Zvolenský DJ Petráš: Spoluhráčom som naordinoval môj vkus

Autor: HKM Zvolen Dátum: 2.3.2019

K správnej nálade v hokejovej šatni neodmysliteľne prispieva aj hudba, najmä pred zápasom a po výhre poriadne hlasná. Býva zvykom, že jej výber má na starosti niektorý z hráčov. Vo zvolenskej šatni patrí toto privilégium Samuelovi Petrášovi, ktorý svoju úlohu berie naozaj zodpovedne.     

 

Samo, prečo pripadla úloha tímového DJa práve tebe? Angažoval si sa sám, alebo ťa niekto vybral?

Myslím, že naposledy som ho robil v juniorke. Hudbu mám rád, často ju počúvam, napríklad cestou na zápasy. Vždy som sa snažil počúvať veľa vecí. Mám teda nejaký prehľad, a preto som sa toho chopil. Keď som sa osvedčil, už mi to ostalo.

Podľa čoho vyberáš hudbu?

Zo začiatku sme trochu experimentovali. Robiť DJa je veľmi ťažké, pretože vyhovieť dvadsiatim piatim ľudom v šatni je nemožné. Niekedy prídu aj sťažnosti. Na druhej strane sme do značnej miery poverčiví, a keď existujú playlisty, ktoré fungujú a s ktorými vyhrávame, nemeníme ich. Keď príde prehra, zmeníme ho. Asi takto to teda funguje.

Hovoríš, že po výhre sa hudba meniť nezvykne, no napríklad v decembri, počas série prehier, si mal asi veľa práce.

Vtedy som sa veru narobil na playlistoch dosť. Vymýšľal som všeličo možné, kým som našiel ten víťazný."

Stane sa, že sa hudba obohrá?

Myslím, že nie. V playlistoch je jej naozaj veľa a snažím sa meniť poradie, navyše môžem zapnúť náhodné prehrávanie. Veľa vecí som si ale musel vopred napočúvať a problém je, že playlisty často tvorím doma, jeden večer sme pri tom napríklad sedeli s priateľkou. Vtedy je rozdiel, keď niečo púšťate sebe do slúchadiel a keď to má hrať na veľkú miestnosť pre toľkých ľudí.

Po víťaznom zápase môžeme v šatni počuť slovenské hity...

Fungujeme tak, že pred zápasom hrajú prevažne "party" veci a pesničky, ktoré nakopnú a pri ktorých si človek dupká nohou a hýbe sa do rytmu. Po zápase si chceme vytvoriť hlavne pohodu, chceme si oddýchnuť a potešiť sa. Vtedy prídu na rad slovenské hity, či už je to Elán, alebo IMT Smile. Napríklad Milan Kytnár ale jeden čas vytiahol Macarenu, ktorú si dal zahrať na želanie po víťaznom zápase. Bolo to vidieť aj v jednom videu, keď Mišo Chovan robil rozhovor a ja som za ním tancoval na lavici. Po výhre je teda atmosféra uvoľnená, spievame si a užívame.

Najčastejšie ale znie jeden hit od IMT Smile. Prezraď, ktorý, a prečo práve ten.

Je to Veselá pesnička. Myslím, že prvýkrát som ju pustil v Miškovci, keď sme vyhrali 5:0. Zrazu ju všetci začali spievať, natáčali si to, stal sa z toho “boom“. Povedali sme si, že je to chytľavé a mohlo by to fungovať.

Sleduješ aj reakcie spoluhráčov na rôzne pesničky?

Jasné. Keď príde niečo nové a niekomu sa to zapáči, je to super. Niektoré sú už na jedno kopyto a keď sa zrazu objaví novinka, tak to všetkých poblázni. Aj takto sa udržujeme nabudení.

Máte obľúbenú vec, ktorá pred zápasom musí zaznieť?

Najnovšie veľa chalanov reaguje na Loosing it od Fishera. Potom ešte Trumpsta. Ťažko ale presne povedať, veľa pesničiek sa opakuje. Kto chce, môže si zadať moje meno na Spotify a uvidí všetky moje playlisty. Fanúšikovia si teda môžu presne pozrieť, čo sa hrá v šatni pred zápasom.

(Tu vstúpi do debaty Pedro, ktorý zdôrazní, aby sme spomenuli, že sa mu pri Samovej hudbe dobre robí Gatorade.)

A čo hudba pred tréningom?

Pred tréningom nemáme nič špeciálne, počúvame iba rádio. Vtedy je nálada uvoľnenejšia, chalani sa chcú navzájom porozprávať a nechceme niečo siliť. Párkrát som to pred tréningom skúsil, no pripadal som si ako jukebox, každý za mnou prišiel, že toto a toto si chce pustiť.

Kto ti najčastejšie rozpráva do výberu hudby?

Myslím, že nikto taký nie je, ale tréner Makóni je zarytý rocker a rocková hudba nám trošku upadla, lebo nám znela najmä v decembri, keď sme veľa prehrávali. Začali sme teda fungovať na party hudbe a odvtedy sme vyhrávali. Rock vtedy poklesol, čo sa Danovi Makónimu nepáči, ale ostatní sú s tým stotožnení. Musí sa asi podriadiť väčšine. Napríklad Petr Obdržálek sedí v šatni vedľa mňa a povie mi „To se mi líbí, to se mi nelíbi, tohle né, co to jé“. (smiech) Ale myslím, že chalani mi v tomto veria a nikto nemá problém.

S ktorým spoluhráčom sa najviac zhodneš v hudobnom vkuse?

Nedostal som priestor spoznávať bližšie ich vkus, keďže som im asi hneď naordinoval ten môj. Popravde vôbec neviem, kto k čomu inklinuje, pretože napríklad aj v autobuse si každý počúva to svoje, takže je ťažké to zistiť. Ale myslím, že prevažne naša mladšia generácia sa na hudbe zhodla.

Čo ty osobne rád počúvaš?

Ja som širokospektrálny. Milujem aj rockovú hudbu, milujem Metallicu. Neexistuje, aby som si pred zápasom v autobuse nepustil King nothing, alebo Until it sleeps. Priateľka dobre vie, ako mi hučí barák pred odchodom na štadión.

Takže príprava na zápas začína už správnym nabudením sa doma.

Presne tak. Najhoršie je to v rádiu. Predtým, ako naštartujem auto, prepnem snáď všetky stanice, aby mi zahrali niečo na cestu, keďže tá trvá až tri minúty. A keď sa nič nenájde, pustím si Elán.

Kto z tímu si najradšej spieva?

Ťažká otázka. Asi poviem Peťa Zuzina, ten si dokáže uletieť a zabaviť sa. Často si uťahujeme z Adama Drgoňa, keďže je jeden z najstarších. On za to do mňa stále hustí, nech mu pošlem playlisty, keďže nie je schopný si stiahnuť Spotify, kde si ich môže nájsť. Musím mu teda posielať screenshoty s pesničkami.

 

Na záver ponúkame niekoľko spomenutých playlistov priamo do Sama Petráša:

Playlist 1

Playlist 2

Playlist 3

Playlist 4