Preview semifinálovej série

Autor: HKM Zvolen Dátum: 12.4.2021

Zvolen a Slovan sa v playoff slovenskej extraligy stretávajú ôsmykrát, prvýkrát od roku 2010. Štvrtýkrát na seba narazia v semifinále.
 

VZÁJOMNÁ BILANCIA

Rytieri v doterajších sériách uspeli iba raz, a to práve v semifinále v roku 2004. Tretíkrát vstúpia do série ako víťaz základnej časti.

Viac o historickej vzájomnej bilancii týchto súperov v playoff sa dozviete v tomto článku.

Oba tímy delilo po základnej časti deväť bodov, Zvolenčania (103 bodov) ju piatykrát v histórii vyhrali. Slovan si oproti minulej predčasne ukončenej sezóne pohoršil o dve priečky a obsadil štvrté miesto (94 bodov). Osemnásobný víťaz slovenskej extraligy si v nej zahrá playoff prvýkrát od roku 2012, kedy ju po zisku majstrovského titulu opustil a zamieril na sedem sezón do KHL.

Od návratu Slovana odohrali tímy desať vzájomných ligových zápasov. V prvých ôsmich uspeli "belasí", posledné dva vyhral Zvolen. Až sedem z týchto zápasov skončilo rozdielom jedného gólu, päťkrát rozhodlo predĺženie alebo samostatné nájazdy. 

Keď Zvolenčania zdolali súpera na svojom ľade 5. marca v zápase 45. kola, teda v poslednom vzájomnom zápase, bolo to prvýkrát od 3. novembra 2011, čo Slovan porazili doma.

Štyri z posledných piatich vzájomných zápasov skončili výsledkom 3:2 po predĺžení resp. nájazdoch, päť posledných zápasov skončilo jednogólovým rozdielom. 

Tohtosezónne merania síl dopadli zhodne pomerom 2:2. Najprv sa dvakrát tešili v nájazdoch Bratislavčania, na tretí pokus ich zvládol Zvolen, ktorý vyhral aj posledný zápas. 

Bodovo najúspešnejší bol proti Zvolenu Rastislav Gašpar (1+2), dva góly strelili Zvolenčanom Peter Šišovský a Brent Harris. Na zvolenskej strane sa vo vzájomných dueloch najviac darilo Radovanovi Bondrovi (2+2). Ten ako jediný bodoval v každom zápase.

 

ŠTVRŤFINÁLE

Zverenci trénerov Mariána Bažányho a Róberta Dömeho, ktorí mužstvo prevzali koncom januára po Romanovi Stantienovi, prešli do druhého kola cez Nitru 4:1, keď zvládli všetky domáce zápasy série, v ktorej prehrali iba dve tretiny. V prvom dvojzápase inkasovali iba raz pri výhrach 5:0 a 4:1, pod Zoborom následne získali mečbal výhrou 3:2. Nitranom fantasticky vyšla tretia tretina štvrtého zápasu, ktorú vyhrali 6:0 a celý zápas 8:2, a tak sa o postupe "belasých" rozhodlo až v Bratislave, kde domáci uspeli jasne 5:1. V poriadne vypätej sérii padlo spolu 276 trestných minút. S 19 strelenými gólmi bol Slovan najproduktívnejším štvrťfinalistom.

Zvolenská cesta do semifinále viedla najkratším možným spôsobom, a to cez Nové Zámky, ktoré do vyraďovačky postúpili z predkola cez vyššie postavené Košice. Mužstvo trénera Petra Oremusa zdolalo súpera výhrami 3:2, 4:1, 4:2 a 6:3. Bodovo sa darilo spoluhráčom z útoku Petrovi Zuzinovi a Marekovi Viedenskému. Zuzin bodoval deväť zápasov po sebe a štvrťfinále zakončil so štatistikou 4+3, Viedenský mu sekundoval bilanciou 2+5 a bodoval v posledných šiestich zápasoch. Spolu so Slovanom boli Zvolenčania najúspešnejším štvrťfinalistom v oslabení (90 %), v ktorom inkasovali iba raz. Ich víťazná séria trvá aktuálne desať zápasov. 

 

ZAOSTRENÉ NA SÚPERA

Slovanisti mali druhú najlepšiu defenzívu v základnej časti (115 inkasovaných gólov), zároveň najslabšiu ofenzívu z tímov prvej šestky (146 strelených gólov). V základnej časti mali najlepšie oslabenia (88,19 %) a boli 7. v úspešnosti presiloviek (17,04 %). Inkasovali druhý najvyšší počet dvojminútových trestov (275) a boli tretím najvylučovanejším tímom (860 TM). S úspešnosťou 54,61 % boli najlepším tímom na vhadzovaní. Na svoju bránu pustili najmenej striel - 1374. 

Brankár Slovana Tyler Parks ovládol brankárske štatistiky v základnej časti s úspešnosťou 93,97 %, gólovým priemerom 1,71 (jediný z brankárov pod 2 na zápas) a s 5 čistými kontami. Prvenstvo v týchto štatistikách si udržal aj vo štvrťfinále (94,38 %, 1,84 GAA, 1 shutout). 

Útočník Slovana Rastislav Gašpar bol najproduktívnejším hráčom celého štvrťfinále (3+6) a tiež druhým najproduktívnejším hráčom tímu v základnej časti (19+25). Po 50 kolách viedol tímové bodovanie kanadský krídelník Brendan O’Donnell, zároveň piaty najlepší strelec základnej časti (24+23). Vo štvrťfinále boli najlepšími strelcami tímu štvorgóloví Brent Harris a Tomáš Matoušek.

 

Semifinálová séria, ktorej všetky zápasy odvysiela v priamom prenose Dvojka, štartuje vo Zvolene v utorok 13. apríla. Rozpis zápasov nájdete TU.