Skladačka spoločných zápasov zložená, na rade je tá z víťazných pukov

Autor: HKM Zvolen Dátum: 10.4.2021

Celú sezónu bok po boku v obrannej dvojici. V základnej časti dokonca s rovnakým počtom bodov, ako jediní "rytieri" v nej pritom nevynechali ani zápas. Dvojici detvianskych rodákov sa podaril málo vídaný počin. Branislav Kubka a Peter Hraško sa v playoff ujali odkladania pukov za víťazstvá a veria, že k doterajším štyrom pribudne ďalších osem. 

 

Kedy ste si prvýkrát uvedomili, že by sa vám mohol podariť takýto kúsok?

Braňo: Asi desať zápasov pred koncom základnej časti. Potom sme sa na to sústredili. V kariére som už ale mal niekoľko takých "kolegov", s ktorými som ťahal celú sezónu. 

Peter: Pre mňa je to prvýkrát, ešte som nemal takého stáleho parťáka.

 

Na rozdiel od mnohých hráčov ste nevynechali ani posledný zápas v Detve. Na vlastnú žiadosť?

Peter: Pred zápasom padla otázka od trénera, kto chce ísť. Hneď sme zdvihli ruky. 

 

Okrem vidiny odohrania všetkých zápasov zrejme aj motivácia pre rodákov z Detvy zahrať si "doma". 

Peter: Dvaja Detvania zdvihli doma pohár, určite to bolo pre nás veľmi pekné. Vedeli sme však, že nás čaká dlhé voľno, chceli sme teda radšej hrať, než len trénovať. Určite by nás mrzelo, keby sme nešli.

 

Dopiali ste si niečo za splnený cieľ, prípadne išlo o nejakú stávku?

Braňo: Nič také. Skôr len náš dobrý pocit z vyplnenej skladačky. 

 

Dá sa povedať, že už fungujete prakticky naslepo, respektíve vám stačí komunikovať oveľa menej, než iným dvojiciam?

Peter: Viac-menej je to tak. Občas sa vyskytne nejaká štrbina, napríklad, keď si dáte vlastný gól. (smiech) Ale samozrejme, už vieme, kde sa kto pohybuje a čo od seba môžeme čakať. Rozumieme si aj mimo ľadu, čo je veľmi dôležité.

Braňo: Snažíme sa hlavne hrať jednoducho, aby sme si sami nerobili problémy. Skrátka si rozumieme a som rád za takú dvojičku.

 

Máte to rozdelené klasickým vzorcom- ofenzívny a defenzívny obranca? 

Braňo: Peťo má skôr tie ofenzívne vlohy. Je útočnejší typ, hrá aj presilovky. Ja sa snažím byť vždy za ním.

Peter: Myslím, že túto sezónu je to celkom vyvážené a vieme potiahnuť obaja. Napokon aj body sme si rozdelili rovnako, aby sme boli spokojní.

 

Povedali ste si na začiatku, že chcete hrať spolu?

Peter: Prípravu sme spolu nezačali, tréneri skúšali rôzne možnosti. Asi posledné dva zápasy prípravy sme už boli spolu a hneď sme našli správnu chémiu. Detvan s Detvanom, to si jednoducho sadne. Snáď to potiahneme spolu aj ďalej.

 

Spoločné pokračovanie vo Zvolene je ďalším cieľom?

Braňo: Obaja by sme určite chceli, sme maximálne spokojní. Uvidíme, čo príde, ale dúfam, že to vyjde. 

 

Braňo, hoci ty presilovky nehráš, máš svoju druhú najproduktívnejšiu extraligovú sezónu. Po osobnej stránke teda spokojnosť?

Braňo: Ako sa hovorí, hokej nemá logiku. (smiech) Myslím ale, že to odrzkadľuje našu pohodu. Body sme neriešili, potom to išlo samé.

Peter: Presne tak, od začiatku sme sa nastavili na tímový úspech, o body vôbec nejde. Braňo je magnet na tituly. 

 

Ako Hracho naznačil, ty už dobre poznáš cestu na vrchol. Čo všetko sa na nej musí spojiť?

Braňo: Podľa mňa treba aj dávku šťastia. Keď sa aj všetko dobre spojí, nie vždy to musí vyjsť. Ja som mal to šťastie, že sa to vždy podarilo a verím, že to dotiahneme najďalej aj túto sezónu. Všetky atribúty úspešného tímu, ktoré som zažil aj predtým, zaiaľ spĺňame. 

 

Po ôsmich rokoch by asi nenamietal ani tvoj parťák.

Peter: Chcem to určite znovu zažiť a chcem to zažiť s touto partiou. Tí, ktorí z tohto tímu pamätáme titul, sme vtedy boli ešte mladí "fagani", teraz by sme mali byť lídri. Určite chceme vyhrať aj pre nášho Pedra. 

 

Súhlasíš s Peťom Zuzinom, ktorý pred štvrťfinále povedal, že dobrým signálom je preňho jednak kolektív, ako aj stabilita výsledkov v sezóne?

Peter: Asi som ešte nezažil to, že by sme prehrali najviac dvakrát po sebe. To je určite dobrý signál. Aj keď výkony neboli vždy ideálne, našli sme spôsob, ako vyhrať. Videli sme, že nemusíme mať obavy v prípade, že nejaký hráč vypadne. Samozrejme, bodaj by sa to nestalo. Pri množstve zraneni v januári nás potiahli mladí a víťazná séria nás dostala hore. Na to netreba zabudnúť, neskutočne nám vtedy pomohli. Zabrali aj v poslednom zápase v Detve a v nich máme veľkú silu.

 

Aká bola štvrťfinálová séria?

Braňo: Súper nemal v podstate čo stratiť, bol húževnatý. Prvé dva zápasy boli veľmi vyrovnané. Ukázali sme silu tímu a výborne nás držal brankár, ktorý je celú sezónu základným kameňom nášho úspechu. 

Peter: Hovorili sme si, že musíme byť hlavne trpezliví a čakať na šancu. Niekto si možno myslel, že nastrieľame Zámkom šesť gólov a hotovo. Nebolo to ľahké.

 

Prekvapilo vás, že séria nebola v porovnaní s ostatnými tak emočne vypätá? Vylúčení bolo síce mnoho, zákernosti sme však nevideli.

Peter: My sme si povedali, že chceme hlavne hrať hokej. V tom je naša sila, v hre päť na päť a v presilovkách, nemôžeme sa oslabovať sedením na trestnej. S tým sme išli do série a celkom sa nám to darilo, aj keď v niektorých zápasoch bolo vylúčení naozaj veľa, rozhodcovia nastavili v playoff prísny meter. Musíme si na to dávať pozor. Keď máte v zápase osem-deväť vylúčení, stále máte rozhádzanú zostavu, hráči sú v rozličnom tempe a vyťažení. 

Braňo: To považujem za kľúčové aj v ďalších zápasoch, vyhnúť sa vylúčeniam, ktoré berú veľa síl. Na druhú stranu, nechcem nič zakríknuť, ale oslabenia zvládame dobre, chlapci v nich odvádzajú výbornú prácu. 

 

Ukázala sa v štvrtom zápase povestná náročnosť posledného kroku?

Braňo: Asi áno, nebolo to jednoduché. Našťastie nám napadali góly. Prišli aj smolné momenty, ale zvládli sme to. Radšej si ich vybrať teraz, ako neskôr.

 

Peťo, čo ti prebehlo hlavou po vlastnom góle?

Peter: Aj pri prvom inkasovanom góle som nešťastne tečoval Juríkovu strelu. Braňovi som ale povedal, že hoci by sme si aj v každom zápase dali dva góly, ale vyhráme, nezáleží na tom. Počíta sa výhra a ideme ďalej. 

Braňo: Hlavne treba ísť ďalej skromne a nemať veľké oči. Tak, ako sme išli celú sezónu a verím, že šťastie bude pri nás, lebo si to zaslúžime. 

 

Odliadnuc od klišé, že poraziť musíte každého, s kým by ste si radi zahrali semifinále?

Peter: Naozaj je ťažké vyberať. Slovan aj Trenčín majú silu. My môžeme len čakať, kto príde. Ako povedal Braňo, musíme ísť skromne krok po kroku, od zápasu k zápasu, od prvej po poslednú minútu. Chceme sa odraziť od nastavenia v hlavách, že štyrikrát nad nami nikto nevyhrá. To nemá byť veľkohubé vyhlásenie, držíme sa pri zemi. Potichu si chceme kradnúť výhru po výhre a zbierať víťazné puky. Verím, že zatiaľ máme len tretinu zo všetkých.

 

Čo hovoríte na privítanie fanúšikmi?

Braňo: Veľmi milé a pekne spravené, určite to potešilo. Je veľká škoda, že si nemôžu užiť zápasy na štadióne.

Peter: Naozaj krásne. Som tu dlho, ale toto bolo niečo neskutočné. Chceme spraviť všetko pre úspech, aby sme v nich opäť vyvolali hlad po hokeji.