Ako doteraz, ale stokrát lepšie. Oremus: Playoff vyhrávajú tímy, nie jednotlivci

Autor: HKM Zvolen Dátum: 30.3.2021

Skúsený kormidelník už vie, čo obnáša previesť svoj tím tŕnistou cestou so zlatým koncom. S kolektívom, ktorý sa počas celej sezóny teší jeho plnej dôvere, by rád pridal do zbierky druhý slovenský extraligový titul v pozícii trénera. Čo všetko musí pre vytúžený cieľ do seba zapadnúť, naznačil Peter Oremus v rozhovore pred začiatkom štvrťfinálovej série.

 

Ako momentálne prebieha príprava na prvé kolo?

Vedeli sme, že začíname až 2. apríla, tomu teda sme teda prispôsobili tréningový cyklus a po zápase v Detve sme si dali priestor aj na odpočinok. Zdravotný stav mužstva je v poriadku, všetci hráči sú v tréningovom procese, čo ma teší.

Vrátane Marca Halamu?

Už trénuje na ľade a uvidíme, aký bude jeho ďalší progres, Ešte by mohol zasiahnuť do sezóny. 

Bolo pre vás počínanie zvolenskej omladiny v Detve milým prekvapením?

Pomohla nám výhra nad Miškovcom, keď sme vedeli, že už základnú časť vyhráme. Mužstvo to veľmi nakoplo. Tí, ktorí v Detve dostali príležitosť, majú taktiež svoju kvalitu a odviedli za celú sezónu kus práce, víťazstvo si zaslúžili. Dôležité bolo, že hrali chlapci, ktorí s nami celú sezónu trénujú, hoci možno hrali menej zápasov a boli doplnení mladšími. Bolo na nich vidieť, že svoj cieľ majú, aj keď zápasová prax im v tejto sezóne nie je umožnená a musia na sebe pracovať ďalej.

Čomu pripisujete konzistentnosť výsledkov počas základnej časti?

Opäť by som povedal, že je to odraz skladby mužstva, ktoré sa tu v lete vytvorilo. Som rád za každého hráča, ktorý tu je. Ich prístup a medziľudské vzťahy boli rozhodujúce v tom, že sme si výkonnosť držali počas celej základnej časti.

Ako na vás pôsobí štvrťfinálový súper?

Nové Zámky ukázali kvalitu, trikrát porazili Košice, ktoré sú stále klub zvučného mena a nebolo to jednoduché. Vieme o silných stránkach súpera, ktoré si ešte v najbližších dňoch rozoberieme. V prvom rade ale my musíme nadviazať na to, čo sme ukázali doteraz.

Zmenila sa v niečom vaša príprava, keď už súpera poznáte?

Nepovedal by som. Za roky skúseností už viem, čo funguje a pokračujeme v tom, na čom sme pracovali doteraz.

Rozbehnutý, no unavenejší súper z predkola, proti oddýchnutému tímu s dlhšou prestávkou. Aký je váš pohľad?

Tieto veci príliš neriešim. Naďalej sa sústredím najmä na svoje mužstvo. Máme tento týždeň na to, aby sme po prestávke čo najrýchlejšie dokázali nadviazať na veci, ktoré nám fungovali a chceme ich ukázať už v prvom zápase. Adekvátnu výkonnosť, správne riešenia situácií a stopercentný prístup každej formácie. Nemám obavy z dlhej prestávky. Máme dostatočné skúsené mužstvo, ktoré pozná systém a vie, čo v ktorom momente robiť. Verím, že budeme dobre pripravení na každé jedno striedanie.

Čo vám z hľadiska zloženia zostavy ukázala základná časť?

Každý jeden hráč v tomto mužstve je potrebný, a to aj ukázali. Nerobím rozdiely medzi päťkami. Každý má presne dané úlohy, či už v rovnovážnom stave, presilovke alebo oslabení. Playoff vyhrávajú tímy, nie jednotlivci. Ja potrebujem každého jedného z nich, a tí chlapci to vedia. 

Hráčom ste v Detve povedali, že každý úspech si treba vážiť, a to platí aj o výhre v základnej časti, ktorá sa nerodí jednoducho. Ako sa však hovorí, oslavy trvajú do polnoci a ide sa ďalej. Bolo to tak aj vo vašom prípade?

Už po výhre nad Miškovcom sme na druhý deň seriózne trénovali. Áno, je to pekný a nie jednoduchý úspech. Liga je vyrovnaná a ostatné mužstvá ukázali veľkú silu. Tento prvý krok sa nám podaril a je pred nami veľa času, aby sme spravili aj ďalší. Vstupuje do toho množstvo okolností, no v prvom rade to bude o nás. My musíme byť silní, obetaví a zodpovední, deň čo deň.

Sú práve toto spomenuté faktory, ktoré sa musia spojiť, aby vytvorili úspešný záver sezóny?

Počas celej doterajšej sezóny bol v kabíne maximálny pokoj. Som zástanca toho, že keď aj niečo nevyjde, stále sme tu ostatní na to, aby sme sa ho zastali. To musí byť v tejto fáze ešte stokrát lepšie. Každé víťazstvo dosiahneme len spoločnou prácou. Keď niekto urobí chybu, spoluhráč ju napraví. O tom je kolektív, to ho robí silnejším. Takýto prístup musíme odovzdať v každom zápase.