Zmeny nie sú môj štýl, hovorí Oremus. Medzi formáciami nerobí rozdiely

Autor: HKM Zvolen Dátum: 28.11.2020

Piatkovým šlágrom so Slovanom začali Zvolenčania druhú pätinu zápasovej porcie základnej časti. V nekompletnej tabuľke sú s najnižším počtom odohratých zápasov na piatom mieste, pričom nebodovali len v dvoch prípadoch. Najbližší týždeň bude pre "rytierov" v znamení štyroch náročných previerok. Pred nedeľným pohronským derby sme sa rozprávali s hlavným trénerom Petrom Oremusom, ktorý sa vyjadril k doterajšiemu priebehu sezóny, ako aj k viacerým otázkam ohľadom zostavy. 

 

Po dvoch zápasoch s posledným mužstvom tabuľky vás čakajú postupne Banská Bystrica, Nitra, Michalovce či Poprad, včera to bol Slovan. Môžu byť pre vás tieto zápasy nastaveným zrkadlom a ukážkou toho, na čom momentálne ste?

Dovolím si tvrdiť, že to zrkadlo máme nastavené. V príprave i v lige máme za sebou dobré a kvalitné zápasy. Samozrejme, pribrzdili nás zdravotné problémy, ktoré neovplyvníme. Každý zápas, či už s Liptovským Mikulášom alebo Slovanom, je dôležitý a zrkadlo si musíme nastaviť sami.

Najnižší počet inkasovaných gólov teší, no zodpovedá tomu aj predvedená obranná hra?

Keď sa vrátim len k poslednému zápasu, v rovnovážnom stave sme neinkasovali. Chlapci teda predsavzaté veci plnia, čo nás teší. Verím, že v tomto trende budeme pokračovať.

Podobná otázka smeruje k presilovkám a oslabeniam, v ktorých ste aktuálne štatisticky najlepší.

Každá premenená presilovka a ubránené oslabenie nás posúva ďalej. Hráči, ktorí sú na tieto situácie určení, si momentálne svoje úlohy plnia.

Čo vás od začiatku sezóny najviac potešilo?

Zobral by som to už od leta. S kolegami sme sa zhodli, že tu chceme mať čo najviac domácich chlapcov so vzťahom a srdcom pre klub, čo sa do veľkej miery podarilo. Legionári musia priniesť kvalitu, a to zatiaľ spĺňajú. Verím, že nám vydrží dobrý zdravotný stav. Toto mužstvo má silu a kvalitu, v určitých veciach však treba aj trpezlivosť, medzi sezónami došlo k výraznej obmene kádra, rovnako tak boli zmeny aj od začiatku sezóny. Doteraz ale hráči ukazujú súdržnosť tímu.

Je po trojtýždňovej koronaprestávke už všetko v starých koľajach?

Všetky tímy sa v podstate museli popasovať s podobnou situáciou. Všetko ukáže čas, ale myslím, že momentálne žiadne následky nepociťujeme a čo sa pohybu a kondície týka, všetko je ako má byť.

V nedeľu proti Banskej Bystrici, ktorej sa síce zatiaľ nedarí, stále však ide o derby. Na čo sa teda treba pripraviť?

Je to ďalší náročný zápas. V tejto chvíli je pre nás dôležitá dobrá regenerácia, odpočinok a nastavenie hláv tak, aby sme zajtra boli silní. Bystrica je určite silné mužstvo, čo nám ukázala v príprave aj v prvom zápase sezóny, stále má svoju kvalitu. Každý súper ale hrá len toľko, koľko mu dovolíme a iniciatíva musí byť na našej strane.

Opäť môžete počítať s Marekom Viedenským. On sám to chcel prvý zápas skúsiť vo štvrtom útoku, alebo to bolo vaše rozhodnutie?

Po stránke kondičnej aj silovej je pripravený, na ľade aj v posilňovni odviedol dobrú robotu a kolegovia z realizačného tímu urobili pre neho maximum. Rozhodnutie zaradiť ho do daného útoku bolo na mne.

Môžeme po jeho návrate očakávať ďalšie posuny na poste centra?

Nie je to ani tak o tom, či hrá vyššie, alebo nižšie. Pre mňa je formácia, ktorá je vedená ako štvrtá, rovnako dôležitá, ako tá prvá. V tomto som nikdy nerobil rozdiely. Má svoju pozíciu v tíme a je to hráč, ktorý je preň veľmi potrebný.

Minimálne zmeny v zostave v doterajšom priebehu sú známkou jednak dobrého zdravotného stavu mužstva, ale dá sa povedať, že aj vašej spokojnosti?

Všade, kde som bol, som sa snažil vyhnúť nejakým chaotickým a častým zmenám v zostave, to nie je môj štýl. Týchto hráčov sme si vybrali a stojíme za nimi. Každý hráč má svoje lepšie a horšie stránky a svoju úlohu. Aj keď majú nejaký slabší moment, treba ich podržať, pretože viem, že majú svoje hokejové a charakterové kvality.

V náročnej konkurencii bojuje o šancu viacero mladíkov. Zaslúžili by si väčší priestor?

Oni priestor dostali, napokon dvaja chlapci do 20 rokov musia byť vždy na súpiske, či už to boli Jedlička, Gajdoš, Kolenič...Zatiaľ ich Maroš Jedlička jednoznačne prevýšil, takže uňho bola doterajšia minutáž najväčšia. V pondelok odchádzajú všetci traja do kempu s juniorskou reprezentáciou, potrebujeme teda postupne zapracovať aj ďalších.

Je to teda najmä o nich samotných, aby si priestor vybojovali.

Maroš Jedlička si ho svojím prístupom a výkonmi priestor určite získal. Ako som však povedal, títo chlapci musia mať teraz hlavy nastavené na to, aby sa dostali na majstrovstvá sveta, a to je ich priorita. Po ich návrate uvidíme, ako sa rozhodneme ďalej.

Aktuálne správy o Marcovi Halamovi?

Tento týždeň končí s regeneráciou a postupne začne pracovať s kondičným trénerom.

Adam Húska ostáva do konca novembra?

Transfer má potvrdený do konca mesiaca a v pondelok uvidíme, čo bude ďalej.

Už ste to síce naznačili, ale prevažuje s doterajšími výkonmi legionárov spokojnosť?

Áno, postavili sme tu tím z domácich hráčov a takých zahraničných, ktorí ich podporia svojou kvalitou. Dostávajú dostatočný priestor a musia tú kvalitu prinášať, a to konštantne v každom zápase, nie len v jednom či dvoch.

Adam Trenčan si zatiaľ v sezóne nezachytal. Prečo?

Brankársky post je špecifický. Sezóna bola rozkúskovaná, najprv rýchly sled zápasov, potom trojtýždňová prestávka...Potrebujete mať brankára v tempe. Robin Rahm má výbornú formu a jednoducho sme sa rozhodli preňho, zatiaľ mužstvo drží. Ale pozor, zdôrazňujem, že je tam podpora Adama Húsku aj Adama Trenčana. Viem, že je to pre nich nepríjemné, ale musia byť skrátka nastavení hlavami tak, že keď príde rad na nich, musia byť pripravení. Komunikujeme s trénerom brankárov ako aj s nimi samotnými tak, aby to chápali, ale zatiaľ v tomto smere nie je žiadny problém.