Január môže veľa naznačiť. Kmeč chváli prístup mladíkov

Autor: HKM Zvolen Dátum: 11.1.2021

Rytieri uspeli aj v štvrtom zápase nového roka, a to napriek tomu, že do Nových Zámkov cestovali bez šiestich ofenzívnych opôr. Prvý seniorský gól Maroša Jedličku a čisté konto Robina Rahma s 39 úspešnými zákrokmi im zabezpečili tri body. Náročný program na súperových klziskách pokračuje už v utorok na ďalekom východe. Pred zápasom v Michalovciach dostal slovo asistent trénera Andrej Kmeč. 

 

Vráťme sa na úvod k zápasu v Nových Zámkoch, ktorého výsledok bol, najmä vzhľadom na početné absencie, pre mnohých príjemným prekvapením. Ako by ste ho zhodnotili?

Mužstvo bolo od začiatku jednoznačne nastavené na to, že chceme vyhrať. Hráči ukázali dobrú energiu a dynamiku. Samozrejme, vyskytli sa aj chyby, ale tie sme zvládli, o čom svedčí nula inkasovaných gólov. Keď už horelo najviac, podržal nás Robin Rahm. Nie všetky vypracované šance sa nám podarilo zrealizovať a zápas bol o jednom góle. Nakoniec sme tri body spečatili gólom do prázdnej brány.

Na zranenia sa nikto vyhovárať nechce, no strata šiestich útočníkov z prvých troch útokov skrátka musí byť citeľná.

Je to zložitá situácia, keď je maródka taká početná, navyše ide o hráčov z popredných formácií. Určite je to cítiť. Najmä v presilovkách, kde sa musia zapracovať noví hráči, ktorí ich doteraz nehrali a občas je to poznať pri niektorých ich rozhodnutiach a vyhodnotení situácie. Na druhú stranu, mladosť prináša energiu a rýchlosť, a tí chalani, ktorí zranených zastúpili, to zvládli veľmi dobre.

Podobné situácie vedia mužstvo o to viac zomknúť. Bol to aj váš prípad?

Ako som povedal, od začiatku až do konca to bol z našej strany dobrý zápas. Možno s výnimkou druhej tretiny, keď sme zbytočne stratili niekoľko pukov. Keďže striedanie v druhej tretine je zložitejšie, súper to využil a my sme zle riešili niektoré situácie, držali sme sa v našej tretine.  Prvá a tretia tretina však boli v poriadku. Tí, ktorí hrajú menej, sú určite viac nabudení na zápas a chcú si zastať svoje miesto. Niekedy teda môžu mať zranenia na mužstvo práve tento efekt, kedy sa viac zomkne a dá do toho ešte viac snahy a bojovnosti. 

Znamenajú pre vás zranenia a s nimi spojené zmeny v zostave aj zmenu systému a taktických pokynov?

Stále sa snažíme držať nášho systému a našej hry. Samozrejme, záleží to aj od súpera a viacerých faktorov. V zásade sa však nedá hovoriť o veľkých zmenách, skôr prispôsobíme niektoré detaily súperovi, na ktorého reagujeme.

Je niektorý zo zranených hráčov blízko návratu?

V tejto chvíli skôr nie, určite nie do zápasu v Michalovciach.

Tam vás čaká ďalší neľahký zápas, po dlhej ceste budete čeliť rozbehnutému súperovi, ktorý vyhral posledné tri zápasy. Čo bude pre vás dôležité?

Všetci si uvedomujeme kvalitu Michaloviec, ktorú sa im ale zatiaľ nedarí naplniť. Bude to náročné, ešte sme tam v tejto sezóne nehrali. V nahustenom programe a po dlhej ceste bude dôležité zachytiť úvod zápasu. Chceme sa prezentovať podobným štýlom, ako v Nových Zámkoch, teda s minimom vylúčení, dobrým korčuľovaním, obetavosťou a dať tomu pridanú hodnotu v zakončení a útočnej fáze. Pokiaľ to dokážeme, máme na to uspieť. 

Spomenuli ste nahustený program. Práve v tomto mesiaci je pre vás najnáročnejší, z dvanástich zápasov navyše väčšinu hráte vonku. Ako sa s tým vysporiadať?

Priniesla to táto špecifická sezóna. Keďže sme išli do karantény ako poslední, čakajú nás aj dohrávky, ktoré nám vyšli na január a ostatné mužstvá ich väčšinou už odohrali. Program je určite náročný a na zranenia teraz nie je príliš vhodný čas, aj keď to nie je nikdy. Momentálne sa pozeráme len od zápasu k zápasu a vždy musíme reagovať na vývoj situácie. Teraz je pre nás najdôležitejší zajtrajšok. Január môže veľa naznačiť z hľadiska vývoja tabuľky. Aj potom nás ale stále čaká dosť zápasov a čím viac ich zvládneme, tým lepšie pre nás. 

V posledných zápasoch ste ukázali, že viete bodovo naplno zabrať aj u súperov, čo sa predtým príliš nedarilo. Pozitívny signál pre mužstvo?

Je to určite super. Získavať body doma je skvelé, pokiaľ ich však nebudeme potvrdzovať vonku, je to komplikácia. Doma sa nám darí a pokiaľ k týmto bodom pridáme čo najviac aj zvonku, môžeme získať v tabuľke také postavenie, aké by sme chceli. 

Zranenia kľúčových opôr znamenajú šancu pre juniorov a ďalších mladíkov v zostave. Práve vy s Andrejom Podkonickým sa im po tímových tréningoch na ľade individuálne venujete a pridávate si. Ako hodnotíte ich prístup a doterajší progres?

Pre mladých hráčov je dôležité si každy deň pridať niečo navyše, najmä keď majú v zápase nižšiu minutáž, alebo sú mimo zostavy. Je nutné, aby boli čo najviac pripravení a neustále zdokonaľovali herné činnosti jednotlivca. Pokiaľ ich hráč nezvládla, je ťažké mu vysvetliť podrobnejší systém. Chalani si ale na to zvykli, sami chcú pracovať a pýtajú sa, čo budeme dnes robiť. Samozrejme, progres je individuálny, na každom z nich je však v menšej či väčšej miere vidieť. Každý sa snaží a postupne pridáva k svojmu talentu ďalšie veci, ktoré sa nezaobídu bez tvrdej práce. S týmto môžem vyjadriť spokojnosť a myslím, že sa počas sezóny individuálne posúvajú.