákať nových členov hokejovej rodiny s cieľom rozširovania mládežníckej hráčskej základne.

Ako bolo už dávnejšie prezentované, žiarske mužstvo povedie ako hlavný tréner zvolenský odchovanec Norbert Javorčík, ktorý bude taktiež pôsobiť pri juniorskom tíme HKM.