Spomínať bude na veľkonočné i vianočné sviatky. Rahm chcel zo Slovenska spoznať viac, rád by zostal

Autor: HKM Zvolen Dátum: 11.4.2021

Nielen uplynulý mesiac, ale možno aj celosezónnu prácu dokázali fanúšikovia oceniť u Robina Rahma. 34-ročný švédsky brankár vyhral anketu o najlepšieho "rytiera" za marec a na spoľahlivé výkony nadviazal vo štvrťfinále. V tejto fáze má na konte druhý najvyšší počet výhier spomedzi ligových gólmanov a poriadnu porciu odchytaných minút. Či mu tento stav vyhovuje a ako bilancuje doterajšie osobné i tímové počínanie prezradil v rozhovore.

 

Ako vnímaš ocenenie fanúšikmi za uplynulý mesiac?

Je pekné vedieť, že vaše výkony sledujú a vedia ich oceniť. Zároveň mi to pripomína, že stále máme za sebou fanúšikov, ktorí nemôžu byť na zápasoch. Hlavne teraz v playoff je to veľmi cítiť. Aj po návrate z Nových Zámkoch ukázali, že sú tu s nami. Cestou v autobuse sme sa akurát rozprávali o tom, ako nám to chýba a že ako prvému tímu po základnej časti by nám to dalo ešte väčšiu výhodu domáceho prostredia. Adam mi napríklad ukazoval videá z minulej sezóny z Michaloviec, kde mali väčšinou vypredané a fantastickú atmosféru. Pamätám si aj, keď sme s Grazom prišli v lete do Nitry, kde už vtedy bol takmer plný štadión a poriadny hluk.

Privítanie po príchode z Nových Zámkov bolo teda pekným prekvapením?

Bolo to naozaj pekné a nečakané. Pre mňa určite jeden z top momentov sezóny. Rovnako tak, keď nás prišli vyprevadiť v závere základnej časti. Vážime si to, dodalo nám to ďalšiu energiu.

Aká bola štvrťfinálová séria?

Boli to vyrovnané zápasy. Mali sme navrch v ofenzíve a efektivite. Skórovali sme v správnej chvíli a získali psychologickú výhodu, dokázali sme potom kontrolovať hru. Ale súper pracoval naozaj tvrdo a ukázal nám, že v každom zápase musíme zo seba vydať to najlepšie. Nakoniec bol stav série možno jasnejší, než sa očakávalo a Nové Zámky nevyhrali ani raz. My sme ale hrali dobre a väčšinu času sme boli lepší, je teda pekné, že sme to zvládli 4:0.

Sleduješ aj ostatné série a možných budúcich súperov?

Áno. Zvyčajne toľko hokej nepozerám, no keďže teraz nie je príliš čo robiť, mám čas takmer na každý zápas. Určite je dobré vidieť, ako hrajú ostatní. Slovan mal výborné štvrťfinále, defenzívne bol naozaj silný a nedal Nitre veľa šancí. Vrátilo sa im do zostavy viacero hráčov a myslím, že oproti základnej časti posunuli hru ešte o level vyššie. Ak ich dostaneme, čakám naozaj ťažkú a vyrovnanú sériu. Trenčín ale hrá s Michalovcami prekvapivo dobre a nevzdáva sa. Myslím, že teraz hrá svoj najlepší hokej, niekto možno čakal jednoznačnejší priebeh pre Michalovce. Teraz už asi naozaj nezáleží na tom, koho dostaneme.

Ako hodnotíš základnú časť z osobného aj tímového hľadiska?

Väčšinu sezóny sme predvádzali solídny hokej a nemali sme výrazné výkyvy. To je naša silná stránka. Myslím, že to sa týka aj mojich výkonov, ktoré boli vyrovnané. Možno nechytám tak atraktívnym štýlom, ale snažím sa vždy hrať dobre pozične a dať tímu šancu vyhrať každý zápas. Útok je silou nášho tímu, takže viem, že keď aj nejaký gól dostanem, náš útok je schopný streliť tri či štyri a môžeme vyhrať. Myslím, že s tímovými aj osobnými výkonmi môžem byť spokojný. Prehrali sme maximálne dvakrát po sebe a vždy sme sa dokázali odraziť naspäť, čo je dobrý signál do playoff, keď viete, že ste doteraz nemali dlhšiu sériu prehier. Musíme sa ale ešte zlepšiť, v Nových Zámkoch sme dovolili súperovi priveľa gólových šancí, ktoré by kvalitnejší tím využil.

Viac minút v bráne strávil v základnej časti už len novozámocký Henri Kiviaho. Cítil si niekedy únavu zo zápasového vyťaženia?

Som rád často v bráne, v posledných sezónach som to mal podobne. Únavu som ale necítil, možno iba miernu v niektorých momentoch. Je tu aj Adam, ktorý ma vždy dobre zastúpil a som rád za takého skvelého kolegu, možno si zaslúžil aj viac zápasov. Veľa sa rozprávame a rozumieme si. Spoločne pracujeme s brankárskym trénerom a neriešime, kto koľko chytá. Keď chytáte tak často, môžete si vybudovať určitú vyrovnanosť výkonov. Aj tréneri sa ma niekedy pýtali, ako sa cítim a ja som sa cítil dobre. V bráne príliš nelietam a môj štýl si nevyžaduje toľko energie. Úprimne, sám som nečakal, že by som mohol mať toľko zápasov. Až na konci mi Adam povedal, že ja a Kiviaho sme odchytali najviac. Všetko ide tak rýchlo, že ani nemáte čas nad tým premýšľať, jednoducho stále idete v zápasovom móde. Veľmi dôležitá je dôvera trénera, ktorý vás podrží aj po menej vydarenom zápase.

Ako vidíš našu ligu očami brankára a v porovnaní s predošlými pôsobiskami?

V porovnaní s niekdajšou EBEL je viac systémová a zápasy sú vyrovnanejšie. V Rakúsku to bolo ofenzívnejšie. My máme ofenzívne silné mužstvo, ale tam taký hokej hrali viacerí a hralo sa viac hore-dole. Tu sa viac tímov sústredí na defenzívu a s ňou spojený systém. Hokejovo vnímam túto ligu ako lepšiu. V Rakúsku vždy hovorili o tom, že ich liga je na vyššej úrovni, no keď som bol v Grazi, prehrali sme s každým slovenským mužstvom. V Poľsku sme zase v príprave slovenských súperov porazili. Je ťažké to porovnať. Môžem ale povedať, že tu je hra viac prepracovaná. Vo Švédsku sa zase viac korčuľuje a všetko sa odohráva trochu rýchlejšie. Tu je v tejto sezóne veľmi silná a vyrovnaná prvá šestka. Z tohto pohľadu bola EBEL asi vyrovnanejšia a nebolo v nej mužstvo ako napríklad Liptovský Mikuláš. Tímy ale zase nemali takú kvalitu. Mňa tu úroveň hokeja veľmi pozitívne prekvapila.

Situácia síce veľa neumožňuje, ale čo si stihol spoznať z našej krajiny?

Mimo hokeja je to momentálne ťažké, z tohto pohľadu boli najlepší august a september. Veľa sme chodili do centra mesta, aj do iných okolitých miest, mohli sme cestovať. Bratislava, Budapešť, Viedeň, zo Zvolena je všetko blízko, preto je škoda, že nemôžeme nikam ísť. Vždy si cez voľné dni hovoríme, ako by sme niekam išli. Ale ľudia sú tu veľmi milí. O krajine toho veľa povedať neviem, keďže som ju príliš nemohol spoznať. Je to trochu smutné, chcel som tu navštíviť veľa miest.

Ktoré napríklad?

Určite známe hrady a zámky a vyskúšať turistiku. Tiež by som rád videl viac z Bratislavy, ako len štadión, hoci ten je veľmi pekný. Mal som toho na zozname veľa, chcel som pochodiť aj viaceré mestá a urobiť si niekoľko jednodňových výletov, keďže má Zvolen takú dobrú polohu.

Ktorý zážitok zo Slovenska ti najviac utkvie?

Napríklad to, čo Vieďo vyviedol Allanovej priateľke na Veľkú noc, to bolo pre mňa dosť zábavné prekvapenie. Nikdy som o tom nepočul, až potom mi povedali, že to tu robíte ženám. Aj Vianoce a vianočné jedlo boli pre mňa pekným zážitkom. A celkovo jedlo na Slovensku. Milo ma prekvapila tunajšia kuchyňa. Chlapci občas prinesú tradičné slovenské jedlá do kabíny a vždy mi chutí.

Čo ti z chýba z domova?

Švédsko mám veľmi rád, chýba mi tamojšia zima. Vždy máme veľa snehu a chodíme lyžovať, čo sa tu teraz nedalo. V lete zase chodíme na jazerá a užívame si na lodi. Celkovo mi domovina chýba. Keď tak premýšľam, leto mi asi chýba viac.  

Vieš si predstaviť zotrvanie vo Zvolene?

Určite áno. Už prebehli rozhovory na túto tému a táto možnosť tu je. Zvolen je tím, ktorý chce vždy vyhrávať, a to sa mi páči. Posledné roky som vždy chcel byť súčasťou tímu s najvyššími ambíciami. Páči sa mi, že hoci chce klub vyhrať, ja osobne nevnímam veľký tlak a príliš sa o tom nehovorí. Niekde vám to dávajú výrazne pocítiť. Páči sa mi tunajšia mentalita. Uvidíme, ako dopadne sezóna a čo prinesie budúcnosť.