Preview finálovej série

Autor: HKM Zvolen Dátum: 29.4.2021

Zvolen a Poprad sa v slovenskom extraligovom playoff stretávajú šiestykrát, prvýkrát vo finále. Rytieri zabojujú o svoj tretí majstrovský titul, tím spod Tatier o svoj prvý.

Popradčania sa o premiérový extraligový titul pokúsia pri svojej tretej finálovej účasti. Pomyselné striebro im ostalo v rokoch 2011 proti Košiciam a 2006 proti Žiline. Zvolenčania si zahrajú svoje siedme finále, prvé od majstrovského roku 2013.

Viac o historickej vzájomnej bilancii v playoff nájdete v tomto článku

ZAOSTRENÉ NA SÚPERA

Zisk 95 bodov v základnej časti stačil Popradu na tretiu priečku. Kamzíci v nej ukázali najlepšiu ofenzívu, keď nastrieľali 186 gólov, čo je druhý najvyšší počet v histórii klubu. 

Ústrednou postavou popradskej ofenzívy ostáva najlepší strelec a líder ligovej produktivity Marcel Haščák. Ten v doterajších 58 zápasoch nastrieľal už fantastických 43 gólov a nazbieral 79 bodov. S 33 bodmi je najproduktívnejším ligovým hráčom v presilovkách. Je aj najproduktívnejším hráčom a najlepším strelcom vzájomných zápasov so Zvolenom, v piatich zaznamenal bilanciu 4+5. 

Cesta do finále viedla pre Poprad cez Detvu (4:0) a Michalovce (4:2). Tím vedení trénerom Mikulom, podpísaným pod obidvomi doterajšími zvolenskými titulmi, prehral prvé dva semifinálové zápasy v Michalovciach, štyrmi výhrami po sebe si však vybojoval postup.

Najproduktívnejším Popradčanom semifinále bol útočník Dávid Skokan (3+3). 

V semifinále ukázali Popradčania najlepšie oslabenia (95 %), z 18 presiloviek využili 3 (16,67 %). 

Brankár Tomáš Vošvrda odchytal všetkých 6 semifinálových zápasov, a to s úspešnosťou 93,41 %. 

ZVOLENSKÉ SEMIFINÁLE

Za jedného z jeho hrdinov môžeme pasovať Robina Rahma. Švédsky gólman kraľuje brankárskym štatistikám playoff s úspešnosťou 93,47 % v tejto fáze sezóny, v semifinále to bolo skvelých 94,79 %. Odchytal všetkých deväť zápasov playoff, osem z nich vyhral. V semifinále si pripísal najviac úspešných zákrokov (182) a v prvom zápase so Slovanom podržal tím v samostatných nájazdoch. Po jeho kľúčovom zákroku v predĺžení piateho semifinále mohol Mikko Nuutinen streliť postupový gól.

Fínsky útočník bol v semifinále najlepším zvolenským strelcom (3+4), najproduktívnejší bol Allan McPherson (2+6). Obaja bodovali v posledných šiestich zápasoch, Nuutinen s bilanciou 4+2, McPherson 3+6.

V semifinálovej sérii so Slovanom sa Zvolenčanom príliš nedarilo v nerovnovážnom stave, keď využili len 2 z 27 presiloviek (7,41 %) a inkasovali v 7 z 23 oslabení (69,57 %), rovnako tak zaostali za súperom na buly (44,85 %). Na druhú stranu, iba raz inkasovali v rovnovážnom stave počas 60 minút.

V súčte základnej časti a playoff vyhrali Zvolenčania 14 z posledných 15 zápasov a vyhrali 6 z posledných 7 zápasov na domácom ľade.

VZÁJOMNÁ BILANCIA V SEZÓNE

Pokiaľ do vzájomných zápasov rátame aj septembrový duel Kaufland Cupu, bilancia hovorí 3:2 v prospech Popradu. Jeho výhry boli po výsledkoch 2:1 a 9:2 doma a 3:2 vo Zvolene. Rytieri uspeli doma 3:2 a v poslednom vzájomnom stretnutí pod Tatrami 6:4. 

V každom zápase otvoril skóre Poprad. Každý zo štyroch duelov v základnej časti priniesol minimálne päť gólov.

Na zvolenskej strane sa bodovo najviac darilo so 4 bodmi Kelemenovi (3+1) a Mikúšovi (0+4).

Z TÁBORA RYTIEROV

Tréner HKM Peter Oremus potvrdil, že útočník Peter Zuzin po zlomenine ruky v poslednom semifinálovom zápase v sezóne skončil. Taktiež potvrdil, že v priebehu finále počíta s obrancom T.J. Melanconom, ktorý pre zranenie v hornej časti tela nedohral semifinálovú sériu. 

Zvolenský tréner pred finále: „Od začiatku skladby tohto tímu som vedel, že to budú hráči, ktorí majú svoje ciele. Najprv potvrdili svoje ambície výborným záverom základnej časti, veľmi cennou skutočnosťou je aj postup cez kvalitný tím Slovana. Netreba ich usmerňovať, je to tím, ktorý to má v hlave usporiadané a vedia, že vo štvrtok sa začína ďalší zápas. Oni vedia, ako konkrétny mikrocyklus počas týždňa prebieha a aj to, ku ktorému zápasu tréning smeruje. Niekedy na nich musíte zakričať, ale pred finále som naozaj nemusel zvyšovať hlas. Možno si viete niečo pozrieť, ale pre nás ostávajú veci dané tak, ako to bolo aj v základnej časti. Nemyslím si, že Poprad je o jednej formácii, tím má solídne vyskladaný. V každej formácii je sila z pohľadu ofenzívy i defenzívy. Ale budú hrať toľko, koľko im my dovolíme. Naša hra musí byť ešte lepšia ako so Slovanom. Viem, aké je náročné sa dopracovať do finále. Od začiatku sezóny na tom pracujete a veľmi si to vážime. Jeden z dvoch to teraz musí dotiahnuť do konca, pevne verím, že to budeme my."

Rozhovor s trénerom Oremusom nájdete TU

Úvodné buly finálovej série padne vo Zvolene vo štvrtok 29. 4. o 18:00.

Všetky finálové zápasy odvysiela v priamom prenose od 17:45 Dvojka.