Vyjadrenie k situácii ohľadom výjazdu v Nitre

Autor: HKM Zvolen Dátum: 17.11.2017

Na zápas 20. kola na ľade Nitry mali hráči HKM nastúpiť za výdatnej podpory svojich priaznivcov, žiaľ nestalo sa tak. Pod Zobor vyrazili dva autobusy zvolenských fanúšikov, ktorí sa ale na štadión napokon nedostali.

Početný výjazd vyrazil spred zimného štadióna okolo 14:30 hod. Pri odpočívadle Tekovské Nemce bol odstavený policajným sprievodom, s úmyslom vrátiť autobusy naspäť do Zvolena. Približne stočlenná výprava fanúšikov napokon v sprievode polície dorazila do Nitry, kde jej nebol umožnený vstup na štadión. Sektor hostí nebol nijako vyčlenený, vstupenky doň boli v bežnom predaji.

"Komunikácia ohľadom výjazdu bola pomerne komplikovaná. Informácia o odchode našich dvoch autobusov bola nitrianskej strane poskytnutá pred 14 dňami. Termín pre určenie presného počtu fanúšikov do 24 hodín do začiatku stretnutia sme takmer nestihli, no napriek tomu nám bolo vo štvrtok o 18:45 potvrdené, že fanúšikovia budú mať vstupenky rezervované a budú na zápas vpustení. Všetko sa však zmenilo dnes v popoludnajších hodinách, kedy sa bezpečnostný manažér rozhodol predsa len nepustiť fanúšikov HKM na zimný štadión," uviedol marketingový manažér HKM Zvolen, Miroslav Brumerčík.

K vzniknutej situácii sa vyjadril bezpečnostný manažér HK Nitra, Miroslav Ecker:  "Zistili sme, že sa vo výjazde nachádza niekoľko cudzích štátnych príslušníkov, zrejme poľskej národnosti. Nakoľko som nevedel identifikovať, akí sú to ľudia, rozhodol som sa takto. Mám veľmi zlé skúsenosti so žilinským fanklubom, ktorý sem priniesol Poliakov a mali sme problémy, ktoré museli riešiť ťažkoodenci. S vedúcim výjazdu som včera komunikoval a nepovedal mi, kto sem ide. Keby som o tom vedel, povedal by som, že pustím na štadión iba na občiansky preukaz a vyžiadal by som si menný zoznam. Na to mám plné právo. Ja neviem zaručiť, kto sú nejakí poľskí fanúšikovia. Jednoducho je to neštandardná vec, ktorú my nevieme ovplyvniť. Moja osoba je zodpovedná za priebeh celého stretnutia. Aj keď bol výjazd ohlásený dva týždne vopred, 48 hodín pred zápasom ho bolo treba potvrdiť. Bolo pre mňa zvláštne, že sa všetko odohralo už pred dvoma týždňami. Je neštandardné, aby bol výjazd nahlásený tak dlho dopredu, bolo mi to podozrivé. Na základe toho som vydedukoval, že sem idú nejaké podozrivé osoby, zdôvodnil svoje rozhodnutie pán Ecker.

Sklamanie nad celou situáciu vyjadril prezident HKM, Dušan Mráz. Prinášame vám jeho stanovisko: "Snažíme sa pochopiť argumenty nitrianskej strany, no podľa vypočutého sme dospeli k záveru, že ku spomenutému kroku zo strany domácich dôjsť nemalo. Nesúhlasíme s ním a sme nesmierne sklamaní z postoja vedenia HK Nitra. Zároveň vyjadrujeme poďakovanie našim fanúšikom, ktorí ostali pred bránami štadióna a ako odškodné za vzniknutú situáciu sa vedenie HKM a.s. rozhodlo, že náklady spojené s výjazdom oboch autobusov za nich zaplatí."