Z histórie: Začiatky ženského hokeja vo Zvolene

Autor: HKM Zvolen Dátum: 21.11.2017

Vznik ženského hokejového oddielu vo Zvolene vyšiel z iniciatívy dvoch tunajších študentiek a zároveň hráčok TJ Medokýš Martin- Dariny Kršteňanskej a Ivany Ježkovej. 

Trénermi prvého ženského družstva boli Ján Podkonický a Pavol Juraško. Pod ich vedením sa 5. októbra 1992 uskutočnil prvý tréning zvolenských hokejistiek. Ženský hokej sa u nás spočiatku stretol s veľkým záujmom, prihlásilo sa až 58 dievčat. Mnohé postupne zistili, čo všetko vlastne hokej obnáša, a tak sa počas úvodných dvoch týždňov tréningov zredukoval počet na 20 vytrvalkýň.

Dňa 20. októbra 1992 sa hral vo Zvolene prvoligový zápas mužov. Počas prestávky dostalo 20 dievčat možnosť predviesť divákom, čo sa dovtedy v tréningoch naučili. Prvý oficiálny zápas nášho ženského tímu sa uskutočnil 18. februára 1993. Zvolenčanky nastúpili na ľade prvoligistiek v Leviciach, kde prehrali 2:9. Po zápase prejavili Levice okamžitý záujem o prvú päťku z tímu súpera, ktorú chceli získať na hosťovanie. To sa napokon aj podarilo, a tak mohli v sezóne 1992/93 po prvýkrát nastúpiť v majstrovských zápasoch aj zvolenské hokejistky. Boli nimi: Slava Banášová, Miroslava Čierna, Mária Lörinčiková, Petra Babiaková a Martina Petrušová.

5. mája 1993 začali Zvolenčanky s prípravou na novú sezónu pod vedením Miroslava Banáša. K nemu sa pridal aj ďalší úspešný hráč Stanislav Rajecký, vedúcim družstva bol Ľuboš Lörenčík. Pod dvojicou Banáš-Rajecký vstúpili hráčky Zvolena do ich prvej sezóny. Začiatky neboli jednoduché, na prvé body museli dievčatá čakať až do 19.12.1993, keď zdolali AC Nitra 2:1. Góly strelili Babiaková a Lörinčíková. Ide teda o historicky prvú výhru zvolenských hokejistiek. Tie v sezóne 1993/94 obsadili v 16-člennej súťaži 12. miesto.

Fotografia prvého súťažného družstva žien v sezóne 1992/1993: Horný rad: Šuchová, Húsková, Daxnerová, Machová, Oravcová, Ďurišová, Petrušová. Stredný rad: Banášová, Holbová, Kršteňanská, Ješková, Ridzoňová, Nedeliaková, Kučerová. Sediace: Babiaková, Tišťanová, Banáš (tréner), Čierna, Černayová, Lörinčíková