Obrana s Jakubom Meliškom, zo Sparty prichádza František Gajdoš

Autor: HKM Zvolen Dátum: 18.6.2020

Súčasťou zvolenskej defenzívy v sezóne 2020/21 budú aj dvaja mladí obrancovia Jakub Meliško a František Gajdoš. Prvý menovaný predĺžil zmluvu s materským klubom, druhý prichádza z juniorského tímu Sparty Praha a na Slovensko sa vracia po piatich rokoch. 

23-ročný Jakub Meliško, ktorý s hokejom začínal pod Pustým hradom, zamieril v dorasteneckom veku do českého Chomutova, kde strávil štyri roky. Počas nich si okrem dorastu zahral aj za juniorku "pirátov" a v príprave nazrel aj do seniorského tímu, napokon prvé ligové seniorské zápasy odohral na farme Chomutova v Kadani. V sezóne 2013/14 reprezentoval Slovensko na svetovom šampionáte do 18 rokov. Jednu sezónu vyskúšal aj severoamerický hokej, a to úspešne, keďže v ročníku 2016/17 získal v súťaži NAHL s tímom Lone Star Brahmas majstrovský titul. V ďalšej sezóne si v drese Žiliny vyskúšal slovenskú Tipsport ligu, pri mužstve vtedy pôsobil ako asistent trénera Andrej Podkonický. Následne po pôsobení v prvoligovej Považskej Bystrici a Michalovciach strávil dve sezóny vo francúzskej Synerglace Ligue Magnus v tímoch Bordeaux a Gap. Po návrate do Zvolena si v uplynulej sezóne v 22 zápasoch pripísal dva góly a asistenciu. Meliško podľa vlastných slov pri zvolenskej ponuke neváhal: „Rokovania boli rýchle a bezproblémové. Som rád, že Zvolen prejavil záujem a môžem pokračovať v kvalitnom tíme, navyše po boku ďalších odchovancov. Verím, že sa vytvorí dobrá partia a čaká nás úspešná sezóna," povedal po podpise zmluvy.

19-ročný bardejovský rodák František Gajdoš odišiel v roku 2015 do Česka, kde v kategórii U16 pôsobil v Porube. Neskôr sa presunul do pražskej Sparty, kde sa ako 16-ročný dostal do dorasteneckého tímu. V roku 2019 bol súčasťou reprezentácie do 18 rokov na svetovom šampionáte, ešte predtým sa s ňou predstavil na prestížnom Hlinka Gretzky Cupe. Počas uplynulej sezóny v juniorskom tíme Sparty získal 16 bodov (2+14) v 32 zápasoch. „Sme veľmi radi, že sa nám podarilo získať talentovaného mladého obrancu a mládežníckeho reprezentanta, ktorý môže dostať priestor pre rozvoj v našom klube. Držíme mu palce," uviedol generálny manažér HKM Ladislav Čierny. 

Štatistiky Jakuba Meliška nájdete TU.

Štatistiky Františka Gajdoša nájdete TU