Zvolen zdolal aj Nitru, Tomek s nulou

Autor: HKM Zvolen Dátum: 15.1.2019

Jediný gól zápasu strelil v prvej dvadsaťminútovke Lukáš Handlovský * Tomáš Tomek vychytal súpera a udržal si čisté konto * Michal Chovan odohral svoj päťstý zápas v najvyššej slovenskej súťaži * Strely na bránu 33:33.

(Zdroj: TASR)  HKM Zvolen - HK Nitra 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Gól: 17. Handlovský (Vandas, Fraser).

Rozhodovali Goga, Németh - M. Orolin, Kis-Király, vylúčení 4:4, presilovky 0:0, v oslabení 0:0, 1427 divákov.

HKM Zvolen: Tomek – Pöyhönen, Fraser, Růžička, Zeleňák, Vandane, Roman, Pufahl – Vandas, Kytnár, Handlovský – Mitchell, Špirko, Šišovský – Chlepčok, Chovan, Obdržálek – Kelemen, Petráš, Andrisík – P. Halama

HK Nitra: Foltán – McCormack, Mezei, Morrison, Korím, Versteeg, Pupák, Rais,– Lantoši, Slovák, Blackwater – Kerbashian Kollár, Scheidl – Fominych, Bortňák, Rapáč – Hvizdoš, Čaládi, Pätoprstý

Šesťzápasová víťazná séria i tabuľkové postavenie určili Zvolen za favorita zápasu, no Nitranov pohnal v nasadení fakt, že ak by trojbodovo uspeli, v tabuľke by súpera preskočili a teoreticky sa mohli posunúť zo štvrtej až na druhú priečku.

V bojovnosti sa prvú tretinu prekonávali, chvíľami si vytvorili aj tlak, no predsa len ju prehrali. Stačilo, aby zaváhali v kúte obrannej tretine a Handlovský medzi dvoma hráčmi po presnej nahrávke od Vandasa otvoril skóre. Už v 2. min zaujal prienik Chovana, upútali i menšie šarvátky, keď sa pri nich ventilovali Kelemen s Raisom a potom Petráš s Čaládim. V 5. min Mitchell pri prečíslení so Špirkom minul bránku, na druhej strane v 6. min zasa Mezei úplne voľný vo výhodnom postavení prestrelil. Možností pribúdalo, no aj nepresností pri zakončení, inak by padlo oveľa viac gólov. V 13. min tiesnený Scheidl nepremenil samostatný nájazd, keď opäť minul bránku. Najväčšiu šancu Nitranov spálil v 20. min Bortňák hlavne preto, že sa v prečíslení troch na jedného vyznamenal brankár Tomek.

Úvod druhej tretiny poznačila snaha domácich pridať ďalší gól. Z viacminútového tlaku však vyťažili len jednu príležitosť, pri ktorej Handlovský v 21. min mieril vedľa. Aj keď brankári museli byť neustále na pozore a kryli dosť striel, obrany v strednej časti hry dominovali a chudobným skóre nikto nepohol. V 29. min vyskúšal pozornosť Tomeka prudkou strelou Slovák, recept na prekonanie zvolenského brankára však nenašiel. Nitra sa v predchádzajúcom zápase strelecky trápila aj proti Košiciam a traumy sa nezbavila ani proti Zvolenu.

Teč Slováka v 44. min síce mal gólové parametre, no opäť spoľahlivo zasiahol Tomek. Skúšal to následne aj Blackwater, znovu márne, rovnako ako zblízka Čaládi v 47. min. Ku koncu sa hostia navyše obrali o možný tlak, keď si šiel na trestnú lavicu v 56. min sadnúť Mezei. Vyrovnať sa im nakoniec nepodarilo ani pri vyše minútovej power play. Tak sa stal hrdinom zápasu, okrem brankára Tomeka s tretím shut-outom v sezóne, jediný gólový strelec Handlovský.