Peter Oremus: Nervozita je mi cudzia

Autor: HKM Zvolen Dátum: 29.4.2021

Skúseností má na rozdávanie, veď vo finálovej sérii sa predstaví po štvrtý raz v kariére. K titulu s Košicami (2014/2015) by Peter Oremus (50) rád pridal aj majstrovskú trofej so Zvolenom. "Nečaká nás nič ľahké, súper má veľkú kvalitu," upozorňuje pred dnešným (od 18.00) štartom finálovej série.

 

Patríte medzi pokojných trénerov, ale predsa len – cítite zvýšenú nervozitu pred bojom o zlato?

Odtrénoval som už množstvo dôležitých zápasov. Nervozita je niečo, čo mi je cudzie. Viem, že mužstvo je pripravené, dobre organizované. Vo štvrtok nastúpime s rovnakým nastavením ako na každý iný zápas.

Mal by tréner zostať pokojný tak, aby zbytočne nepreniesol nervozitu na hráčov?

Nebudem sa vyjadrovať na adresu kolegov. Zastávam filozofiu, že pokoj na striedačke je pre hráčov lepšia podpora než krik a zbytočné emócie.

Museli ste počas uplynulých dní vytiahnuť aj vedomosti psychológa, aby hráči v play off nepoľavili?

Veľmi nám pomohla semifinálová séria proti Slovanu. Postupom cez silného súpera sme získali ešte väčšiu psychickú pohodu. Emócia počas prestávky trochu opadla a teraz je na nás, aby sme sa k nej vrátili. Sme si vedomí, že proti Popradu musíme byť ešte na vyššom leveli ako v semifinále.

Pred šiestimi rokmi ste získali titul s Košicami. Nájdete podobnosť medzi oboma tímami?

Podobnú organizáciu ako vtedy v Košiciach máme aj teraz vo Zvolene. V oboch mužstvách sa zišli charakterovo silní hráči, ktorí od začiatku sezóny išli za svojím cieľom.

Ste známy tým, že s obľubou pracujete s domácimi hráčmi. Je tímová chémia niečo, na čom si Zvolen zakladá?

Hral som finále so Skalicou, Košicami, Trenčínom a teraz so Zvolenom. Vždy sme vystavali tím, ktorého gro tvorili hráči so vzťahom k danému klubu, či už to boli odchovanci alebo chalani z okolia. Upevňuje to charakter tímu a jeho súdržnosť.

Vyhrali ste základnú časť, v play off zatiaľ 8 z 9 zápasov. Ste stotožnení s úlohou favorita?

Tak sa na to nepozeráme. Finále bude bitka, napínavý boj o každý puk. Stojí proti nám silný protivník. Hrať však bude len to, čo mu dovolíme. Recept na úspech je jednoduchý – v každom zápase musíme byť lepší ako súper.

Prospela vám krátka pauza pred finále? Ako ste ju využili?

Padlo nám vhod, že sériu proti Slovanu sme zvládli v piatich zápasoch. Mali sme čas na odpočinok i výdatný tréning. Uplynulé dni sme sa už zodpovedne pripravovali na finále.

Poprad mal kratšiu pauzu. Môže tento fakt zohrať úlohu?

Ani nie. Popradčania hrali v sobotu a tým, že sa štart finále posunul z utorka na štvrtok, aj oni mali priestor na prípravu a krátky relax.

Pripravovali ste sa špeciálne na elitný útok Podtatrancov Haščák – Skokan – Svitana?

Vieme, že táto formácia hrá výborne. Ukazovala to nielen v základnej časti, ale aj v play off. Opory Popradu máme pod drobnohľadom. Zároveň platí, že ak by sme sa sústredili len na nich, môže sa nám to vypomstiť. Študovali sme hru všetkých hráčov súpera, sme na nich pripravení.

Postup cez Slovan ste si vybojovali najmä vďaka lepšej hre piatich proti piatim. Bude to vaša hlavná zbraň aj vo finále?

Hra v rovnovážnom stave nás zdobila počas celej sezóny. Máme vyrovnané päťky, každá dokáže dať gól či ubrániť. Vieme, že musíme zlepšiť presilovky, ktoré nám v semifinále nevychádzali.

Práve z presiloviek často skóroval Slovan. Hrozí niečo podobné aj od Popradu?

Súper má kvalitné presilovky, disponuje vhodnými typmi hráčov. Predovšetkým musíme predísť situáciám, aby sme sa do oslabenia dostali. Preto dáme špeciálny dôraz na hernú i osobnú disciplínu.

Ako hodnotíte návrat divákov na tribúny?

Náš klub urobil všetko, aby na finále mohli prísť aspoň nejakí fanúšikovia. Nebude ich toľko, aby vypredali štadión, ale aj pár stovák poteší. Hoci doteraz nemohli byť v hľadisku, podporu priaznivcov sme cítili počas celej sezóny. Vážime si každého, kto príde na štadión, i tých, ktorí nám budú fandiť na diaľku.

zdroj: hokej.pravda.sk