Zimný štadión sa chystá na sezónu

Autor: HKM Zvolen Dátum: 4.7.2018

Už len niečo vyše dvoch týždňov zostáva do momentu, keď zvolenskí hokejisti prvýkrát v príprave na novú sezónu vykorčuľujú na ľad. Tomu však predchádza množstvo práce, ktorú v medzisezónnom období musia odviesť zamestnanci zimného štadióna.

Aj tohto roku boli naplánované úlohy, ktoré by mali prispieť k zlepšeniu prostredia pre hráčov, ale aj návštevníkov. O ich plnení poinformoval riaditeľ zimného štadióna  Dušan Lenner. „Od skončenia minulej sezóny sme len tak so založenými rukami určite nesedeli,“ pousmial sa Lenner a vyratúval: „Čo sa týka technických zariadení, vykonala sa automatizácia chladenia v strojovni. V praxi teda odteraz bude podľa nastavených hodnôt riadiť celé chladenie ľadovej plochy počítač. Eliminuje sa tým ľudský faktor, odbúra sa nočná práca a znížia sa aj prevádzkové náklady. Urobil sa pravidelný servis rolby, ďalej sme pozdĺž celej hracej plochy vykonali kompletnú výmenu tzv. okopových líšt, úpravu podlahových gúm na striedačkách, podlahovú gumu zo šatne „áčka“ sme položili do priestorov vjazdu rolby na ľadovú plochu, teda tam, odkiaľ naši hokejisti nastupujú v úvode zápasov a v altáne pred vstupom do štadióna sme vybudovali paletové sedenie. Bolo toho dosť, no gro prác sa zatiaľ robilo predsa len na úpravách interiéru v útrobách štadióna. Konkrétne sme zrenovovali sklad výstroja, podľa požiadaviek upravili miestnosť pre trénerov A-mužstva, vynovili šatne a doplnili viaceré drobnosti na zvýšenie komfortu hráčov, realizačných tímov, ako aj prenajímateľov ľadových plôch.

Zmeny v šatniach budú vari najviac zaujímať samotných hokejistov, ale niektoré veci predsa len stoja za zmienku a mohli by interesovať aj verejnosť. „Obnovili a spojazdnili sme tak prepotrebnú ventiláciu. Tá pôvodná už nespĺňala svoje poslanie, preto máme nové a úspornejšie odvetrávanie aj prísun teplého vzduchu do všetkých šatní. V šatniach sme ďalej vynovili boxy a sedačky. Na ich rekonštrukciu sme využili materiál z boxov, ktoré boli doteraz v šatní ´áčka,“ približuje riaditeľ zimného štadióna, ktorý má "na svedomí" aj jednu raritu - vo Zvolene totiž možno máme šatňu s najdrahšími sedačkami na Slovensku. „Zostrojili sme ich z polámaných hokejok. Keď zoberieme do úvahy, že jedna hokejka stojí okolo 200 eur a len na jednu sedačku sme ich použili trinásť, vyjde nám slušná čiastka,“ vysvetľuje Dušan Lenner, ktorého nápad nielenže ušetril materiál, ale výsledný produkt navyše vyzerá aj efektne.

Najväčší dôraz bol však samozrejme kladený na šatňu A-tímu a je to na prvý pohľad vidno. Zásluhou výmeny interiéru akoby sa miestnosť zväčšila a presvetlila, riaditeľ vraví, že „rytieri“ prídu akoby do nového. „Položili sme nový kvalitný koberec v dvoch farebných odtieňoch. Najpodstatnejšou zmenou však je, že sme staré boxy vymenili za nové kvalitnejšie sedenie. Hráči budú mať väčší osobný priestor, pre zvýšenie štandardu pribudol v strede šatne aj veľký obslužný stôl. Jeho súčasťou je tiež chladnička a zásobník na vodu. Do prvého zrazu mužstva nám ešte zostal čas na dokončenie drobností, aj na montáž technických zariadení, ako je videoprojektor, či plátno.“

Na základe povedaného teraz treba veriť, že vytvorené zázemie bude mať priaznivý vplyv na výkony všetkých tímov HKM a tie svojou hrou i výsledkami budú fanúšikov tešiť. V akom prostredí budú diváci hokejové zápolenia sledovať? Podľa zámerov aj oni pocítia zmeny, ktorých realizácia na Dušan Lennera a jeho ľudí ešte len čaká. „Návštevníci zápasov sa môžu tešiť na novú informačnú kocku. Tá stará zhasne po poslednom zápase Memoriálu Pavla Zábojníka a novú by sme chceli mať v plnej prevádzke už na prvý domáci zápas sezóny, teda 16. septembra, kedy hráme proti Detve. O jej technických možnostiach budú hovoriť iní, našou úlohou je jej úspešná montáž.  Od septembra ďalej začne prerábanie obvodového plášťa zimného štadióna. Súčasťou prác bude zväčšenie B a D-strany štadióna, kde vybudujeme štyri hokejové strelnice, atletické rozcvičovňu a miestnosť na suchú prípravu brankárov. Pri turniketoch pribudne ďalší bufet, dočkáme sa aj nových pokladní. Opláštením obvodu štadióna zabránime hlavne tomu, aby na ´béčkovej´, ale aj ´céčkovej´ tribúne prefukovalo. V hale by sa celkovo mala zvýšiť plusová teplota. Na budúci rok budeme riešiť obidva priečelia, ich úpravou zamedzíme zatekaniu a zo západnej strany aj nežiadúcemu slnečnému osvetľovaniu hracej plochy.“

Popri tomto všetkom budú ľadári plniť aj svoju hlavnú úlohu - už od tejto soboty sa na zvolenskom „zimáku“ spúšťa mrazenie hlavnej plochy a začína boj s teplom. Ľadová vrstva začne narastať tak, aby najneskôr v pondelok 23. júla bolo všetko pripravené na prvé vykorčuľovanie zvolenských hokejistov.