„Rytieri“ si zmerajú sily s českým extraligistom

Autor: HKM Zvolen Dátum: 26.8.2021

V piatok ráno vyrazí autobus so zvolenskou výpravou na ďalší prípravný zápas. Tentokrát zamieria „rytieri“ do metropoly južnej Moravy, kde v brnianskom Sportcentre Lužánky narazia na českého extraligistu HC Energie Karlovy Vary.

Západočesi obsadili v uplynulej sezóne po základnej časti 10. miesto a v predkole bojovali o účasť v playoff. Plány im prekazili Pardubice, keď zajtrajšieho súpera HKM zdolali 3:1 na zápasy a ukončili mu sezónu. Vary pod taktovkou hlavného trénera Martina Pešouta a jeho asistenta Tomáša Maryšku majú odohraných už šesť prípravných duelov, ten siedmy ich čaká dnes v Brne proti bratislavským Capitals, slovenský majster príde na rad na rovnakom mieste zajtra o 12.30 hod. V tíme HKM nájdeme dvoch korčuliarov, ktorí v Karlových Varoch pôsobili, sú nimi zadáci Branislav Kubka a Oldrich Kotvan, druhý menovaný však do zápasu nezasiahne.

Tréner Zvolena Peter Oremus hodnotí doterajšie prípravné stretnutia s Porubou, Tychami a Doneckom ako kvalitné previerky: „Som rád, že môžeme hrať proti zahraničným mužstvám. Odohrané zápasy nám ukázali plusy, ktorými sa chceme prezentovať v lige, ale aj nedostatky. Hrali sme aktívny hokej, ale niektoré veci a situácie neboli dobre riešené a ten počet gólov, ktoré sme v dvoch zápasoch MPZ dostali (9 – pozn.) bol určite vysoký.“

Zajtra čaká na červeno-modrých ďalší zápas s kvalitným súperom, ktorý im nastaví zrkadlo. „Je to súper z českej extraligy, tým je povedané všetko,“ myslí si lodivod HKM a dupľuje: „Som rád, že môžeme s Karlovými Varmi, ale ešte raz aj s Porubou v príprave hrať.“

Známa je už aj zostava, ktorú tréner Oremus nominoval na zajtrajší duel:

Rahm (Trenčan) – Meliško, Hain, Thow, Roy, Hraško, Kubka, Andersons – Zuzin, Viedenský, Jedlička, Ully, Puliš, Saracino, Marcinek, Mikúš, Török, Csányi, Gubančok, Kolenič, Ďuriš.

Kvôli menším zdravotným problémom necestuje Oldrich Kotvan, v zostave chýbajú aj dlhodobo zranení Václav Stupka a Jozef Sládok. V defenzíve tak vypomôže, podobne, ako v zápasoch MPZ hráč Žiaru, Janis Andersons. Skúsený Lotyš obliekal dres HKM v troch sezónach od roku 2015 a k žiarskym „indiánom“ sa dostal cez Žilinu, Nové Zámky, Detvu a Katovice. Svoj opätovný štart za Zvolen nepreceňuje. „Uplynulú sezónu som strávil v Poľsku, teraz chcem byť pri rodine. Preto som prikývol na ponuku zo Žiaru. Že prišiel ďalší zápas vo zvolenskom drese, aj keď to je len príprava, beriem s nadhľadom. O tom, či pribudnú aj ďalšie, rozhodne tréner,“ komentoval príležitosť 34-ročný bek. Zato Peter Oremus bol smerom k pôsobisku Janisa v blížiacej sa sezóne konkrétnejší:  "Vedel som kto to je a čo od neho môžeme očakávať. Preto som Janisa zaradil v dvoch zápasoch do zostavy. Urobil veľmi dobrú prácu a podnikneme kroky k tomu, aby medzi nami zostal,“ prezradil kormidelník HKM.