Kmeč: „To, že sa tento rok v semifinále objavila Spišská, nemôžeme vôbec zľahčovať...“

Autor: HKM Zvolen Dátum: 31.3.2023

Zvolenčania už poznajú semifinálového súpera, vstupenky sa rýchlo míňajú a hráči naplno trénujú. Séria proti Spišskej Novej Vsi odštartuje v nedeľu, no ešte pred ňou prinášame rozhovor s asistentom trénera Andrejom Kmečom.

 

Krátky návrat k štvrťfinále. V čom bol najväčší rozdiel medzi tímami a kde sa séria zlomila v prospech HKM?

Nové Zámky mali dobre vyskladané mužstvo a hrali výborne, ale aj napriek tomu naša kvalita bola väčšia a v tých zápasoch sa to ukázalo. My sme svoju kvalitu mohli rozložiť do všetkých štyroch formácií, zatiaľ čo Nové Zámky ju mali naskladanú iba v dvoch. Veľmi dôležité pre nás boli prvé dve predĺženia a fakt, že sme išli do Zámkov za stavu 2:0. Potom prišla naša dominancia vo štvrtom zápase a už sme to museli len potvrdiť na domácom ľade.  

 

Sledovali ste počas pauzy ostatné štvrťfinálové série?

Samozrejme, sledovali sme tie série a čakali sme, kto bude naším súperom, keďže tých variantov bolo viac. Od momentu, ako sme vedeli, že to bude Spišská Nová Ves, tak sme sa zamerali špeciálne už na nich a tá príprava prebieha a bude prebiehať do začiatku série.

 

Spišská Nová Ves. Na čo si bude treba dávať pozor proti takémuto súperovi?

Celá liga je tento rok naozaj vyrovnaná, keď sa do poslednej chvíle menili pozície viacerých tímov. Ale Spišská sa počas celej sezóny držala v hornej polovici a aj v prvej štvorke. Tento rok vyskladali zaujímavé mužstvo s dobre korčuľujúcimi hráčmi, so skúsenými slovenskými hráčmi, ktorí v kariére už niečo dokázali, a doplnili to kvalitnými legionármi. My si musíme dať pozor na ich veľmi dobrý pohyb. Nemôžeme im nechávať priestor, pretože majú viacero kreatívnych hráčov, ktorí ten priestor vedia využiť. Určite to nebude ľahký súper, ale my svoju kvalitu máme, vieme, čo chceme hrať a ako to chceme hrať.  

 

V troch zo štyroch vzájomných zápasov v tejto sezóne tím, ktorý prehral, nevstrelil ani gól. Môžeme niečo podobné očakávať aj v play-off?

Týmto výsledkom v základnej časti by som nedával veľkú váhu, pretože v tých zápasoch sa každé mužstvo nachádzalo v inej fáze a do istej miery sa obmieňalo počas sezóny. Teraz je to už play-off, kedy sú tie mužstvá jasné, a pozeráme sa skôr na to, ako Spišská pôsobila v sérii proti Banskej Bystrici. V play-off je vždy dôležitá pevná defenzíva a od toho sa viete potom odraziť, ale obidve mužstvá majú dosť šikovných hráčov na to, aby tá hra nebola úplne zatiahnutá. 

 

Do semifinále vstupujeme ako favorit. Cítite, že by to tento rok mohlo opäť vyjsť na titul?

Tretí rok po sebe, čo sme tu s Peťom Oremusom, sa vo Zvolene skladá mužstvo, ktoré má tie najvyššie ciele. Hráči, ktorí sem každý rok prichádzajú, vedia, že naše ciele sú vyššie ako len semifinále. Samozrejme, že v niektorej sezóne sa to podarí lepšie a v niektorej horšie, ale naše ciele sa nemenia. To, že sa tento rok v semifinále objavila Spišská, nemôžeme vôbec zľahčovať a faktom je, že to bude ťažká séria.  

 

S ktorými hráčmi môžete rátať na semifinále?

Ešte je naozaj skoro na toto odpovedať. Máme ešte niekoľko hráčov, pri ktorých budeme vedieť definitívu o ich zdravotnom stave až počas víkendu.  

 

Štatistiky špeciálnych formácií sa v play-off otočili. Skvelé presilovky, ale slabšie oslabenia v porovnaní so základnou časťou.

Každý súper má nejaké špecifiká a v play-off hráte viac zápasov proti rovnakému tímu. My sme naozaj radi, že tie góly z presiloviek prišli v správny čas. Uvedomili sme si, čo v presilovkách musíme robiť inak, a preniesli sme to na ľad. Čo sa týka oslabení, tak si treba uvedomiť, že Nové Zámky mali naozaj skvelých hráčov na presilovky. Samozrejme, aj túto sériu budú rozhodovať špeciálne formácie, ale teraz to bude opäť úplne iné, keďže nastúpime proti iným hráčom, inému systému hry a musíme sa prispôsobiť aj väčšiemu ihrisku v Spišskej.

 

Rozhodcovia v tomto play-off pískajú niektoré zákroky prísnejšie a dotklo sa to aj Zvolena pri vylúčení Csányiho do konca zápasu. V iných sériách prišli dokonca aj dodatočné tresty pre hráčov. Aký je váš postoj k tomuto sprísňovaniu?

Pokiaľ je ten meter jednotný a hráči vedia, kde sú tie hranice, tak je to v poriadku, ale mám pocit, že niekedy sa to stráca. Čo sa týka dodatočných trestov, tak, samozrejme, je tu na to disciplinárna komisia, ktorá má na to právo a mala by to robiť, ale myslím si, že by to malo byť riešené hneď po konci zápasu.