Za vyrovnaného stavu do Bratislavy

Autor: HKM Zvolen Dátum: 17.4.2021

V piatok o 16-tej vyrazila rytierska družina, vyprevadená svojimi najvernejšími, do hlavného mesta, kde cez víkend pokračuje semifinálová séria za stavu 1:1. Oba nasledujúce zápasy odvysiela v priamom prenose od 17:45 Dvojka.

Obľúbený výsledok 3:2 po predĺžení resp. nájazdoch si súperi preniesli aj do playoff. V základnej časti sa tak skončili tri zo štyroch vzájomných zápasov, teraz aj prvé dva duely série. Zvolenčania do nej vstúpili výhrou po nájazdoch, v ktorých bol dvakrát úspešný Nuutinen. O deň neskôr sa už rozstrel nekonal, štyri sekundy pred koncom predĺženia zariadil výhru Slovana a vyrovnanie série O’Donnell. 

Slovanisti doteraz iba doťahovali vedenie súpera, čo sa im naposledy podarilo dokonca 32 sekúnd pred koncom tretej tretiny. Ani raz pritom zatiaľ neskórovali v riadnom hracom čase pri rovnovážnom stave, trikrát využili presilovku a raz udreli v oslabení.

Slovan v poslednom zápase ťažil z návratu Ranforda, kanadský útočník sa vrátil do hry po dvoch mesiacoch a semifinálového súpera počastoval hneď dvomi gólmi, ku ktorým pridal aj asistenciu.

Pri hodnoteniach oboch táborov a charakteristike série i všetkých doterajších vzájomných súbojov sa azda najčastejšie skloňuje "vyrovnanosť". Tú dokladajú v prvých dvoch zápasoch aj štatistiky striel a vhadzovaní. Zvolenčania pri výhre súpera prestrieľali (49:43), no boli horší na buly (46,94 %). O deň neskôr sa karta otočila. Strelecký aktívnejší bol víťazný Slovan (49:44) a domácim sa viac darilo na vhadzovaní (51,90 %).

K vyrovnanosti oboch celkov ako i vzájomných zápasov prispeli vynikajúce brankárske výkony. Zvolenský Robin Rahm má po dvoch zápasoch úspešnosť 94,44 %, pričom zneškodnil päť samostatných nájazdov. Tréneri "belasých" po nájazdovej prehre vymenili Tylera Parksa za Kristersa Gudlevskisa a lotyšský reprezentant pochytal 96,08 % striel. Úspešnosť Parksa, ktorý v základnej časti ovládol túto štatistiku, bola 93,88 %. 

Skvelý vstup do série predviedlo zvolenské fínsko-kanadské duo Nuutinen-McPherson, prvý z nich po dvoch zápasoch s bilanciou 1+3 a víťazným nájazdom, druhý zaznamenal 1+1. Prvýkrát sa v playoff presadili obrancovia Ivan a Melancon, piaty gól a ôsmy bod v šiestom zápase playoff pridal Zuzin.

Slovanisti v sérii naďalej ofenzívne ťažia najmä z kanadskej enklávy O’Donnell (2+1), Ranford (2+1), Harris (1+1). Dve asistencie si pripísal zatiaľ najproduktívnejší hráč playoff Gašpar.

Druhý semifinálový duel nedohrali kapitán HKM Radovan Puliš a Miloš Kelemen, obaja útočníci ale cestovali s tímom. To však nemohol iný útočník, Ján Chlepčok, ktorý bude spoluhráčov podporovať len na diaľku z nemocničného lôžka. Po nešťastnom zásahu pukom do hlavy na piatkovom tréningu je zatiaľ stále na pozorovaní.

V sobotu pred 11-tou vykorčuľovali Zvolenčania na ľad arény Ondreja Nepelu. Ten dobre pozná aj útočník Juraj Mikúš, s ktorým si môžete prečítať rozhovor pred tretím zápasom, rovnako tak s Jakubom Koleničom.

Do známeho prostredia prichádza aj bratislavský rodák Jozef Tibenský, ktorý tu s juniorkou Slovana oslavoval v roku 2015 majstrovský titul. Ako vníma dôležitosť tretieho zápasu za súčasného stavu? „Samozrejme, tretí zápas je veľmi dôležitý, ale to je každý v tejto sérii. Najlepšie by pre nás bolo vyhrať hneď v sobotu, ale keby aj nie, nič sa nedeje. Sme nastavení tak, že si odtiaľto zoberieme minimalne jedno víťazstvo."

Prvé dva zápasy podľa Tibenského nedali jeho tímu dôvod na výrazné zmeny. „Osobne si myslím, že nemáme čo meniť. Možno len malé detaily, alebo ak príde nejaká vynútená zmena. Každý videl, že sme zatiaľ boli lepším mužstvom. Musíme nastúpiť presne tak, ako sme hrali doma, potom sa ničoho nebojím. Toto semifinále si môžeme prehrať len a len my sami," prezentuje sebavedomé nastavenie "rytierov" 27-ročný útočník.

Zamýšľa sa aj nad tým, či by pred sériou bral po dvoch zápasoch stav 1:1, alebo sa mu, vzhľadom na ich priebeh, máli. „Každý vedel, že to bude vyrovnané, nikto nemohol čakať 4:0. Rozhodujú úplné maličkosti. Samozrejme, mrzí nás, že nevyhravame 2:0, vzhľadom na priebeh prvých zápasov. Poviem ale jednu múdrosť. Nerieš to, čo nemôžeš ovplyvniť a sústreď sa na to, čo ovplyvniť môžeš. Čakajú nás dva veľmi ťažké zápasy, ale verím že pôjdeme naspäť do Zvolena spokojní."