Zvolenskí hokejisti darovali krv

Autor: HKM Zvolen Dátum: 14.12.2018

Zvolenskí hokejisti si počas reprezentačnej prestávky v piatok zopakovali akciu spred roka a v rámci „Červeno-modrej kvapky pre život“ sa opäť pripojili k darcom krvi.

Tí sa dnes zišli so šľachetným zámerom na detskom oddelení Nemocnice s poliklinikou a hoci odbery začali už po siedmej ráno, až do záveru bola v priestoroch, kde sa rozložili pracovníci Národnej transfúznej stanice tlačenica. Svojim dielom prispeli aj zástupcovia HKM, stretnúť sme mohli hokejistov, trénerov i funkcionárov. Medzi darcami nechýbali samozrejme ani fanúšikovia. Jeden zo skalných, Vladimír Lalík je nielen verným priaznivcom zvolenského klubu, ale aj vytrvalým darcom krvi. „Toto je môj deväťdesiaty ôsmy odber, takže takto o rok budem mať jubileum,“ prezradil pán Lalík, ktorý svoj úctyhodný počet odberov mieni naďalej zvyšovať a k darcovstvu doviedol aj svoju dcéru.

Cieľom hokejovej Červeno-modrej kvapky je ale tiež priviesť do odberného kresla prvodarcov, čo sa podarilo aj tentoraz. Spokojný bol preto aj riaditeľ marketingu HKM a iniciátor celej akcie, Miroslav Brumerčík: „Dnes sa nám podarilo zdravotníkom priviesť troch prvodarcov. Trénerov mládeže Dušana Pohorelca a Viktora Kubenka a z hráčov to bol Martin Andrisík. Ich počet mohol byť aj väčší, viacerí však neprešli prísnou zdravotnou prehliadkou. Napriek tomu ale môžem s dnešným prínosom HKM vysloviť spokojnosť“.

Mohlo by sa zdať, že športovci sú vďaka svojej životospráve zdraví ako repy a pri takýchto kontrolách nemôžu mať problémy, no dôvody vyradenia spomedzi darcov sú neraz prosté. Tréner Andrej Podkonický bol nedávno u zubára, preto vyletel od prehliadajúceho lekára ako študentík zo skúšky. Podobne bol na tom Rastislav Špirko, ten bol zas na akupunktúre a odvtedy ešte neuplynul dostatok času, aby mohol absolvovať odber. Najbližšie z neúspešných kandidátov bol k odberu Samuel Petráš, ktorý úvodnou vstupnou kontrolou prešiel, pri druhej, podrobnejšej, už ale nie. „Mám na lakti pár stehov, čo je v živote hokejistu bežná vec. Tu mi povedali, že som po operácii a poslali ma preč,“ smial sa pri odchode zvolenský útočník.

Tí z hokejovej rodiny, ktorí si do kresla na odber krvi sadli po prvýkrát, mali ale so svojej účasti dobrý pocit. „Som rád, že klub túto akciu zorganizoval, sám by som sa asi na odber nevybral,“ priznal bývalý reprezentant Slovenska a tréner kadetov HKM Dušan Pohorelec. Ďalší z trénerov, Viktor Kubenko sa po prvom darovaní krvi usmieval: „Ráno som nevedel, do čoho idem, všetko bolo ale nakoniec v poriadku. Mohlo to byť aj horšie.“ Účasť trénerov na akcii ktorá pomáha, potešila aj športového riaditeľa mládeže, Lukáša Juríka. Hoci sám krv darovať nemohol, šľachetných „rytierov“ podporil aspoň svojou prítomnosťou. „Som rád, že sa na darcovstvo podujali aj naši tréneri. Ich zverenci sú ešte malí, respektíve mladí, ale aj v tomto v nich majú svoj vzor a v budúcnosti ich môžu nasledovať,“ konštatoval Lukáš Jurík.

Predvianočná Červeno-modrá kvapka bude mať svoje pokračovanie určite znova o rok, a pokiaľ sa rytierska družina zíde v rámci letnej prípravy, predchádzať jej bude júnový odber krvi priamo v šatni „áčka“ HKM.