Dnes prvé derby sezóny

Autor: HKM Zvolen Dátum: 1.10.2022

Piatkové domáce víťazstvo nad košickými „oceliarmi“ vynieslo zvolenský tím na prvé miesto extraligovej tabuľky. Zaslúžene, veď „rytieri“ spod Pustého hradu dokázali po odohratí piatich kôl ako jediné mužstvo bodovať v každom zápase a z 15-tich možných stratili len tri body. Proti Košiciam zabojoval tradične celý tím, svojimi zákrokmi však pozornosť upútal hlavne gólman Adam Trenčan. Zlikvidoval 43 striel súpera a svoj výkon korunoval asistenciou na Sideroffov gól, ktorým sa červeno-modrí ujali vedenia 4:2. Tridsaťdva ročný odchovanec HKM po zápase jednoznačne poukázal na zlomový moment zápasu: „Pre mňa to bola dvojminútová košická presilovka piatich proti trom. Vraví sa, že kto takúto možnosť nevyužije, nemôže vyhrať zápas. Ubránili sme ju a potvrdilo sa to.“

Rovnakú situáciu podčiarkol pri hodnotení víťazného duelu aj asistent hlavného trénera Andrej Kmeč, ktorý hodnotil zápas týmito slovami: „Základ nášho úspechu spočíval v dobrej obrane, ako i v tom, že sme zvládli oslabenia, najmä dlhé dvojminútové o dvoch hráčov. V zápase sme mali fázy, keď sme v pravý čas dali gól. Súper sa tak na nás iba doťahoval, vytváral si však iba optický tlak. Pochvala platí celému nášmu mužstvu za obetavosť.“

Víťazný gól zápasu zaknihoval jedinú sekundu pred koncom druhej tretiny Patrik Marcinek, viac pozornosti sa však ušlo dvojgólovým strelcom Devenovi Sideroffovi a Matejovi Kašlíkovi. Druhý menovaný sa presadil v trestnom strieľaní a tiež sebavedomým prienikom pred brankára súpera s gólovou koncovkou. „Výsledok 5:2 je podľa mňa veľmi dobrý, každé víťazstvo si ceníme. Nebol to ale jednoduchý zápas,“ povedal v návrate k víťaznému piatkovému stretnutiu 20-ročný zvolenský útočník.

Na úspešný vstup do sezóny by dnes radi Zvolenčania nadviazali na bystrickom ľade. „Rytierom“ to padá, spolu s Novými Zámkami sú najlepšie strieľajúcim tímom súťaže, a aj preto sa príprava na dnešný zápas niesla v pozitívnom duchu. Navyše už neraz sa ukázalo, že výhoda domáceho prostredia v pohronskom derby neplatí a z toho by tím spod Pustého hradu chcel dnes ťažiť.

Bystričania odohrali na vlastnom ľade prvé štyri kolá s bilanciou dve výhry, dve prehry a v piatok sa prvýkrát v sezóne predstavili na ľade súpera. V Prešove zvíťazili po samostatných nájazdoch a na konte majú na 8. mieste tabuľky aktuálne 7 bodov.

Zápas na banskobystrickom zimnom štadióne začína o 16-tej hodine. V priamom prenose na stanici RTVS šport sa predstavia Zvolenčania v tretej sade dresov s odkazom na tohtoročné 90. výročie zvolenského hokeja. V týchto špeciálnych červených dresoch budú nastupovať na vybrané zápasy počas celej sezóny.