Preview štvrťfinálovej série

Autor: HKM Zvolen Dátum: 1.4.2021

Prvýkrát v histórii vyraďovacích bojov narazia Zvolenčania na súpera z Nových Zámkov.

Ten si účasť v playoff vybojoval postupom z predkola cez Košice, ktoré tak majú za sebou z hľadiska umiestnenia klubu najhoršiu sezónu za posledných štyridsať rokov. Novozámčania pritom vstupovali do série ako horšie postavený tím v základnej časti, kde obsadili deviatu priečku a získali 61 bodov, o 14 menej ako ôsme Košice. V úvodnom zápase série v Steel Aréne ťahali za kratší koniec (1:4), no v ďalších troch dovolili "oceliarom" spolu iba trikrát skórovať a po výhrach 2:1, 5:1 a 4:1 sa radovali z postupu. Zeleno-čierni sú v playoff najvyššej súťaže tretíkrát z ich doterajších piatich extraligových sezón. Do štvrťfinále sa pozreli aj v prvých dvoch, tam však ich cesta skončila. 

Tím kapitána Juraja Juríka trápili proti Košiciam presilové hry. Z 25 využil iba dve, čo znamená najhoršiu úspešnosť spomedzi účastníkov predkola. Zaujímavosťou je, že len v jednom prípade Novozámčania súpera prestrieľali, napriek tomu im to stačilo na 11 gólov a najlepšiu streleckú úspešnosť z tímov predkola. Bilanciou 2+2 k tomu prispel kanadský útočník Steven Iacobellis. Dva góly strelili aj Juraj Jurík a Janne Seppanen, štyri prihrávky pridal Juraj Majdan. Ešte v závere základnej časti mužstvo stratilo svojho druhého najproduktívnejšieho hráča a najlepšieho strelca základnej časti Petra Obdržálka. Český krídelník utrpel zranenie práve v zápase s Košicami.

Najproduktívnejším Novozámčanom po 50 kolách bol fínsky center Janne Seppanen s bilanciou 12+18 v 45 zápasoch. Oporu má mužstvo aj v jeho krajanovi, Henri Kiviaho bol s úspešnosťou zákrokov 94,44 % najlepším brankárom predkola. S vyše 2609 odchytanými minútami bol najvyťaženejším brankárom základnej časti. V nej mu s úspešnosťou 91,51 % patrila siedma priečka medzi gólmanmi s aspoň 20 zápasmi. 

V základnej časti patrilo Novým Zámkom zhodne deviate miesto z hľadiska úspešnosti domácich i vonkajších zápasov. Presilovky ich trápili už v tejto fáze, keď s ich úspešnosťou 11,67 % boli vôbec najhorším tímom. Lepšie to bolo v oslabeniach (82,46 %), kde siedma priečka znamená o jednu pred Zvolenom. Tím maďarského trénera Gergelya Majorossa, ktorý ho prevzal 12. januára po Martinovi Hrnčárovi, sa však mohol po 50 kolách pochváliť najmenej trestnými minútami (572) i dvojminútovými vylúčeniami (191), ktoré ako jediný tím udržal pod hranicou 200.

Zvolenčania s týmto súperom bodovali v každom zo štyroch vzájomných zápasov. Tri z nich vyhrali, a to 5:1, 2:0 a 4:3 po predĺžení. Neuspeli len v prvom, keď sa v Nových Zámkoch radovali domáci po nájazdoch 1:0. Bol to jediný zápas v základnej časti, v ktorom "rytieri" neskórovali. Zároveň si svoje jediné čisté konto udržali práve s týmto súperom. Vo zájomných zápasoch zaznamenali najlepšiu bilanciu útočníci Allan McPherson (2 zápasy, 1+2) a Miloš Kelemen (3 zápasy, 2+1).

Rytierska družina sa na začiatku série hlási trénerovi Petrovi Oremusovi v plnej sile. Rozhovor s trénerom HKM pred štvrťfinále nájdete TU

Kapitán Radovan Puliš: „Musím povedať, že som sériu Zámkov pozeral. Náš súper hral veľmi dobre, robili svojím dôrazom Košiciam veľké problémy. Aj preto postúpili. Nedá sa povedať, že som si ich dôkladne napozeral, keďže som sa popritom aj hral doma s dcérou, ale na videách pred sériou sme videli, kde sú ich silné stránky. Príprava bola úplne rovnaká ako počas sezóny, nemenili sme nič ani počas dlhej pauzy. Ideme v procese, ktorý nám vychádzal a verím, že nám bude vychádzať aj naďalej. Obetavosť, húževnatosť a dobre chytajúci brankár, to sú ich silné veci, na ktoré musíme byť pripravení. Verím, že keď predvedieme náš tradičný hokej, tak to zvládneme. Sami dobre vieme, aká dôležitá súčasť tímu je brankár. Aj u nás Robin Rahm a Adam Trenčan chytali celú sezónu výborne. Keď viete, že máte oporu v bránke, hrá sa vám lepšie."